Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
I veckan har vi sett avvaktande marknader och små rörelser. Dollarn har stärkts som vi ska tala med om nedan och amerikanska räntor stiger.
Världsindex är därmed ner omkring 0,5% under veckan. I Sverige är breda börsindex däremot ner ungefär 1,7%, vilket vi ska diskutera närmare nedan.
Veckans Bolag – Vertiseit – Connecting a world of retail
I veckan har vi investerat i ett nytt bolag igen för fondernas räkning. Vertiseit är ett svenskt retail tech-företag som specialiserar sig på att förbättra kundupplevelser i fysiska butiker genom digitala lösningar.
Företaget erbjuder SaaS-plattformar för In-store Experience Management (IXM) och relaterade konsulttjänster, med målet att sammanföra det digitala och fysiska kundmötet. Exempel på produkterna kan du se ovan på bilden.
Genom sina dotterbolag Grassfish och Dise tillhandahåller Vertiseit plattformar som möjliggör för varumärken och återförsäljare att skapa enhetliga och engagerande kundupplevelser i butiksmiljöer. Dessa lösningar inkluderar digital skyltning, interaktiva displayer och andra teknologier som förbättrar kundens interaktion med varumärket.
Bolaget har en mycket bred kundbas med cirka 1500 varumärken och den kundspecifika risken är förhållandevis låg. Man har under lång tid varit mycket skicklig på att växa försäljningen på den befintliga kundbasen, med en net retention rate (tillväxt på befintlig kundbas) långt över 100% (111,2% i Q3 2024). Försäljningstillväxten blir med andra ord mycket kostnadseffektiv med en genomsnittlig kundanskaffningskostnad (CAC) på 600 kr. Anledningen till det är de långa kundrelationerna som bolaget har. Samtidigt är livstidsvärdet (LTV) på en licens 38 400 SEK vilket ger en LTV/CAC motsvarande 36. Kunderna är också nöjda och Vertiseit uppvisar en imponerande låg churn motsvarande 0,8% på kvartalsbasis per Q3 2024. Ett bra exempel på styrkan i affären är det relativt nya avtalet med LIDL som har över 11 000 butiker. Här börjar införsäljningen i liten skala och kan sedan rampa up över mycket lång tid. Det ger en bra visibilitet och stabilitet i intjäningen, vilket också syns i Vertiseits tillväxt i de årligen återkommande intäkterna (ARR) som nu växt sekventiellt i över 50 kvartal i följd. Det är få börsnoterade mjukvarubolag som kan uppvisa liknande siffror.
En delförklaring till framgångarna senaste åren är den nya strategin som Vertiseit lanserade för ett par år sedan: bolaget ska vara ”platform first” och ha ett ökat fokus på partnerförsäljning. Vi bedömer att det är ett logiskt skifte i strategin. I angränsande branscher är trenden tydlig, mjukvaruaffären konsolideras upp till ett fåtal större mjukvaruleverantörer. Ett par exempel på detta är exempelvis Shopify inom e-handelsplattformar, Microsoft Dynamics inom ERP-system, Autodesk inom design och konstruktion och Salesforce inom CRM-system. Den här resan har precis börjat inom den för Vertiseit relevanta marknaden för digital-in-store. Trots att Vertiseit enbart har en marknadsandel motsvarande 2 % av den adresserbara marknaden är man marknadsledande, inte minst i Europa. Marknaden är med andra ord mycket fragmenterad och det finns en stor konsolideringsresa att göra. Det är den konsolideringsresa som bolaget påbörjat sedan ett antal år tillbaka.
Efter förvärv av bland annat Grassfish och MultiQ som framgångsrikt integrerats meddelade Vertiseit i oktober 2024 att man förvärvar Visual Art Sweden, en ledande aktör inom Digital In-store och Retail Media, med verksamhet i 39 länder. Förvärvet, värt 457 miljoner kronor, finansierades genom en kombination av lån och en riktad nyemission, där Bonnier Capital blev ny huvudägare i Vertiseit.
