Veckobrev v.42 Tunn luft på höga nivåer….

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Marknaderna har trotts halvledarefadäsen i mitten av veckan handlat försiktigt positivt in i rapportperioden med tidiga, fina amerikanska bankrapporter som stöd. Världsindex har därför under veckan handlat upp ca 0,2%.

Veckans Bolag – ASML – Tunn luft på höga nivåer….

Ett av våra intressanta bolag är ASML listat i Amsterdam.

ASML tillhandahåller litografiska system, kritiska för tillverkning av halvledare. Unikt för ASML är att man både säljer färdiga produkter, men också maskiner för tillverkning av dem samma. Man säljer till alla ledande tillverkare av halvledare i Världen och leder utvecklingen när det gäller mindre chip med större kapacitet. Bolaget presenterade sin rapport i veckan.

Q3-rapporten, publicerad i onsdags, visade på en orderingång som var betydligt lägre än förväntat. Orderingången föll med 71%, vilket berodde på att flera stora kunder, som Intel och Samsung, skar ner sina beställningar. Detta skapade oro för framtida intäkter och resulterade i att aktien föll kraftigt. Även om företagets omsättning och vinst var något högre än väntat, var den svaga orderingången och den försiktiga prognosen för 2024 en stor besvikelse.

ASML har dock en mycket lång orderbok, som vid senaste rapporten sträckte sig till ett totalt värde på ungefär 38 miljarder euro. Detta innebär att företaget har en betydande mängd framtida intäkter säkrade, trots den nuvarande nedgången i nya beställningar. Vi tror att orderingångsmissen är tillfällig och härrör sig till försenade projekt gällande nya chip-fabriker och inga strukturella efterfrågeförändringar. Luften är tunn på de höga värderingar som många av chip-bolagens handlas och i kölvattnet av rapporten föll en rad stora amerikanska teknikbolag kraftigt. ASML föll med 16%, den största nedgången för bolaget sedan 2002. I övrigt såg vi bland annat: Nvidia -4,5%, AMD -5%, Arm -7% och Broadcom -3%.

Sedan dess har många av aktierna återhämtat sig på bra rapporter från andra chip-bolag. TSMC kom exempelvis med en fin rapport igår och stängde upp nära på 10 %. Vi har ägt ASML under många års tid och ser fram emot en spännande framtid som aktieägare i ASML för fondernas räkning, trots allt.

Veckans Händelse – Svensk inflation långt under Riksbankens mål
Det är bäddat för nya räntesänkningar efter den fullständiga inflationsrapporten för september som kom i veckan. KPIF (KPI med fast ränta som är det mått Riksbanken tittar mest på) kom in på 0,3% i september, jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg med låga 1,1% på årsbasis. KPIF exklusive energi, KPIFXE, blev 2,0 % i september, jämfört med 2,2 % i augusti, även detta mått faller alltså trots lite stigande oljepris i september på grund av oron i mellanöstern.

Drivmedelspriserna sjönk i september och är lägre jämfört med motsvarande månad föregående år Livsmedelspriserna steg mer än de brukar göra i september Räntekostnader sjönk från augusti till september, men har fortsatt att öka jämfört med september föregående år.

Prisuppgångarna fanns framför allt inom livsmedel och alkoholfria drycker, kläder samt el. Dessutom har priserna för inventarier och hushållsvaror samt för tjänster inom rekreation och kultur ökat. Prisökningarna motverkades av transportpriser där främst drivmedel, biluthyrning och utrikes flygresor sjönk i pris. Därtill bidrog räntekostnaderna till en lägre månadsförändring. Tabellen nedan visar månadsförändringar och bidrag till KPI för de varor och tjänster med störst bidrag till månadsförändringen i september.

För ögonblicket är det tydligt att inflationen går i rätt riktning trots att Riksbanken började sänka räntorna i maj, vilket därmed inte tycks ha bidragit till stigande inflation. Trenden är fortsatt tydligt nedåt på alla mått, se grafen nedan, och ligger nu klart under Riksbankens mål. Riksbanken bör därmed fortsätta att sänka i relativt snabb takt i syfte att bidra till att konjunkturen blir lite bättre, vi tror och hoppas att de vågar genomföra ytterligare tre räntesänkningar i år, det vill säga sänkningar motsvarande 75 bps.

Veckans Spaning – Tre veckor till valet – vem vinner och vad innebär det?
Det är nu bara tre veckor kvar till valdagen i USA, vem leder? Vad händer och vad får en vinst för Trump eller Harris för konsekvenser för den amerikanska ekonomin på sikt och för oss i Europa? Det är stora frågor som vi ska försöka att ta oss an och förklara. Siffrorna på bilden nedan 55–45 verkar ju innebära att det är avgjort, men vi ska försöka reda ut begreppen och vi tror att det är sannolikt att skillnaderna i verkligheten är mindre.

Med knappt tre veckor till USA:s val väger det jämnt i opinionen med fördel för Trump. Tidigare president Donald Trump har också, som nedanstående graf visar, flyttat fram positionerna i de sju vågmästarstaterna där valet sannolikt kommer att avgöras även om det fortfarande är mycket små skillnader mellan kandidaterna. Opinionsmätningarna underskattade både 2016 (mot Clinton) och 2020 (mot Biden) Trumps stöd, även om Biden i slutänden vann valet knappt. Det är sannolikt ett av skälen till att bettingoddsen nu tydligt tippat över till Trumps fördel. I mellanårsvalet 2022 var det dock Demokraterna som överraskade i förhållande till mätningarna. I grafen nedan ser vi också att de flesta nyckeldelstater succesivt har börjat tippa över till fördel för Trump.

Nedan ser vi hur bettingfirmornas odds har utvecklats över tid.

Även när det gäller valet till kongressen har Republikanerna stärkt sin ställning. För att behålla makten över senaten får Demokraterna inte tappa mer än en senator (givet att Harris blir president och får tillgång till vicepresidentens utslagsröst). Det ser mindre sannolikt ut nu när både West Virginia och Montana ser ut att gå till Republikanerna. När det gäller representanthuset väger det fortfarande jämnt. Sammantaget ser Donald Trump mot denna bakgrund ut att ha stärkt sina chanser till både Vita huset och en egen kongressmajoritet, och därmed en stor politisk handlingsfrihet.Harris ser i bästa fall ut att får regera med en helt eller delvis republikansk kongressmajoritet. Enligt bettingodds är en republikansk storseger nu det mest sannolika utfallet (se graf).

En av den konservativa amerikanska affärstidningen Wall Street Journals kolumnister, Peggy Noonan, har beskrivit de två kandidaternas agenda som ett val mellan ”the empty and the awful” där Trump var den förfärlige och Harris den tomma. Elakt men betecknande för en valrörelse där den ena kandidaten, Harris, haft påtagligt svårt att ge konkreta svar om sin politik samt vad hon vill uträtta och den andre, Trump, har slängt in det ena ogenomtänkta förslaget efter det andra under valrörelsens gång.

Trump går till val på nya omfattande skattesänkningar, kraftigt höjda tullar till 10–20 procent generellt (idag uppgår USA:s importtullar till i genomsnitt ca 2 procent) och till 60 procent mot Kina samt stopp för illegal invandring och massdeportationer av personer som befinner sig illegalt i landet.

Trumps tankar är en politikkombination som, om den förverkligas, väntas leda till ökade underskott och statsskuld, högre inflation, färre räntesänkningar och tillväxtbroms från tullar och arbetskraftsbrist. De mest dramatiska prognoserna är de från det frihandelsvänliga Peterson Institute, som i ett scenario spår en ackumulerad nedgång i BNP med nära 10 procent under de kommande fyra åren. Det finns dock förväntningar om att Trump delvis kommer att använda tullvapnet för att tvinga fram bättre villkor för amerikansk export. Hans ambition, att minska USA:s underskott i handeln mot omvärlden, är dock svår att uppnå så länge som USA samtidigt har ett lågt sparande hos både stat och hushåll.

Både Harris och Trump har lagt förslag som innebär ingrepp i marknadsekonomin, med oklara förslag på till exempel priskontroller (Harris) och tak för räntor på kreditkort (Trump). Sannolikt är förslag av denna typ mest röstfiske som aldrig kommer att genomföras. Med tre veckor kvar tyder en hel del på att Trump får göra återbesök i Vita Huset men valspurten kommer säkert att bli mycket spännande.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Flat Capital, Hanza och Bank of New York Mellon som alla är alla upp mellan 7–10%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flat Capital, Hanza och Paradox som alla är upp 6–10%.

Veckans Räntespaning
Vi har haft en relativt lugn kreditmarknad under veckan i väntan på bolagsrapporterna för tredje kvartalet som har börjat rulla in under veckan. Det kom dock räntebesked från ECB under veckan och enligt förväntan fortsatte centralbanken att sänka räntan med 25 bps vilket ger en depositränta på 3,25%. Korta räntor i Europa sjönk på beskedet. De svenska räntorna sjönk över hela kurvan. Den svenska 2-årsräntan sjönk från ca 1,85% till i 1,73% under veckan. Motsvariga 10-årsräntan är ner från ca 2,13% till i skrivande stund 2,04%. 3 månaders Stibor ränta sjönk under 3% vilket är första gången sedan februari 2023.

Ratinginstitutet Fitch höjde kreditbetyget under veckan för Catena från BBB- till BBB med stabil utsikt. Orsaker till höjningen är bolagets förbättrade finansiella profil och fortsatt starka likviditet med en lång kapitalbindning. Men även har bolaget en växande portfölj med energieffektiva fastigheter som är geografiskt välplacerade.

Ett bolag som rapporterat under veckan var fastighetsbolaget Fastpartner där både intäkter från uthyrning och driftnetto ökade från föregående år. Det var inga stora förändringar i vakanser och bolagets nettobelåningsvärde minskade från 49,6% i andra kvartalet till 49% i tredje kvartalet.

Då det är rapportsäsong så har primärmarknaden varit relativt lugn och vi har inte deltagit i någon emission under veckan.

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.11 Marknaden tankar på Trump-osäkerhet

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Webinar: Aktiespararna Småbolag Edge – Vår unika modell och bolag

Vi bjuder in till ett webinar om Aktiespararna Småbolag Edge – fonden med 5 stjärnor på Morningstar och en avkastning på ...

Läs mer

Månadsbrev Februari – Händelserik första månad med Trump vid rodret

Pendeln har under februari för första gången på länge skiftat till inflöden i europeiska och svenska aktiefonder och en bättre ...

Läs mer

Veckobrev v.10 Röriga räntor och valutor i Europa

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Subscribe

* indicates required
Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.