FED höjde åter räntan med 0,75% i onsdags kväll och gav därmed marknaden bränsle till ny nedgång efter en avvaktande inledning på veckan.
Världsindex är ner knappt 2% under veckan.
Veckans Bolag
Vi har i veckan, för fondernas räkning, återkommit som investerare i svenska Embracer efter att ha varit ute ur bolaget en tid. Vi ser positivt på Embracers diversifieringsstrategi in i PC- och konsolspel och är mycket förväntansfulla på vilka synergier förvärvet av Asmodee förra året kommer att ge.
Det digitala spelföretaget Embracer ser sig själv som moderbolaget till företag som utvecklar och förlägger PC, konsol- och mobilspel för den globala spelmarknaden. Man är ett ekosystem för entreprenöriella företag inom spel- och underhållningsindustrin.
Asmodee åtnjuter närmast monopolistisk position på världsmarknaden med titlar som 7 Wonders, Ticket to Ride och Catan. Vi ser diversifieringen in i brädspelsmarknaden som mycket positivt för Embracer. I stället för hög volatilitet i rapporteringen och fokus på försenade dataspelsprojekt kommer Embracer nu få mycket stabilare kassaflöden och vinst.
Värderingen har kommit ner och vi tycker inte att marknaden alls fokuserar på ovanstående faktorer utan bara drar Embracer över en kam med övriga teknik- och tillväxtbolag.
Vi ser fram emot en nytt spännande tid som aktieägare i Embracer för fondernas räkning med rapporten den 17/11 som första hållpunkt.
Veckans händelse – FED höjer med 0,75%-enheter igen
Som väntat höjde Fed räntan med 0,75%-enheter på onsdagskvällen men öppnade också för att räntehöjningarna framöver skulle kunna bli mindre samtidigt som ekonomin och den finansiella åtstramningen kommer att påverka takten. Marknaden tolkade först beskedet som duvaktigt vilket fick räntor att falla och börsen att stiga.
På presskonferensen framhöll dock Powell att det är alldeles för tidigt att överväga att ta en paus med höjningarna vilket mer än reverserade de initiala rörelserna. Vi tror i likhet med marknaden att man kan vänta sig 50-punktershöjning i december och ytterligare 25 i februari, men riskerna ligger tydligt på uppsidan. Marknaden prisar in en topp på 5,1% i maj nästa år vilket är ungefär 5 punkter högre än innan beskedet. Även den 10-åriga amerikanska statsobligationen stängde ca 5 punkter högre på onsdagen.
Veckans Spaning – Vart är vi på väg?
Att börserna reagerar så kraftigt och räntemarknaden relativt modest på FED:s räntehöjning och uttalanden hänger säkert ihop med att aktier har presterat hyggligt under andra halvan av oktober.
Ibland kan det vara intressant att studera marknaden från en annan synvinkel exempelvis med teknisk analys. Ur ett tekniskt perspektiv kan man säga att man har återhämtat ca 50% av fallet från toppen i mitten på augusti och vid omkring 50% upprekyl brukar det kunna börja ta emot. Marknaden hade också blivit något överköpt med RSI runt 60. Se diagram nedan. S&P 500 nedan hade knatat över 50 dagars glidande medelvärde (gult) vilket i sig är positivt, men orkade inte fullfölja. Nu skulle det vara bra om marknaden avhåller sig från att falla under 3600 där bottnarna från tidigare i oktober återfinns.
Då skulle vi kunna få ett stabilt golv som kanske skulle kunna bli början på en längre uppgång. Motsatsen, nya lägre bottnar i trendkanalen är naturligtvis inte bra.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan av Sunrun, Scatec och Sunnova med uppgångar mellan 12%-20%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Ambea, Transtema och OX2 med uppgångar mellan 9%-17%.
Under Strecket
Hur deppiga är de svenska företagen?
Riksbanken levererade i veckan årets tredje företagsundersökning där de största företagen inom industri-, bygg-, handels- och delar av tjänstesektorerna intervjuas.
