Veckobrev v.44 – Tapering

Världens börser har handlat med försiktig optimism under större delen av veckan med fokus på bolagsrapporter. Världsindex är upp med knappt 2% för veckan.

Veckans Bolag

Bland de hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka presenterar vi det norska bolaget Aker Horizons som är ett relativt långväga innehav i portföljerna då aktien köptes in under början av året.  Därefter har vi även investerat i bolaget via obligationer. Vi gillar bolaget och ökade i veckan upp vårt ägande i en s.k Placing. Aker Horizons är ett investmentbolag inom förnyelsebar energi och har i dagsläget vindkraftsproduktion samt produkter för Carbon Capturing, (koldioxidinfångning) och tillverkning av ren vätgas. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål. Vi menar att Aker Horizons primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7 ”Hållbar energi åt alla”. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans Händelse 

På onsdagens Fed-möte meddelade Powell att man håller räntan oförändrad men inleder en nedtrappning av tillgångsköpen, med 15 miljarder dollar per månad, s.k. Tapering som vi har talat om så länge nu. Ekonomin har gjort framsteg mot målen, därmed kan tillgångsköpen börja trappas ned. Fed kommer dock att förbli uppmärksam mot risker och policyn kommer att fortsätta stödja den ekonomiska återhämtningen.

Fed-chefen upprepade att taperingprocessen sannolikt kommer att avslutas i mitten av nästa år men säger också att den reala BNP-tillväxten dämpades påtagligt under tredje kvartalet, förbättringen i sysselsättningstillväxten har bromsat in.

Flaskhalsar påverkar hur utbudet kan svara på efterfrågan. Inflationen ligger väl över 2-procentsmålet och problemen med flaskhalsar består längre än väntat. Powell noterade att lönerna har börjat stiga mycket kraftigt, och det skulle vara oroande om lönerna började stiga mer än inflationen och produktivitetsökningarna. Fed har dock inga bevis på det och räknar inte heller med några besvärande ökningar i lönerna. Han påpekade också att den nuvarande uppgången i inflationen inte beror på en stram arbetsmarknad, utan snarare stark tillväxt, energipriser och flaskhalsar.

Marknaden reagerade försiktigt positivt på att beskedet nu äntligen kom, kommentarerna ger ingen tydlig vägledning utan kan snarare sammanfattas som att FED är osäkra på utvecklingen och vi får vänta och se, men i väntan på klarhet kommer FED att vara mycket försiktig för att inte äventyra tillväxten. Beskedet får enligt oss ses som neutralt till positivt ur ett marknadsperspektiv.

Veckans spaning

SBAB höjer längre boräntor, enligt bolaget, på grund av stigande marknadsräntor.

SBAB menar att inflationen har stigit och kan komma att bestå på en högre nivå än tidigare medan Riksbanken och andra centralbanker nu förväntas höja sina styrräntor tidigare än vad som förut antagits medan obligationsköpen trappas ned.

“Som en konsekvens av detta har marknadsräntorna stigit och därmed har bankernas upplåningskostnader på kapitalmarknaden ökat”, förklarar SBAB:s Vd Klas Danielsson.

Den verklighet som Danielsson målar upp får stå för honom. Det är inte vår uppfattning att ”Riksbanken och andra centralbanker nu förväntas höja sina styrräntor”. Vi är nog inte ensamma att tycka att uttalandet är mycket märkligt. Men man får som sagt tro och tycka vad man vill, sannolikt behövde han argument för att ackompanjera sina räntehöjningar.

Studerar vi grafen nedan över utvecklingen för exempelvis den tvååriga svenska räntan kan man tydligt se en styrka under andra hälften av oktober, sannolikt till följd av faktorer såsom flaskhalsar, fraktpriser och energiprisökningar som vi diskuterat här under de senaste veckorna. Man ser emellertid också en tillbakagång under den senaste veckan varför vi är benägna att tro att SBAB snart sänker igen och sannolikt följer inte alla banker efter i prishöjningen även om man kanske gärna bättrar på sina marginaler när statens bolånebolag banar vägen. Vi är av uppfattningen att räntor kommer att förbli låga under lång tid framöver.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Elanders, Dustin och Investor som alla är upp mellan 5% – 8%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Transtema, Teqnion och Addtech som alla är upp mellan 10% – 18%.

I de globala portföljerna är det idel amerikanska teknikbolag denna vecka. Qualcomm, Nvidia och AMD är alla upp 14% – 17%.

Veckans Viktigaste

Ekonomierna i Europa får inte riktigt snurr på hjulen.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin sjönk till 58,3 i oktober, jämfört med 58,6 föregående månad. Markits chefekonom Chris Williamson sade i en kommentar att industrin rapporterade om en förvärrad utbudssituation vilket dämpade produktionen. Leveranstiderna för råvaror steg och efterfrågan fortsätter att överstiga utbudet för en rad komponenter. Fraktkapaciteten fortsätter att vara begränsad. “Dessa brister har lett till den svagaste uppgången i produktionen sedan återhämtningen började i juli 2020, Flaskhalsarna har även fått inflationstrycket att stiga till nya rekordnivåer, vilket reser nya frågor om hur övergående inflationsuppgången verkligen är”, sade han.

Nedan ser vi tydligt en avmattning i tidsserien för europeisk PMI. Centralbankschefer i Europa lär inte höja räntor på länge ännu. Bidragande har de senaste veckorna också varit ökad smittspridning i Europa, vi noterar i sammanhanget att den svenska kronan har stärkts markant mot euron under den gångna månaden.

Veckans Räntespaning

Veckan har präglats av amerikanska centralbankens räntebesked samt meddelandet om nedtrappning av tillgångsköpen vilket var väntat. Det har fått räntorna att röra sig en del under veckan. Den amerikanska 10-årsräntan startade veckan runt 1,57% och var upp och toppade på 1,61% för att nu handlas runt 1,52%. Den motsvariga svenska 10-årsräntan startade veckan runt 0,36% och i skrivande stund handlas den runt 0,23%.

Heimstaden Bostad, som vi är investerade i, tillkännagav under veckan att dom har köpt 10% av den finska fastighetsägaren Kojamo. Kojamo som specialiserar sig på bostadsfastigheter i Finland är ett börsnoterat bolag med ett börsvärde på ca 4,8 mdr EUR.

På primärmarknaden har det varit höstlov och väldigt lugnt men väntas vara full aktivitet nästa vecka då alla är tillbaka från ledigheten.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.