Veckobrev v.44 – Nya nedstängningar i Europa skapar ökad oro

Marknaden har gått i moll hela veckan drivet av ökad C19-spridning i Europa och nya nedstängningar som följd. Världsindex retirerade med ca 4,4%.

Veckans Hållbara Bolag

Vestas Wind har länge varit ett av våra favoritbolag bland de invalda Hållbara bolagen i våra globala portföljer. Det har varit svårt att hitta positiv aktieutveckling denna vecka men Vestas är ett undantag med en uppgång på ca 5%. Vestas annonserade den positiva nyheten att man köper ut sin partner, Mitsubishi Heavy Industries, ur det gemensamma bolaget MHI Vestas Offshore Wind. Vestas mål är att ta upp kampen med Siemens Gamesa och bli bäst även offshore där mycket av den kommande kapaciteten kommer att byggas. Det strikt ekonomiska investeringscaset i förnyelsebar energi är tydligt:  Fram till 2050 ska Europa minska CO2-utsläppen med minst 80%. Omställningen blir stor, inte minst på energiområdet. All elproduktion ska läggas om till fossilfritt samtidigt som efterfrågan på el också växer på grund av bl.a. elektrifiering av fordon. Tillväxten har varit bra de senaste åren men 2023 kommer endast ca 30% av energiproduktionen vara förnyelsebar vilket innebär att tillväxten kommer var fortsatt mycket bra under överskådlig framtid. För den långsiktige investeraren med fokus hållbarhet är det uppenbart att det finns kraftfulla incitament att investera i sektorn, både av ekonomiska och filosofiska skäl.

Veckans händelse

Marknaden tog ytterligare ett steg nedåt i kölvattnet av oro inför det amerikanska valet nästa vecka samt C19-utvecklingen i Europa. Rörande valet finns det en möjlighet att volatiliteten kommer ner nästa vecka med en tydlig valutgång i endera riktningen. Samtidigt kan ett jämt valresultat spä på oron via ett otydligt parlamentariskt läge och krav på röstomräkningar, sökandet efter domstolsutslag och därmed en långdragen upplösning på valprocessen.

Den ökade oron kring en andra Coronavåg och nedstängningar i bland annat Tyskland, Frankrike och Spanien bidrog i högsta grad till veckans vinsthemtagningar. Ska tillväxten få sig ytterligare en törn och därmed återhämtningen mot en normaliserad tillväxt senareläggas?

I ett försök att vara objektiv och inte drabbas av allt för mycket känslor när marknaden faller kan det hjälpa att erinra sig oron i mars som på börsen varade i ca 20 dagar. Nu vet vi också att vi är närmare ett vaccin, vården är förberedd och överraskningsmomentet som fanns i våras är mindre. Kanske skulle man kunna hoppas på att marknaden reagerar lugnare på en andra våg som dessutom är förväntad av många experter.

Veckans spaning

Notera att flera av de viktiga amerikanska teknikbolagen (bl.a. Apple, Google, FaceBook, och Amazon) rapporterar under torsdagskvällen. Möjligen skulle detta kunna innebära en vändpunkt i marknadssentimentet under förutsättning att bolagen överraskar positivt, som de förvisso brukar. I skrivande stund (då rapporterna just är ute) verkar inget av bolagen rapportera sämre men de positiva kursrörelserna tycks trots allt initialt utebli i alla bolagen förutom Google.

Veckans Vinnare

Globalt står Sony och Vestas (nämnd ovan) i särklass med uppgångar under veckan på ca 5%. Strax därefter följer japanska Hitachi och Tokyo Electron efter överraskande bra rapporter som genererade uppgångar på ca 2% i dessa båda bolag.

Veckans Makro

USA:s bruttonationalprodukt, BNP, steg med 33,1 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet. Det är fantastiska siffror men det är viktigt att komma ihåg att siffran är tillväxt på kvartalsbasis och att därmed baskvartalet (kvartal två) är en mycket lätt jämförelse.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 40 000 personer förra veckan och uppgick till 751 000 personer. Antalet personer som fortsatte att få arbetslöshetsunderstöd minskade med 709 000 personer och uppgick till 7 756 000 personer. För närvarande är det skönt att se att vissa siffror fortsätter i rätt riktning.

Vi noterar stora valutarörelser under veckans oro. Kanske är det så att då centralbanker världen över köper obligationer för att stödja ekonomierna ser vi inte de naturliga ”risk off” rörelserna på räntemarknaden. De visar sig istället tydligare på valutamarknaderna. När amerikanska investerare blir nervösa köper de i vanlig ordning dollar. Vi ser försvagningar för både SEK och EUR på ca 2% under veckan. NOK som dessutom i viss utsträckning är beroende av olja, som prismässigt är ner 8% under veckan, har fallit med det dubbla. Detta är samma rörelsemönster som vi såg under oron i mars.

Veckans räntespaning

Precis som på aktiemarknaden har det varit oroligt på kreditmarknaden under veckan. Kreditspreadarna har handlat isär och riskaptiten har sjunkit något. En ökande oro för Covid-19 har varit den drivande faktorn där bland annat Tyskland har stängt igen delar av landet igen för att minska smittspridningen.

Samtidigt har räntorna handlat ned. En svensk 10-årig statsobligation sjönk med 8bps under veckan och handlar nu på -0,12%.

På bolagsnivå noterar vi att fastighetsbolaget Offentliga Hus fick höjt kreditbetyg från BB- till BB från Nordic Credit Rating. Offentliga hus har som mål att nå Investment Grade (BBB-) rating.

I övrigt har det varit höstlovsvecka och låg aktivitet på primärmarknaden.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.