Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Veckan har kantats av tråkiga nyheter, både från attentatet i Bryssel mot svenska fotbollsfans och den fruktansvärda situationen i Gaza. Våra tankar går till alla de som har mist anhöriga i dessa meningslösa våldsyttringar.
Det är verkligen varannanveckasmarknad just nu efter förra veckans räntenedgångar och stigande börser har trenden reverserats denna vecka. Världsindex är därmed ner denna vecka med drygt 2%.
Veckans Hållbara Bolag – Rusta
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag, svenska lågpriskedjan Rusta, Bolaget noterades på torsdagen på Stockholmsbörsen som ett led i en generationsväxling i de båda ägarfamiljerna som därmed säljer ut omkring 30% av sin skapelse till en helt klart rimlig värdering på strax under 7 mdr kronor.
Rusta startades i Uppsala 1986 av Anders Forsgren och Bengt-Olov Forssell baserat på en idé som föddes 1979 under Forsgrens och Forssells forskningsstudier vid Uppsala universitet. Forsgren och Forssell skapade ett detaljhandelskoncept där kunderna kunde handla produkter för dagligt bruk till de bästa möjliga priserna.
Den första internationella expansionen ägde rum 2014, då Rusta öppnade sitt första varuhus i Norge. 2017 öppnade det första varuhuset i Tyskland och 2018 förvärvade och integrerade Rusta den finska lågpriskedjan Hong Kong i Rusta-konceptet och lanserade i Finland. Den kompletterande onlinehandeln Rusta Online lanserades 2020. Alla bolagets ca 200 varuhus är lönsamma förutom två i Tyskland som är en stor marknad och kommer att ta några år att nå en meningsfull marknadsandel i, men Rusta skyndar långsamt och söker sig fram för att hitta ett fungerande koncept.
Det ska bli väldigt roligt att fortsätta följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.
Veckans Händelse – Starka amerikanska siffror får räntorna att stiga
Den ökade geopolitiska oron och tisdagens starka detaljhandelssiffror i USA pressade upp räntor där 2-åriga statslåneräntan nådde högsta nivån på 17 år, se nedan.
Även 10 åringen i USA har gått upp under veckan och närmar sig den magiska 5 % nivån med stormsteg, se nedan.
Detaljhandelns försäljning i USA, som var en av orsakerna till ränteuppgången, steg 0,7 procent i september, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att försäljningen, som mäts i löpande priser, skulle ha ökat med 0,3 procent jämfört med föregående månad.
Kärn-siffran (ex. bilar, drivmedel, byggmaterial och restaurang) kom in på 0,6 och är den som anses ha bäst korrelation med BNP, se nedan.
Siffrorna fick definitivt starkt genomslag på både räntor och estimat. Goldman Sachs höjde exempelvis sina Q3 förväntningar med hela 0,3% till 4,0% efter siffrorna, ingen recession i sikte här.
Ränteuppgången bidrog i sin del till en svag börsutveckling, trots att rapportflödet i de större bolagen över lag har slagit analytikernas förväntningar. I Sverige har vi hittills lyckats navigera ganska bra där vi exempelvis gick in i rapportperioden med övervikter i Handelsbanken och Telia som vi sedan reverserade på fina kursuppgångar på rapportdagarna.
Veckans Spaning – Powell tar bladet från munnen kring het potatis
FED ser tecken på att inflationen avtar, och en arbetsmarknad som börjar svalna något. Samtidigt bekräftar inkommande data en amerikansk ekonomi som håller sig motståndskraftig, vilket inte utesluter ytterligare åtstramning, enligt Fed-chefen Jerome Powell vid ett tal på torsdagskvällen inför the Economic Club of New York.
Ovanstående är inga nyheter och han nämnde även att centralbanken är medveten om nyinkomna data som tycks visa en tydlig motståndskraft i ekonomin (läs veckans retail sales som vi analyserar ovan).
Powell sade också att den senaste tidens uppgång i långa räntor kan, om den blir uthållig, på marginalen minska behovet av ytterligare styrräntehöjningar, vilket har kommunicerats tidigare.
Beträffande den senaste tidens uppgång i obligationsräntorna, som Powell kommenterade utanför sitt färdigskrivna tal hettade det till lite. Han noterade att flera faktorer kan ligga bakom att investerare kräver högre ränta, däribland Feds kvantitativa åtstramningar (QT, obligationsförsäljningar av FED för att krympa balansräkningen efter all QE). Det är intressant att han säger att obligationspris ska bestämmas av tillgång och efterfråga (trots att FED står för mycket av utbudet för tillfället). Han nämner även att det kan finnas ett förhöjt fokus på finanspolitiska underskott, vilket vi tidigare har adresserat här. Just statsskulden har kommit allt mer i fokus (det är ju ingen nyhet) men stigande räntor innebär naturligtvis att tillväxttakten ökar och statsskulden blir av den orsaken ett orosmoment för marknaden som naturligtvis ser mindre farligt ut vid lägre räntenivåer. Samtidigt kan inte räntorna komma ner förrän inflationen är i schack och med större osäkerhet kring när räntorna kan komma ner kan vi hamna i ett prekärt läge med höga räntor längre. Det senare är marknadens största orosmoment just nu.
