Veckobrev v.42 – Amerikanska banker inleder rapportperioden fint

Marknaden började positivt under veckan men drabbades av vinsthemtagningar mot slutet. Världsindex slutade i princip oförändrat under veckan

Veckans Fond

Eligo Strategi Offensiv är åter bättre än sitt jämförelseindex under veckan och är ca 3% bättre i år. Bra jobbat Markus som är huvudförvaltare för fonden!

Veckans händelse

Världsbankens ordförande David Malpass menar att den ekonomiska kontraktionen i pandemins spår endast kan jämföras med den stora depressionen på 1930-talet. Även om vi ser tecken på återhämtning menar han att risken för skuldkriser i vissa länder är överhängande. Tyvärr tror vi att han delvis har rätt, framförallt rörande utvecklingsländer och så kallade Emerging Markets med stora skulder i utländsk valuta, framförallt dollar. I pandemins spår kommer vi att få se ökad nationalism i de utvecklade länderna som bland annat kommer att leda till att vi får se produktion som flyttas hem. Inte minst pandemins inledande efterfrågetapp bidrog till att många företag valde att tidigarelägga investeringar. Sådana investeringar handlar ofta om automatisering vilket man gärna väljer att genomföra på hemmaplan då det ofta handlar om stora investeringar som är mindre personalintensiva men istället kräver lite högre teknisk utbildning hos personalen.

Veckans spaning

Strateger från banken Goldman Sachs menar att marknaden är uppställd för en rotation till cykliska aktier och bort från teknik. De traditionella delarna av ekonomin ska således stå inför ett lyft. Anledningarna påstås vara två, en potentiell vinst för demokraterna i november samt möjligheten för ett covid-19-vaccin.

Veckans Vinnare

Det lilla intressanta cancerläkemedelsbolaget Oncopeptides är vinnare både i Sverige- och de Globala mandaten med en uppgång på 10%. Vi tror att detta bolag framförallt kommer att vara vinnare 2021 när lansering startar. Personal i USA är rekryterad för försäljningsarbete, vi väntar bara på FDA-godkännande senast i februari men kanske redan på denna sida årsskiftet.

Morgan Stanley är också upp ca 10% i våra globala portföljer efter rapport som överträffade marknadens förväntningar.

Veckans Makro

Under veckan har vi fått ett pärlband av amerikansk statistik. Bland annat var antalet nyanmälda arbetslösa på en högre nivå än väntat, 898.000 stycken mot prognosticerade 825.000. Även Empire Manufacturing Index visade ett svagare utfall än förhandstipsen.

Rapportperioden har, som sig bör, inletts av amerikanska banker där vi över lag har sett mycket bra rapporter från Goldman Sachs, Citi, JP Morgan och Morgan.

Marknaden är just nu volatil på grund av osäkerheter som vaccin, presidentvalet och stimulanspaketet. Volatiliteten kommer sannolikt att fortsätta i några veckor framöver. Vi ser dock ingenting som förändrar den medellångsiktiga bilden där låga räntor och penning- och finanspolitiska stimulanser skapar en relativt bra miljö för aktieinvesteringar.

Veckans räntespaning

Primärmarknaden börjar mattas av men vi deltog i en emission under veckan, Valerum som gav ut en ny obligation på 2,5 års löptid som betalar 3m Stibor +400 bps. Obligationen är säkerställd i fastigheter nyligen sålda av SBB som i sin tur står som garant för refinansieringen.

Rapportsäsongen har dragit igång och ett par fastighetsbolag har rapporterat denna vecka, Atrium Ljungberg och Castellum. Båda bolagen rapporterade ett förvaltningsresultat som var något bättre än väntat.

Veckans vinnare är Axactor som är upp 2,8%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.