Marknaden inledde veckan positivt men drabbades av vinsthemtagningar mot slutet. Världsindex slutade i princip oförändrat men retirerade därefter ca 2% jämfört med högsta noteringen i tisdags.
Veckans Fond
Cicero Nordic Corporate Bond är vår företagsobligationsfond med inriktning mot High Yield (70% High Yield & 30% Investment Grade. Fonden blev i början av året nominerad till titeln ”Bästa Företagsobligationsfond” av både Dagens Industri och Morningstar. Under veckan har Cicero Nordic Corporate Bond gått bäst av alla våra fonder. Bra jobbat Oscar och Thomas som är huvudförvaltare för fonden!
Veckans händelse
Vi såg en imponerande rapport från lastbilstillverkaren Volvo, fina marginaler och en mycket stark orderingång som bådar gott inför framtiden. En viktig faktor de närmaste åren är att ha en bra uppsättning av helt eller delvis elektrifierade produkter. Vid ett möte med en annan svensk lastbilstillverkare menade de att trots att ”det bar dem emot att säga det” så måste de erkänna att Volvo är klart före dem och övriga konkurrenter när det gäller utveckling av nya elektriska lastbilar. Aktien har kommit ner lite efter rapporten då förväntningarna kanske var lite högt ställda. Vi tycker dock att detta är ett av de absolut mest intressanta svenska verkstadsbolagen under de närmaste åren.
Veckans spaning
Högutdelande aktier har i kölvattnet av förbuden mot utdelningar, både rörande banker, samt bolag som mottagit permitteringsstöd, gått kräftgång i år. Vi ser här en fantastisk möjlighet, sannolikt kommer bolagen att få dela ut igen till våren och kassakistorna har fyllts på rejält under året. De svenska bankerna handlar idag i snitt på p/e 8 emedan Världsindex handlas på p/e 20 på 2021 års vinster. Om de svenska bankerna får dela ut pengar igen till våren kan man räkna med utdelningar på omkring 10%. Vi vill slå ett slag för vår fond Aktiespararna Direktavkastning som investerar i de 21 bolag på börsen som delar ut mest. När utdelningar igen kommer i investerares fokus kommer dessa bolag att gå som tåget.
Veckans Vinnare
Globalt står Align Technology i särklass med en uppgång under veckan på hela 33% efter överraskande bra rapport som enligt bolaget drevs av försäljning av de genomskinliga tandställningarna. Man menar framförallt att ökande intresse för produkten hos ledande influencers har hjälpt bolaget.
Det lilla intressanta cancerläkemedelsbolaget Oncopeptides är även denna vecka en vinnare både i Sverige- och de Globala mandaten med en uppgång på ytterligare 7,5% efter förra veckans dubbelsiffriga uppgång. Vi tror att Oncopeptides framförallt kommer att vara vinnare 2021 när lansering startar. Personal i USA är rekryterad för försäljningsarbete, vi väntar bara på FDA-godkännande senast i februari men kanske redan på denna sida årsskiftet.
Ett annat intressant bolag för tillfället är Ericsson som är upp 14% i de svenska portföljerna under veckan. Bolaget kämpar ju som vi vet allt som oftast med sin lönsamhet men i början av varje ny teknikgeneration brukar man kunna ta bra betalt, vilket tycks vara fallet nu med 5G. Det hjälper dessutom till att de kinesiska lågpriskonkurrenterna ZTE och Huawei inte får vara med i upphandlingarna i Europa och USA längre.
Veckans Makro
Vi noterar en stigande osäkerhet på marknaden inför det amerikanska valet som nu snart bara är två veckor bort. Bidragande till osäkerhet var bland annat uppgifter från den amerikanska underrättelsetjänsten om att Iran och Ryssland försöker störa det amerikanska valet. Vi ser även bakslag i pandemin samt det fortfarande uteblivna amerikanska stimulanspaketet som bidragande orsaker.
Kina publicerade sina BNP-siffror för det tredje kvartalet vilka blev 4,9 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Det var betydligt mer än tillväxten på 3,2 procent i andra kvartalet, då konsumtionen fortfarande bromsades av nedstängningar. Enligt IMF ligger prognosen för helåret 2020 på +1,9% för kinesisk BNP. Kina är därmed det enda stora land i världen som ser ut att gå mot ekonomisk tillväxt i år. Det är samma nation som verkar ha fått virusutbrottet under full kontroll och som snart tycks vara tillbaka i utvecklingstakten från före pandemin. Kina kommer definitivt stärka sin position i frågan om ekonomisk makt även efter pandemin.
Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 55 000 personer förra veckan och uppgick till 787 000 personer. Det visar statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Analytiker hade räknat med 860 000. Förra veckan var siffran 840 000, utvecklingen går därmed helt klart i rätt riktning. Antalet personer som fortsatte att få bidrag går också åt rätt håll och minskade med 1 024 000 personer till 8 373 000 personer. Väntat var 9 500 000 personer. Vi tror att den enskilt viktigast faktorn för att undvika en ihållande lågkonjunktur är att bekämpa arbetslösheten driven av pandemin med alla till buds stående medel. Det är så mycket av stabiliteten i den ekonomiska återhämtningen som är beroende av arbetslösheten. Alltifrån efterfrågan på varor och tjänster och därmed bolagens återhämtning till bostadspriser som i sin tur påverkar konsumtionsviljan ytterligare. Det är en skör balans som till varje pris måste upprätthållas.
Veckans räntespaning
Inflationen fortsätter att spöka för Riksbanken. Inflationssiffrorna för september rapporterades nyligen. Med KPIF på 0,3 procent visade sig inflationstrycket i svensk ekonomi vara lägre än vad såväl marknaden väntade som vad Riksbanken prognosticerade. Utfallet är dessutom långt under målet på två procent. Riksbanken står likväl fast vid att inflationen mätt som KPIF på sikt kommer att hamna runt målet. Samtidigt pekar allt mer på motsatsen. Kanske borde man som den Amerikanska Centralbanken FED luckra upp strategin en aning och snarare förvänta sig att målet uppnås på lite längre sikt över en cykel.
De långa räntorna har stigit under veckan och den amerikanska 10-årsräntan steg från ca 0,73 bps till 0,85 bps. Den svenska 10-årsräntan har i sin tur stigit från ca -0,09 bps till -0,02 bps.
Primärmarknaden har lugnat ner sig något men vi deltog i en nyemission i veckan, fastighetsbolaget Corem emitterade en 3,5-årig obligation som betalar Stibor + 350bps.