Under tredje kvartalet 2024 rapporterade Vertiseit en omsättning på 92,7 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning med 15,9 % jämfört med samma period föregående år. Det justerade EBITDA-resultatet uppgick till 23,0 miljoner kronor, med en marginal på 24,8 %. Bolaget noterade också en ökning av de årliga återkommande intäkterna (ARR) till 170,1 miljoner kronor, en tillväxt på 19 % under kvartalet, vilket innebär att intäkterna per kund således ökar mer än tillväxten i bolaget generellt och är klart positivt.
Fin tillväxt, rimlig värdering, ny huvudägare i Bonnier Capital och ett intressant förvärv borgar för ett spännande ägande i Vertiseit under de närmaste åren.
Veckans Händelse – Den amerikanska dollarn ångar på
Det står nu klart att Republikanerna behåller majoriteten i USA:s representanthus och Donald Trumps parti får därmed majoritet i kongressens båda kammare och Trumps politik har därmed största möjliga sannolikhet att få snabbt och tydligt genomslag i det amerikanska samhället och ekonomin, med allt vad det innebär. Samtidigt fortsatte Trump i veckan med sina viktiga utnämningar. Under onsdagen nominerade han Florida-senatorn Marco Rubio till posten som utrikesminister och tv-personligheten och militärveteranen Pete Hegseth som försvarsminister. Även posten som justitieminister ser ut att vara klar och här har Trump valt Matt Gaetz, en tidigare profil i representanthusets högerfalang. Tulsi Gabbard, en tidigare demokrat, blir nationell underrättelsechef. Dessutom har Trump utsett Elon Musk till att leda det nyinrättade “Department of Government Efficiency” (DOGE), ett departement med fokus på att effektivisera den federala statsapparaten. Musk kommer att samarbeta med Vivek Ramaswamy i denna roll och Syftet med DOGE är att minska byråkrati, skära ner på överflödiga regleringar och omstrukturera federala myndigheter för att öka effektiviteten inom den offentliga sektorn. Detta initiativ är en del av Trumps plan att genomföra omfattande reformer i statsförvaltningen och skära ner antalet tjänster inom statsapparaten med 50 000 enligt egen utsago.
I efterdyningarna av valet och en ny period av osäkerhet inför kommande politiska beslut, har också oron för en starkare USD fått fäste. Trots dollarns starka utveckling fram till det amerikanska valet och den nya nivå som nu uppnåtts där USD/SEK handlades över 11,00 under onsdagen, finns krafter för en ytterligare förstärkning av USD. I grafen nedan noterar vi att den nedåtgående som vi har sett i USDSEK sedan topparna över 11 kr i slutet av 2022 är på väg att brytas och nya dollartoppar skall skapas. Tekniska analytiker har i veckan fått vatten på sina kvarnar och börjar åberopa ett nytt trendskifte med potentiella nya framtida toppar kring 13 SEK.
Om nya dollartoppar blir verklighet eller inte låter vi vara osagt men under den senaste femårsperioden har vi lärt oss att inte spekulera mot den amerikanska dollarn till föremål för den lilla petrifiera valutan SEK. Kronan brukar dessutom ha en svag period i början av december när premiepensionsmyndigheten levererar årets utbetalningar till fondbolagen som premiepensionsspararna har valt. Den svaga svenska kronan under de senaste åren har fått allt fler sparare att välja utländska fonder för sitt fondsparande då dessa har gått bättre relativt svenska fonder givet att man också har tillgodogjort sig valutaeffekterna av en svag krona. Över 50% av fondförmögenheten ligger idag i utländska fonder och när nytillskott kommer i början av december ska alltså över hälften av dessa miljarder (51 MDR var totalen 2023) växlas till utländsk valuta vilket har varit kännbart för den svenska kronan under de senaste åren. Som vi tidigare har påpekat här flera gånger under de senaste är ju det stora svenska sparandet utomlands i utländska fonder och aktier ett icke försumbart skäl till den svaga svenska kronan. Talar man med svenska valutaanalytiker får man emellertid alltid svaret att kronan är undervärderad av minst en handfull skäl som vi tidigare har diskuterat i denna spalt. Vi tror emellertid att flödena måste vända, kapitalet som strömmat ur Sverige kontinuerligt bland annat via uppbyggda valutareserver både hos Riksgälden och Riksbanken samt allt sparande i utländska fonder och aktier. Vill du vara patriotisk mot svenska kronan, köp svenska fonder i stället för utländska.
