Veckobrev v.45 Glädjefnatt på börserna efter amerikansk inflationssiffra

Efter att amerikansk inflation överraskade marknaden på torsdagseftermiddagen med en lite lägre siffra fick börserna glädjefnatt. S&P 500 slutade torsdagen på +5,5% och Nasdaq stängde upp med smått fantastiska +7,4%.

Världsindex är upp drygt 6% under veckan.

Veckans Bolag – Storytel
Vi har i veckan, för fondernas räkning, återkommit som investerare i svenska Storytel efter att ha varit ute ur bolaget en ganska lång tid. Vi ser positivt på Storytels diversifieringsstrategi samt bland annat avtalet med Spotify och EQT:s inträde som ägare.

Det som har hindrat oss från att investera har dels varit fallande trend i rapporterade resultat, vilket man lyckades vända i Q3, dels att balansräkningen har oroat. Vändpunkten för oss kom i veckan när bolaget genomförde en riktad nyemission och därmed förstärkte balansräkningen. Vi deltog i nyemissionen för fondernas räkning och är mycket förväntansfulla på om de förbättringar vi såg i Q3-rapporten var en varaktig vändning.

Värderingen har kommit ner och vi tycker inte att marknaden alls fokuserar att balansräkningen nu ser betydligt bättre ut.

Vi ser fram emot en nytt spännande tid som aktieägare i Storytel för fondernas räkning.

Veckans händelse – Glädjefnatt på börserna efter amerikansk inflationssiffra
Efter vad som känts som ett år av ständiga besvikelser med högre inflation än väntat vände det äntligen på torsdagen. Den amerikanska inflationen kom in ett par tiondelar under förväntningarna i oktober och KPI backade till 7,7% från 8,2% månaden innan. Att inflationen nu ser ut att ha börjat falla tillbaka snabbare är något som alla har väntat på och börserna fick glädjefnatt efter siffran. S&P 500 slutade torsdagen på +5,5% och Nasdaq stängde upp med smått fantastiska +7,4%. De europeiska börserna som låg på minus inför siffran svängde runt och i Stockholm slutade börsen på +3,6%. Alla hoppas nu att Fed ska kunna börja ta större hänsyn till alla svaghetstecken i ekonomin och att vi snart kan få stopp på räntehöjningarna.

Flera Fed-ledamöter var på torsdagen ute och kommenterade siffran och sammanfattningsvis är budskapet att det finns skäl att överväga en långsammare takt i höjningarna men självklart vill Fed inte heller satsa allt på ett enskilt månadsutfall. Man vill ha mer bevis för att inflationen verkligen har vänt och nästa inflationssiffra som kommer 13 december, dagen innan Feds räntebesked, kommer också bli jätteviktig. Att räntehöjningarna skulle upphöra redan då är att dra för stora växlar och vi räknar fortfarande med en 50-punktershöjning på decembermötet men om decembersiffran också blir låg är 25 punkter inte helt omöjligt.

Även på ränte- och valutamarknaderna skapade inflationssiffran stora rörelser. Den amerikanska 10-årsräntan föll 27 punkter till 3,81% och även i Europa var det breda räntefall. För dollarn var siffran däremot en riktig kalldusch och USD/SEK föll igår hela 30 öre och handlar nu på 10,60.

Även om torsdagens kraftiga rörelse kanske kortsiktigt var en aning överdriven hoppas vi på att marknaden åtminstone kan bibehålla den lite mer positiva undertonen som vi har sett under oktober och november. FED-mötet och inflationssiffrorna kring Lucia blir nästa rysare

Veckans Spaning – Kvalité lönar sig
Vår fond, Aktiespararna Direktavkastning tillhör det absoluta toppskiktet bland svenska aktiefonder sedan starten 2016. Fem stjärnor hos Morningstar borgar för långsiktigt bra utveckling. Strategin är att satsa på kvalitetsbolag som delar ut mycket pengar till sina aktieägare. Varje år väljs en portfölj av de 21 bolag, bland Stockholmsbörsens 60 största, som bedöms dela ut störst procentuell andel till sina aktieägare. Dessa viktas lika. Därmed får kunden en portfölj av höglönsamma kvalitetsbolag som gärna delar ut sin vinst till aktieägarna, vilket har visat sig vara mycket bra de senaste åren.

Nedan kan vi notera att lönsamhet har premierats även i USA. Grafen visar hur mycket index är ner i USA på S&P 500 och Nasdaq samt hur mycket värre det ser ut för icke lönsamma teknikbolag.

Ta gärna en titt på Aktiespararna Direktavkastning som har en strategi som håller i vått och tort.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan av Sunrun, SunPower och MIPS med uppgångar mellan 22%-26%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Cint, MIPS och Balder med uppgångar mellan 19%-22%.

Under Strecket – recessionen närmar sig
Vi har läst SEB:s senaste konjunkturprognos som spår recession i Sverige nästa år. Sveriges BNP väntas öka med 2,9 procent under 2022, sjunka 1,5 procent 2023 och öka 1,3 procent 2024. Därmed räknas SEB med recession i Sverige nästa år, i likhet med de flesta andra bedömare. I prognosen i augusti väntades BNP öka 2,6 procent under 2022 vara oförändrad 2023 och öka 1,7 procent 2024. SEB konstaterar att arbetsmarknadens indikatorer börjat sjunka från höga nivåer och arbetslösheten väntas stiga i slutet av året. Den toppar på 8,2 procent innan den planar ut 2024. Nedgången i ekonomin drivs av lägre privatkonsumtion, där hushållen tyngs av högre inflation och högre räntor.

Bopriserna har sjunkit nästan 10 procent och det finns inga tecken på att nedåttrycket lättar. Totalt väntas bopriserna sjunka 20 procent innan de planar ut i mitten av 2023. Inflationen väntas fortsätta stiga till över 11 procent i början av nästa år. Prognosen för löneökningarna är fortsatt 4,5 procent nästa år, men lönekraven från facket indikerar att riskerna ligger på uppsidan. Inflationstakten väntas sjunka under 2023, och slutligen falla under målet i slutet av 2024. Riksbanken väntas höja räntan med 75 punkter till 2,50 procent i slutet av 2022, och sedan höja 25 punkter till i februari 2023. När inflationen vänder ned kommer Riksbanken sluta höja och börja sänka andra halvan 2024.

Budgeten för 2023 är försiktig och den nya regeringen tycks fokusera på att undvika de brittiska misstagen. Trycket på att lansera mer stöd till hushåll och företag lär öka och ytterligare åtgärder troligen lanseras nästa år.

Det blir allt tydligare att skillnaderna i ekonomiska utsikter är stora mellan Europa och USA. I USA är arbetsmarknaden fortsatt stark och hjulen snurrar på bra. Sannolikt kommer dollarn därmed fortsatt vara stark i närtid. Ett av skälen till de dystra prognoserna ovan för Sverige är att hushållen på grund av hög bostadsbelåning och i stor utsträckning rörliga bostadsräntor. Svenska bolånekunder drabbas därmed direkt när räntorna stiger och köpkraften avtar, vilket sätter krokben för den ekonomiska tillväxten. Vi tycker vidare att det är lite intressant att SEB efterlyser mer stöd åt hushållen. Direkta stödåtgärder har varit ovanligt i Sverige innan pandemin men verkar nu mer eller mindre ses som en självklarhet när vi är på väg in i lågkonjunktur. Visst är det bra att staten kan vara på tårna och snabbt rycka ut och hjälpa till men samtidigt riskerar man att bli kvar i strukturella problemsituationer. Kanske är det viktigt att ha en fri elmarknad utan statliga stöd för att snabbare komma till rätta med den uppenbara brist- och kapacitetsflaskhalsar som råder

Veckans Räntespaning
Under torsdagseftermiddagen kom inflationssiffror från USA som var något lägre än väntat vilket fick alla marknader att ta ett glädjeskutt samtidigt som räntorna backade en hel del. Den amerikanska 10-årsräntan startade veckan på 4,2% och har sjunkit till 3,8% i skrivande stund. Den motsvariga svenska 10-åringen har sjunkit från ca 2,1% till 1,9%.

SBB (Samhällsbyggnadsbolaget), kom med ett återköpserbjudande av hybridobligationer och vissa seniora obligationer upp till ett värde om 650 m EUR, motsvarande 7,1 mSEK. Företaget gör detta via ett brygglån på 750 mEUR med en löptid på 12 plus 6 månader.

På nyemissionsmarknaden var bland annat Electrolux ute och emitterade en grön obligation som vi deltog i. Men emitterade totalt 3 mdr SEK fördelat på 3 olika trancher Vi deltog i en 2-årig obligation med fast ränta på MS+115 bps. Vi deltog även i en emission från Länsförsäkringar Bank som emitterade totalt 2,3 mdr SEK i 3 olika trancher. Vi deltog i en 4-årig obligation till rörlig ränta som betalar 3m Stibor + 170 bps

 

 

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.