Veckobrev v.45 – I valet och kvalet

Marknaden har återhämtat sig kraftigt under veckan i hopp om ett bra valresultat i USA. Världsindex steg med hela 6%.

Veckans Hållbara Bolag

Tomra, som våra fonder har innehaft under flera år, är världsledande inom automatiserad returhantering och har installationer i mer än 60 länder. Men hur mycket kan man då växa på returglasmarknaden? Det fina är att den sensorbaserade sorteringsteknik som man utvecklat inom tomglassorteringen nu succesivt rullas ut inom helt nya områden såsom avfalls- och metallsortering inom återvinningsindustrin. Även produkter för sortering av grönsaker inom livsmedelsindustrin och sortering av malm och mineral inom gruvindustrin har utvecklats. Många av våra invalda Hållbara bolag har fått sig en liten törn under oktober, dock inte Tomra. Efter en bra rapport den 22/10 har Tomra gått starkt och befinner sig bara några få procent från all time high. Detta är ett bolag som det ska bli väldigt intressant att följa under de kommande åren.

Veckans händelse

Vi hade hoppats att kunna analysera ett valresultat från USA i veckans text, men i skrivande stund vid lunchtid på fredagen finns ännu inget tydligt resultat. Det ser fortfarande ut att bli Biden som går mot seger i presidentvalet men Senaten förväntas bli republikansk. Skulle detta resultat stå sig är marknaden av uppfattningen att Biden kommer att ha svårt att genomföra skattehöjningar eller större kostsamma reformer och investeringar. Följaktligen blir det politiska läget ganska låst men Biden skulle exempelvis kunna förbättra de internationella relationerna rörande handelsavtal med Kina och Europa. För europeisk del finns också tolkningen att Storbritannien kanske mister en nära bundsförvant i Trump och därmed får svårare att förhandla ett frihandelsavtal med USA varför de måste bli mer benägna att förhandla med EU.

Veckans spaning

Vi har nåtts av flera analyser under den senaste månaden som har menat att det är dags för traditionell industri samt värdebolag att ta revansch på teknikbolagen som har rusat under 2020. Kanske är det för tidigt att dra sådana slutsatser. Ett amerikanskt valresultat med vinst för Biden samtidigt som Republikanerna behåller makten i Senaten skulle kunna skapa en idealisk miljö för tillväxande teknikbolag. Biden kommer att tvingas föra en politik som bibehåller låga räntor, han kommer inte att kunna höja skatter eller genomföra kostsamma reformer.

Veckans Vinnare

Globalt står den japanska kabeltillverkaren Fujikura och det amerikanska läkemedelsbolaget Biogen i särklass med uppgångar på ca 30% under veckan. Fujikura lämnade en mycket stark rapport som fick aktien att lyfta. Biogen steg på förhoppningar om att bolaget ska bli först i världen med att få ett läkemedel som behandlar Alzheimers godkänt av det amerikanska läkemedelsverket (FDA). De behandlingsmetoder som finns tillgängliga idag behandlar bara symptom och fördröjer eller förbättrar inte sjukdomens förlopp. Beslut från FDA kan komma idag, fredag.

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland G5 Entertainment, Lagercrantz, NENT och Lindab som alla gått fint och stigit mellan 15%-20%.

Veckans Makro

Med allt focus på valet i USA är det lätt att glömma bort övriga viktiga frågor. Ett orosmoment är de bakslag som vi har sett i pandemin den senaste tiden från många länder runt om i världen. De närmaste veckorna blir avgörande, kommer de åtgärder som vidtagits att räcka, eller kommer länder att behöva stänga ytterligare? Hittills har alla länder försökt hålla sina respektive arbetsmarknader igång till skillnad från i våras. Det sistnämnda är mycket viktigt för att hålla ekonomierna igång. Vi håller speciellt Belgien och Schweiz under bevakning där sjukvårdssystemen verkar mycket påfrestat för närvarande. Vi har sett regionala nedstängningar i exempelvis Spanien. England gick in i en kraftig nedstängning från och med igår, torsdag. BOE meddelar därmed på fredagen att man ökar de penningpolitiska stimulanserna till det dubbla.

I samband med räntebeskedet på torsdagen menar FED-chefen Jerome Powell att den amerikanska ekonomin återhämtade sig starkt efter vårens ras, men takten i återhämtningen har nu dämpats och vägen framöver är mycket osäker. Han noterade att takten i återhämtningen på arbetsmarknaden har dämpats. Inflationen ligger fortsatt under 2 procent, och priserna är i synnerhet dämpade i de sektorer som har påverkats mest av pandemin. Även Powell sade också att ökningen i antalet covid-smittade i USA och utomlands är mycket oroande. Han betonade att det är avgörande för ekonomin att få viruset under kontroll och upprepade att en full återhämtning i ekonomin inte lär komma innan folk känner sig trygga med att återgå till mer normala aktiviteter. Fed-chefen sade att centralbanken räknar med att fortsätta med den ackommoderande policyhållningen tills inflations- och sysselsättningsmålen har uppnåtts. Fed ska också fortsätta med tillgångsköpen i “åtminstone” nuvarande takt. Det sistnämnda är åter ett tydliggörande om att vi kommer leva i en lågräntemiljö under mycket lång tid framöver.

Industrifacken och arbetsgivarna har nu enats om ett nytt svenskt kollektivavtal. Det innehåller bland annat löneökningar på 5,4 procent under 29 månader och en låglönesatsning. Man kan ju notera att parterna därmed tror på Riksbankens inflationsmål då man lägger sig på en årlig snittökningsnivå på 2,23%. Även Kommunal slöt därefter ett avtal på samma nivå. Skönt med avklarad avtalsrörelsen som initialt såg ut att kunna bli stökig.

Veckans räntespaning

2-åriga räntorna har under veckan varit i stort sätt oförändrade medan 10-årsräntan har i Sverige stigit från ca -0,02 bps till 0,01 samtidigt som den amerikanska 10-årsräntan sjunkit från ca 85 bps till ca 76 bps. Amerikanska centralbanken lämnade under veckan styrräntan oförändrat vilket var väntat av marknaden.

Två av våra fastighetsinnehav släppte sin Q3 rapport igår, Balder och Intea. Balder ökade både hyresintäkter och driftnetto under kvartalet med 6% respektive 11%. Intea som förvaltar samhällsfastigheter lämnade också en stabil rapport med stigande hyresintäkter på 7%. Bolaget har haft en låg påverkan av Covid-19.

SBB annonserar nu på morgonen att man köper Sveafastigheter Bostad för 2,77 mdr vilket gör SBB till en av de ledande privata ägarna av hyresfastigheter i stor-Stockholm.

Ett av våra innehav, danska försäkringskoncernen Tryg Försäkring har tillsammans med kanadensiska Intact lagt ett bud på brittiska försäkringsbolaget RSA där bland annat Trygg Hansa ingår.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.