USA:s statsskuld är nu $33.649 biljoner, upp $20 miljarder per dag och upp $604 miljarder i månaden samt $833 miljoner i timmen. För att relatera siffrorna till någonting greppbart är amerikansk statsskuld ca 1,1 miljoner SEK per invånare att jämföra med ca 92 000 SEK per svensk. I denna takt kommer skulden i USA att vara $41 biljoner om ett år…
Det är trist och innebär i högre grad än i våra grannländer att inflationsbekämpningen inte är slut. Räntehöjningarna kommer att fortsätta och trycket på konsumenten och låntagaren i Sverige lika så.
Slutsatsen blir att osäkerheten kring när en första räntesänkning kommer ökar, enligt nedan prisar visserligen marknaden in en första räntesänkning i juni 2024, men osäkerheten har ökat.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Cinis Fertilizer, Eolus Vind och Etsymed uppgångar på 3%-5%.
I Sverige hittar vi vinnarna bland Telia, Handelsbanken och Biogaia med uppgångar mellan 2%-8%.
Veckans Räntespaning
Veckan som varit har haft en negativ ton med stigande räntor och ökade kreditspreadar. Riksbankens Martin Flodén höll tal i veckan där han sa att ”Inflationstrycket har dämpats men är fortfarande för högt”. Inflationen, KPIF, sjönk från 4,7% i augusti till 4,0% i september. Inflationen rör sig alltså åt rätt håll, men den snabba nedgången drivs till stor del av att energipriserna är betydligt lägre än förra året. Rensat för energi var inflationen 6,9% i september. ”Inflationen rör sig åt rätt håll, men det är fortfarande en bit kvar innan vi kan säga att inflationstrycket har normaliserats. Mot den här bakgrunden blir det allt tydligare att penningpolitiken behöver förbli åtstramande under en ganska lång tid framöver”, kommenterade Flodén.
I Sverige har 10-åriga statsobligationsräntan stigit med ca 14bps till 3,02% nu samtidigt som den motsvariga 2-åriga räntan är upp ca 6 bps senaste veckan och handlas nu kring 3,52%. Europeiska kreditspreadar för Investment Grade har ökat med ca 3,5 bps till 88,7 i skrivande stund samtidigt har motsvarande spreadar för High Yield ökat med ca 17,5 bps och handlas just nu kring 470 bps.
I övrigt har veckan präglats till stor del av att rapportsäsongen för tredje kvartalet som har dragit igång.
Fastighetsbolaget Fastpartners rapport visade att hyresintäkterna steg till SEK 544,6m (514,3m), en ökning med 5,9% jämfört med föregående år. Driftnettot steg SEK 404,1m (371,2m), en ökning med 8,9%. Förvaltningsresultatet sjönk till SEK 195,6m (256,5m), vilket var en minskning med 23,7% mot föregående år. Räntetäckningsgraden uppgick till 1.9x och belåningsgraden var 50% för tredje kvartalet.
För fastighetsbolaget Fabege uppgick hyresintäkterna till SEK 854m, en ökning med 10,8% mot föregående år. Nettouthyrningen uppgick till SEK -25m (25m). Den negativa nettouthyrningen var enligt bolaget till stor del kopplat till en uppgörelse med en kund. Bolaget skrev ner fastighetsvärden med SEK-1 591m (253m). Bruttoresultatet uppgick till SEK 654m (591m), en ökning med 10,7%. Förvaltningsresultatet uppgick till SEK 410m (408m), en ökning med 0,5 procentenheter mot föregående år.
Det är fortsatt full aktivitet inom fastighetssektorn med att lösa finansiering och stärka upp balansräkningarna. Fastighetsbolaget John Mattson meddelade att bolaget gjort klart med en nyemission om 1,25 mdr SEK för att stärka upp balansräkningen. Samtidigt meddelade Bonava att man är säljer sin verksamhet i S:t Petersburg för 50 mEUR men där transaktionen väntar godkännande från ryska myndigheter. Fastator har erhållit godkännande från obligationsinnehavare att förlänga sina tre utestående obligationer med 2 år vardera.
Trevlig Helg önskar Cicero Fonder