Veckans Spaning – Osäkerhet – perifera marknader tappar fart
Under den senaste veckan har vi sett att osäkerheten kommer tillbaka lite i marknaden efter förra veckans positiva tongångar, speciellt i USA inför och efter valresultatet, och när osäkerheten återvänder blir det som vanligt perifera marknader, som Sverige, som drabbas.
Under den senaste rapportperioden har vi sett att konjunkturen påverkar många bolag negativt, framför allt i Europa och Sverige, flera svenska bolag har redovisat resultat som inte motsvarat marknadens förväntningar. Electrolux, Dometic Sinch, NCAB, Lindab, Axfood, och Embracer är bara några bolag från vitt skilda branscher som uppenbarligen har lite tuffare tider just nu.
Det är intressant att se att svenska och europeiska börser går stick i stäv med den amerikanska marknaden, som ångar på, trots stigande dollar och räntor, vilket allt annat lika rimligen borde påverka både riskpremie och aktiekursutveckling negativt snarare än motsatsen. Se amerikansk tioåring i grafen nedan.
Faktorer som också har påverkat händelseförloppet är sannolikt Trumps protektionistiska retorik och osäkerheten kring framtida handelspolitik har ökat osäkerheten på de europeiska marknaderna, vilket kan ha bidragit till fallande europeiska börser. Notera nedan hur S&P gick under första halvåret vid Trumps förra presidenttillträde.
Nu verkar amerikanska börser ta ut de positiva Trump-effekterna i minst samma takt som sist….
Slutligen kan vi notera att räntorna steg initialt även 2016 men föll tillbaka efter några månader, se nedan.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka, av svenska Flat Capital, följt av Sunrun och ASML som alla är upp mellan 8–21%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flat Capital, MTG och Truecaller med uppgångar mellan 5%–21%.
Veckans Räntespaning
Räntemarknaden fortsätter att gå starkt. Det kom statistik över sparandet för oktober månad och det var ett totalt nettoinflöde i fonder på 14,5 mdr SEK varav 1,5 mdr SEK kom in i företagsobligationsfonder. Totalt i företagsobligationsfonder har nysparandet varit ca 20 mdr SEK vilket skapar en stark efterfrågan på obligationer i både nyemissioner och i andrahandsmarknaden.
Protokollet från Riksbankens senaste penningpolitiska möte släpptes under veckan och den pekar på den svaga ekonomin och vikten av att inhemsk efterfrågan tar fart. En majoritet av ledamöterna verkar inte ha något emot att revidera ner räntebanan framöver. Marknaden förväntar sig en sänkning i december och tre sänkningar under första halvåret 2025 vilket skulle ge en styrränta på 1,75% till sommaren.
Samtidigt steg arbetslösheten i oktober i Sverige till 6,9% jämfört med 6,8% föregående månad. Detta ger ytterligare stöd till att Riksbanken kommer fortsätta att sänka räntan för att ge stöd åt ekonomin.
Primärmarknaden har tagit fart efter rapportsäsongen och det var en hel del emissioner under veckan. Vi deltog i två emissioner för fondernas räkning. Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) emitterade totalt 2,5 mdr SEK fördelat på två löptider, 2 år och 5,25 år. Vi deltog i den längre löptiden som landade på en volym om 1,35 mdr SEK och betalar Stibor+160bps. Sen deltog vi även i en grön emission från Ellevio som emitterade totalt 4 mdr SEK fördelat på två löptider, 4 år och 7 år. Vi deltog i 4-åringen vars volym blev 1,5 mdr SEK och betalar en fast kupong om 3,768%.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder