Veckobrev v.43 Giganterna faller

Trots att flera stora amerikanska teknikbolag överraskar marknaden negativt har marknaden gått ganska bra under veckan.

Världsindex är upp drygt 4% under veckan främst drivet av en bra start.

Veckans Hållbara Bolag
”Jordbruket står för 24% av globala växthusgasutsläpp. Vi vill ändra på det” (Cinis Fertilizer)

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera Cinis Fertilizer vars vision är att via sin forskning utveckla läkemedel för att hjälpa människor med svåra sjukdomar i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar Industri och Innovationer”.

Cinis Fertilizer kommer att producera ett cirkulärt, fossilfritt och vattenlösligt mineralgödsel, genom att använda en produktions­process som varken ger upphov till utsläpp eller föroreningar. Genom att förädla restmaterial från elbilsbatteriindustrin samt massa- och pappersindustrin kommer bolaget att producera ett mineralgödsel som både löser återvinnings- och föroreningsproblem för andra industrier och förser världen med mer hälsosamma frukter och grönsaker. Återvinningen av industriavfall gör att man kan bidra till minskade utsläpp i haven och samtidigt möjliggöra ett hållbart jordbruk. Avtal finns för hela produktvolymen för den fabrik man nu sätter spaden i jorden för att bygga. Likaså har man avtal med Northvolt för råvaran för tillverkningen.

Vi har investerat i Cinis under veckan i den nyemission och notering som genomfördes i bolaget. Cicero har deltagit i hela noteringsprocessen som s.k. Cornerstone Investor och de flesta av fonderna har tagit position i bolaget som har inlett sin börsresa starkt med en uppgång på över 40%.

Marknaden är enorm och vi ser en mycket bra utveckling framgent för Cinis.

Veckans händelse – Giganterna faller
Veckan präglas av fallande kurser för techbolagen efter att jättarna Alphabet, Meta (FaceBook) och Microsoft lämnat rapporter som inte nådde upp till förväntningarna. Rapporterna reser frågetecken kring den digitala annonsmarknaden och molnbolagens fortsatta lönsamhet.

Annonsmarknaden ansätts sannolikt både av försiktigare kunder, som oroar sig för svagare konjunktur, och ökad konkurrens. Den ökade konkurrensen består i starkt tillväxande TikTok, som blir allt viktigare att finnas på för att nå yngre målgrupper. Streamingtjänsterna, såsom HBO, Disney och Netflix, har dessutom alla startat nya billigare abonnemang där kunden istället får ta del av ett visst antal reklamminuter per timma i programmen. Det händer alltså mycket samtidigt på annonsmarknaden som drabbar de stora giganterna.

Microsoft skiljer sig nog lite från de två övriga. Man rapporterar om en försäljning för det senaste kvartalet som var lägre än väntat relaterat till den ekonomiska turbulensen i världen som inte bara slår mot pc-affären utan också mot tillväxtmotorn Azure, alltså molnverksamheten. Tillväxten under senaste kvartalet, var den lägsta på fem år.

Ytterligare en faktor som amerikanska analytiker traditionellt brukar tendera att underskatta är den starka amerikanska dollarn. Sannolikt får du idag ungefär lika mycket reklam på FaceBook för 100 SEK eller 100 EUR som för ett halvår sedan. Man har säkert inte hunnit justera priser, speciellt inte i rådande konkurrenssituation. Samtidigt genererar, på grund av den starka dollarn, dessa 100 SEK eller 100 EUR lägre intäkter i dollar vilket slår på resultatet.

Vi vill fortfarande befinna oss i techbolag med exponering till investeringstrenden inom kapacitet i tillverkningen av semiconducters såsom ASML och KLA.

Veckans Spaning – Banker
Den schweiziska banken Credit Suisse är i blåsväder och redovisade på torsdagen svagare resultat än väntat för det tredje kvartalet och tillkännager en omställningsplan inklusive nyemission på 4 miljarder schweizerfranc. Credit Suisse problem härstammar från en lång rad skandaler som under de senaste åren försvagat bankens renommé och resultat.

I omställningsplanen ingår utöver kapitalanskaffning också en omorganisation av investmentbanksenheten samt kostnadsbesparingar. 9.000 anställda kommer få lämna banken i den omställning som ska göras.

Banken kommer återstarta den nedlagda investmentbanken First Boston som en självständig kapitalmarknads- och rådgivningsbank.

Europeiska banker har det tufft vilket nedan illustreras av det senaste årets kursutveckling för det europeiska bankindexet Stoxx 600 Banks jämfört med Handelsbankens utveckling (rosa) som får representera svenska banker.

Svenska banker går däremot fint som vi inte minst har sett under veckan med rekordkvartal från både Handelsbanken och SEB. Vi tror emellertid att det ligger de svenska bankerna i fatet att europeiska banker har problem. Nedan kan vi notera att värderingen för de svenska bankerna nu är ganska låg, alla befinner sig under P/E 10 på 2023 med Swedbank i botten på 8,1.

Vi tror inte på några kommande strukturella problem i svenska banker, vilket vi tycker att de låga värderingarna idag indikerar och vi ser anledning att öka.

Veckans Vinnare
Veckans vinnare alla kategorier blev Cinis Fertilizer som vi skriver om ovan med en uppgång på 40%.

I de globala fonderna toppas listan, förutom av Cinis, av Enphase Sunova och Tomra med uppgångar mellan 11%-17%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna, förutom Cinis, bland Beijer Ref, Xvivo och Vitec med uppgångar mellan 13%-18%.

Under Strecket
Den europeiska centralbanken ECB höjde på torsdagen styrräntan med 0,75 procentenheter på sina tre räntor med 0,75 procentenheter. Styrräntan höjs därmed till 2 procent medan depositräntan ligger på 1,5 procent och marginalräntan på 2,25 procent. I ett pressmeddelande skriver ECB att centralbanken även väntas höja räntorna ytterligare för att säkerställa att inflationen faller tillbaka till målet på 2 procent. I september låg inflationen i euroområdet på 9,9 procent. Senast ECB höjde styrräntan var i september då den också skruvades upp med 0,75 procentenheter till 1,25 procent. Vi noterade en förändring i ECB:s uttalande på torsdagen, där de tog bort referensen till “flera” ytterligare höjningar kommande månader. Uttalandet utlöste en kraftig marknadsreaktion, där räntorna föll betydligt. Detta fick också näring av ECB:s beslut att skjuta på kvantitativ åtstramning, QT. Noterbart är att både Duvor och Hökar inom rådet var överraskade i intervjuer över hur mycket betydelse marknaden fäste vid denna semantiska förändring då ingendera upplevt förändringen i uttalandet som särskilt viktig. Inflationen är fortsatt hög och ska bekämpas menar man.

Elon Musks Twitterköp är klart. Musks första drag som ägare blev att sparka flera toppchefer, däribland vd:n Parag Agrawal och finanschefen Ned Segal. Musk planerar själv att ta över vd-jobbet. Han uppges också slopa alla permanenta avstängningar, vilket öppnar för att till exempel förre amerikanske presidenten Donald Trump kan komma tillbaka. Köpet ska, enligt Musk, motverka att de sociala medierna splittras i de politiska ytterkanterna, underbygga hat och på så sätt splittra samhället. Elon Musk, som tidigare har uttryckt att Twitter inte bör vara beroende av annonser, försäkrade nu annonsörerna att han vill att Twitter ska vara den mest respekterade reklamplattformen i världen. Vad köpet innebär för Twitters 7.500 anställda är oklart. Dock ska Musk ha meddelat potentiella investerare att hans plan är att minska personalstyrkan med tre fjärdedelar. Det kommer med all säkerhet bli en spännande tid för Twitter under de kommande månaderna.

Veckans Räntespaning
Som väntat levererade Europeiska Centralbanken en trippelhöjning om 75 bps under torsdagen. En lite mjukare ton från ECB fick dock marknaden att handla ner räntor något och man prisar in en höjning på 50 bps på decembermötet.

Många bolag rapporterar sina siffror för Q2 nu, bland annat SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) rapporterade under torsdagen. Rapporten var i linje med vad som var väntat på nettointäkter, man skriver ner fastighetsportföljen med ca 1,6%. SBB annonserade också att ett nytt bostadsbolag ska bildas som sedan ska delas ut till aktieägarna. Det rör sig om bostadsfastigheter som man fick i samband med köpet av Amasten och har ett värde på ca 18 mdr SEK. Det nya bolaget kommer att listas under Q1 2023.

Fastighetsbolaget Balder meddelade nu på morgonen att man erbjuder investerare att köpa tillbaka sina SEK obligationer med förfall 2023, 3 olika obligationer på totalt 2,5 mdr SEK. I och med detta minskar man obligationsskuld som behöver refinansieras under 2023.

Vi ser allt fler emittenter som köper tillbaka obligationer i förtid utan att emittera nya obligationer, ett förfarande vi troligen kommer att se mer utav framöver i takt med stigande räntor. Tidigare i veckan var Klarna ute och erbjöd att köpa tillbaka delar av sina utställda obligationer till ett värde av 1 mdr SEK men efter intresseanmälan höjdes återköpet till 1,8 mdr vilket då inkluderade alla de investerare som ville sälja tillbaka obligationer.

 

 

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.50 Intea – ett fängslande fastighetsbolag

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Månadsbrev November, Trump tar makten igen

Under månaden har vi sett starka börser lett av de amerikanska marknaderna i kölvattnet av Trumps valseger. Dollarn har varit ...

Läs mer

Veckobrev v.49 Apotea till börsen

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Veckobrev v.48 Kalkonvecka

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.