Veckobrev v.45 – Elon Musk säljer Tesla

Världens börser har handlat med försiktighet under större delen av veckan med fokus på bolagsrapporter. Världsindex är ner med knappt 1% för veckan.

Veckans Bolag

Vi har i veckan, för fondernas räkning, deltagit i en placing i norska Crayon.

IT-bolaget Crayon vill effektivisera sina kunders IT-system och infrastruktur samt bidra till ökad digitalisering och minskade kostnader.

Tillväxten är mycket god med en försäljning och vinst som stigit med 50% respektive 90% under året och fjärde kvartalet har börjat bra med chans till ytterligare tillväxtexpansion.

Vi ser fram emot en spännande tid som aktieägare i Crayon för fondernas räkning.

Veckans Händelse 

Efter att ha ställt frågan till sina följare på Twitter har Teslas vd Elon Musk nu börjat sälja 10 procent av sina aktier i elbilsbolaget med kursfall i veckan som följd. Omkring 58 procent av de 3,5 miljoner användare som röstade i Elon Musks undersökning uppmanade honom att sälja 10 procent av sitt innehav. “Mycket har den senaste tiden sagts om att orealiserade vinster är en sorts skattesmitning, så jag föreslår att sälja 10 procent av mina aktier i Tesla. Stödjer du detta?”, löd frågan.

Elon Musks tweet följer en debatt i USA om hur miljardärer ska betala mer i skatt, där bland annat finansministern Janet Yellen har luftat idén att beskatta orealiserade kapitalvinster. Amerikansk press menar dock att Elon Musk står inför en skattenota på 15 miljarder senare i år, och att det skulle vara den verkliga anledningen till försäljningen. För Tesla-aktien innebär en försäljning av 10 procent av innehavet att aktiens så kallade free float ökar med omkring 1,5-2 procent vilket därmed bidrar till att öka andelen Teslaaktier i många index där aktien ingår.

En viss oro kring det rättsliga läget angående den oortodoxa annonseringen av försäljningen har vädrats i amerikansk press samtidigt som det ryktas om att Musks bror sålde en större aktiepost veckan före. Kanske kommer SEC (amerikanska FI) vilja titta närmare på dessa transaktioner.

Veckans spaning

Ica-handlarnas Förbund lämnar, tillsammans med AMF Pensionsförsäkring, ett offentligt uppköpserbjudande att förvärva samtliga aktier i ICA Gruppen för 534 kronor kontant per aktie. Erbjudandet innebär att Ica Gruppen värderas till drygt 107 miljarder kronor. Ica Gruppens styrelse rekommenderar enhälligt aktieägarna i Ica Gruppen att acceptera budet. Budet är villkorat av att ägare till mer än 90 procent av aktierna accepterar budet. Ica-handlarnas Förbund är redan den största aktieägaren i Ica Gruppen, med ett aktieinnehav om cirka 54 procent.

“Vi behöver anpassa oss för att skapa optimala förutsättningar för verksamheten i Ica Gruppen och därmed för hela Ica-systemet, det har vi alltid gjort under vår 105-åriga historia. Nu behöver vi fokusera på tillväxtorienterade långsiktiga investeringar, vilka lämpar sig bäst utanför börsen, och vi är glada över att vi har AMF med på resan”, säger ICA-handlarna i ett uttalande.

Cicero äger aktier i ICA för fondernas räkning och vi är naturligtvis glada för budet kortsiktigt, men tycker samtidigt att det är synd att det nu endast blir en dagligvaruhandlare, Axfood, kvar på börsen.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Getinge, Clas Ohlson och Stillfront som alla är upp mellan 7% – 19%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Stillfront, Surgical Science och Byggmax som alla är upp mellan 10% – 19%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Siemens Gamesa, Vestas Wind och Cambi som tillhör våra Hållbara Inval är upp 10% – 17%. I övrigt hittar vi, bland annat, brittiska Auto Trader, Stillfront och kinesiska JD.COM i topp med uppgångar på mellan 10%-19%.

Veckans Viktigaste

Representanthuset i USA godkände i helgen Bidens infrastrukturpaket på över 1.000 miljarder dollar. Paketet antogs med siffrorna 228-206, däribland 13 republikaner. I paketet ingår bland annat omfattande satsningar på vägar, järnvägar, laddstolpar och bredband. Det en framgång för Biden som en del av hans satsning “Build back better”. Den sista delen, med sociala reformer på 1.750 miljarder dollar, väntar fortfarande på godkännande. Det är oklart när det kan komma upp för omröstning i representanthuset, och därefter föras till senaten, där motståndet från republikanerna hittills har varit mer kompakt.

I slutet av oktober var totalt 377.000 personer, 7,3 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa på någon av landets arbetsförmedlingar. Det visar Arbetsförmedlingens, AF, månadsstatistik. I oktober förra året var 455.000 personer inskrivna, eller 8,8 procent. Under oktober varslades 2.800 personer om uppsägning, ned från 6.000 personer samma månad föregående år. Till synes kommer alltså arbetslösheten ner succesivt mot normaliserade nivåer, lite oroande är dock att antalet långtidsarbetslösa inte minskar nämnvärt. Personer som har varit arbetslösa över 2 år är i det närmaste oförändrade i antal och värst är det i åldersgruppen över 55 år. Möjligen kan man dra slutsatsen att de strukturella förändringar vi idag ser i samhället rörande exempelvis digitalisering slår hårt mot äldre outbildad arbetskraft och efter de varsel som pandemin har inneburit ses denna grupp som oattraktiv vid återanställningar och hamnar då helt utanför arbetsmarknaden. I ett teknikskifte som vi befinner oss i är det extra viktigt att det politiska systemet fokuserar på aktiv arbetsmarknadspolitik i syfte att hjälpa arbetskraften som står till arbetsmarknadens förfogande att utvecklas i riktning mot de krav som arbetsmarknaden ställer. Kom ihåg att varje timma av arbetslöshet innebär en oåterkallelig nationalekonomisk förlust för AB Sverige.

Veckans Räntespaning

De flesta analytiker hade räknat med att USA:s inflation skulle avancera under oktober, konsensusprognosen indikerade en mindre uppgång till 5,8 procent för konsumentprisindexet. Inflationsstatistiken överraskade dock rejält med att klättra hela vägen till 6,2 procent på årsbasis, den högsta noteringen sedan 1990. En stor del av uppgången drevs av energipriserna, som fortsatt att ticka uppåt under hösten. Energiindexet har stigit med 30 procent under det senaste året, den kraftigaste ökningen sedan mitten av 2000-talet. Men även rensat för energipriserna klättrade inflationen till de högsta nivåerna på flera decennier i oktober.

Den amerikanska 10-årsräntan som startade veckan på 1,49% handlas i skrivande stund på 1,58%. Även kortare räntorna steg kraftigt, den amerikanska 2-årsräntan gick från 0,44% i början av veckan till att handlas kring 0,54% under fredagen. De svenska räntorna har följt de amerikanska räntorna uppåt.

Fastighetsbolaget Diös meddelade under veckan att man uppdaterat sitt ramverk för gröna investeringar och är nu kompatibelt med EU-taxonomin, ett regelverk som kommer implementeras efter årsskiftet. I samband med detta emitterade bolaget en grön obligation med 3 års löptid om 500 mSEK som betalar Stibor+160bps, en emission som vi deltog i. Det har varit en vecka full av aktivitet på primärmarknaden och vi deltog även i emissioner från Nyfosa och Swedavia.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.