I maj sattes citatet ’’Alla pratar om problemen, ingen om hur bra det går’’ som rubrik. PMI låg då på över 65 för tjänstesektorn och kring 55 för tillverkningsindustrin, där nedgången redan inletts för den senare. Veckans PMI-skörd gav att industrin nu legat under 50-strecket (gränsen mellan expansion och kontraktion), med fallande trend, 3 månader i rad och indikatorn för tjänstesektorn började efter förra undersökningen falla som en sten.
Företagen i Riksbankens företagsundersökning konstaterar att kostnaderna har ökat på senare tid, både mer och oftare än tidigare. Fler än två tredjedelar av företagen svarar att de också höjer sina egna priser oftare än normalt, framför allt just på grund av att de egna kostnaderna ständigt stiger. Företagen planerar dessutom att fortsätta höja försäljningspriserna under det kommande året. Det är framför allt ökade kostnader för inköpsvaror och energi som kommer bidra till prishöjningar framöver, skriver Riksbanken. Företagen börjar också att se en svagare efterfrågan och en hårdnande konkurrens, som till viss del väntas hålla tillbaka prishöjningarna framöver.
Riksbanken konstaterar att i undersökningen i maj bedömdes efterfrågan bidra till framtida prishöjningar, men att denna effekt nu i stort sett är borta. Samtidigt bedömer också handelsföretagen att de egna lagren är något för stora. Den främsta anledningen till det är att de tidigare upplevde produktions- och leveransstörningar och därför tidigarelade sina order och beställde extra för att inte riskera att stå med tomma hyllor. Den senaste tidens dämpade efterfrågan har i stället bidragit till att de hittills under hösten inte har lyckats sälja så mycket som de hade hoppats på. Undersökningen genomfördes bland 39 storföretag den 20–30 september.
Slutsatsen får alltså bli att man nu ser tydliga försvagningar i företagsklimatet, vilket har gått ganska snabbt, exempelvis om man jämför med USA. Den styrka som fortfarande oroar FED i den amerikanska ekonomin är inte närvarande bland svenska storföretag. Som vi ser bidrar kapitalbindning i för stora lager på sina håll till att kontraktionen går snabbare. Sannolikt kan vi vänta oss varsel från industrin inom kort och till kostnadsökningarna ovan ska också ännu okända löneökningar läggas. Vidare kan man sluta sig till att räntehöjningstrenden från Riksbanken bör bli kortar och mindre kraftfull än i USA med tanke på hur aktiviteten i den svenska ekonomin redan verkar avta.
Veckans Räntespaning
Som väntat höjde både FED och Bank of England sina respektive styrräntor under veckan med 75 bps vardera. Oväntat var uttalanden från FED att räntan kommer behöva höjas mer än tidigare var uttalat men att det kommer ske i lägre takt så räntehöjningarna kommer pågå en längre tid än vad marknaden förväntat sig.
Sveriges riksbankschef Stefan Ingves gjorde uttalanden i veckan om att han hade svårt att se Riksbanken ligga på en lägre räntenivå än vad ECB gör då eurozonen är Sveriges största och viktigaste handelspartner. Risken är annars att kronan försvagas och att vi importerar inflation.
Fastighetsbolaget Akelius grundare Roger Akelius uttalade sig i en intervju nu på fredagsmorgon om att Castellum, där Akelius nyligen köpt ca 12% av aktiekapitalet av Rutger Arnhults investmentbolag M2, bör slopa utdelningen på nästa bolagsstämma för att inte få likviditetsproblem. Castellum som i 24 års tid har höjt sina utdelningar till aktieägarna.
Primärmarknaden är i stort sett stängd för tillfället men ett fåtal emissioner görs ändå. Telia var ute och emitterade 3 mdr SEK i två olika obligationer på 2 års löptid, en till rörlig ränta och en till fast. Den fasta som vi deltog i betalar MS+80 bps och med dagens ränteswappar motsvarar det ca 4% kupong per år.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder