Veckobrev v.44 Räntebesked från FED med duvaktig tolkning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Veckan blev en väntan mot onsdagens räntebesked från FED, om än med försiktigt positiv handel även inför beskedet. När beskedet kom mottogs det positivt av marknaden i kombination med de kommentarer som Powell lämnade, läs mer nedan.

Världsindex är därmed upp drygt 4% under veckan.

Veckans Hållbara Bolag – Tobii Dynavox
Vi har under året för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag, svenska Tobii Dynavox, Bolaget är ett mycket intressant teknikbolag som tillhandahåller kommunikationshjälpmedel med ögonstyrning i Ipadliknade miljö. Man har även kommunikations-touchscreens för icke talande användare. Framtiden ser mycket lovande ut, det finns en lång rad färdiga produkter som är globalt ledande inom sina respektive områden. Bolaget har haft en tuff period under pandemin då nedstängningar har bidragit till att färre patienter har fått hjälp med den här typen av vardagshjälpmedel från sjukvården. Under 2022 lossnade det dock rejält för bolaget med en försäljningstillväxt på 40%.

I veckan fick vi en riktigt fin rapport. Tobii Dynavox, som knoppades av från Tobii, redovisade en rörelsemarginal som uppgick till hela 11,4 procent, upp från 7,6 procent i Q2 och 5,4 procent i Q1. Intäkterna var 424 miljoner kronor vilket motsvarande en försäljningstillväxt om 33 procent. ”Vår underliggande tillväxt fortsätter med oförändrad kraft trots att vi mötte ett tuffare jämförelsekvartal från fjolårets tredje kvartal”, säger bolaget.

De närmaste åren ska dessa fördröjningar som pandemin skapade reverseras ytterligare och vi tror därmed på några riktigt goda år för Tobii Dynavox.

Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.

Veckans Händelse – Räntebesked från FED med duvaktig tolkning
Fed lämnade på onsdagskvällen som väntat sin styrränta oförändrad och signalerade heller inte några policyförändringar vid decembermötet. Fed-chefen Powell bekräftade att Fed är nära slutet av höjningscykeln men uteslöt inte ytterligare en räntehöjning, också det som väntat. Det fanns vissa duvaktiga signaler i kommentarerna från Powell, men det övergripande budskapet var balanserat och i linje med hans senaste tal. Vi står fast vid vår syn att räntehöjningen i juli var den sista för denna cykel och fortsätter att förvänta oss att räntesänkningarna kommer att inledas under andra kvartalet nästa år, utlösta av en inbromsning i tillväxten och fortsatta nedgångar för inflationen. Ovanstående är i linje med marknadens förväntningar.

Beskedet mottogs som duvaktigt av marknaden och räntorna sjönk med 7-9 punkter för 2- till 10-åriga räntor. Dollarn försvagades och aktiemarknaderna fortsatte uppåt.

Marknadssentimentet var dock positivt redan före beskedet, mot bakgrund av finansdepartementets tillkännagivande att de kommer att sakta ner ökningstakten i sina auktioner för skuld med längre löptider de kommande tre månaderna. Vi ser marknadsreaktionen som en lättnad över att Powell inte signalerade ytterligare en räntehöjning vid decembermötet och att han bekräftade att Fed – trots den senaste tidens starka data – är nära slutet av höjningscykeln.

Vi vill påminna om en liten spaning vi gjorde för några veckor sedan:

” Om historien upprepar sig för USA:s S&P 500 kan vi se fram emot att börsen stiger 13% från sista Fed-höjningen till första sänkning enligt historiska data. Vidare brukar börsen i snitt stiga ytterligare 6,5% de första sex månaderna efter första sänkningen.”

Veckans Spaning – Indikationer på avtagande tillväxt
Avgörande för att marknaderna ska förbättras är att räntorna slutar att stiga. Det är därmed i sin tur önskvärt att den styrka vi globalt har sett i ekonomin visar tecken på att den påverkas av centralbankernas räntehöjningar. I veckan fick vi JP Morgans globala inköpschefsindex för industrin som sjönk till 48,8 i oktober jämfört med 49,2 i september.

Mest av de sju delindex som ingår i totalsiffran minskade delindexet för framtida produktion, som också är det delindex som ligger högst: från 60,7 till 58,5. Lägst av delindexen ligger ”Exportorder”, som minskade från 47,8 i september till 47,5 i oktober.

Därmed tog det globala konjunkturmåttet samma väg som tidigare under torsdagen rapporterats för eurozonen där vi såg en minskning från 43,4 till 43,1 i oktober.

I båda fallen anger indexvärdet 50 skillnaden mellan tillväxt och avmattning. Nedan visar vi utvecklingen för JP Morgans globala index.

Vi har under rapportperioden sett att orderingången i industribolag tycks halta lite och även detta är ett tecken på att vi nu ser en viss avmattning i industrin. Även om det aldrig är roligt med ekonomisk avmattning är det tyvärr ett nödvändigt ont för att få ner inflationen och därmed möjliggöra för centralbankerna att så småningom börja sänka räntor igen.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Ferroamp, Sunrun och OX2 alla upp mellan 16%-30%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Storytel, Adlife och Xbrane med uppgångar mellan 20%-38%.

Veckans Räntespaning
Veckans stora händelse var räntebeskedet från FED (läs mer ovan). Räntor har handlat ned kraftigt och en amerikansk 10-årig är ner 25bps från början av veckan. Den handlar i skrivande stund på 4,67, att jämföra med toppen på nästan 5% häromveckan.
Även i Sverige och Europa såg vi en räntemarknad som handlade ned efter Fed-beskedet. I Sverige handlade 10-åriga statsobligationer ned 6-7bps under dagen.

I Sverige har det varit höstlov vilket påverkar aktiviteten på marknaden. Det har således varit låg aktivitet på primärmarknaden. Ett bolag som dock var aktiva var Stora Enso som emitterade gröna obligationer för totalt 5,2 miljarder. Vi deltog i en fixed obligation med 3,25års löptid. Kupongen sattes till 4,75%.

Nästa vecka räknar vi med högre aktivitet då bland andra Swedavia och Genova har annonserat mandat för att emittera nya obligationer.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.