Veckobrev v.41 – Trump besegrar Corona på fyra dagar

Marknaden har varit positiv under veckan. Uttalanden från både Demokrater och Republikaner insinuerar att en överenskommelse kring ett stort hjälpprogram är nära. Världsindex har ökat med ca 2% i lokal valuta.

Veckans Fond

Cicero Sverige är 1,5% bättre än sitt jämförelseindex under veckan och är ca 12% bättre än jämförelseindex på ett år. Bra jobbat Bence och Peter!

Veckans händelse

Den oövervinnerlige Donald Trump lyckas med hjälp av en vilja av stål och en medicinsk specialcocktail besegra Corona på fyra dagar och rapporteras nu vara frisk vilket fick marknaden att reagera positivt. Good job Mr President!

Veckans spaning

Vi noterar att marknaden för IPO:s, riktade nyemissioner och placeringar av större aktieposter, där huvudägare vill sälja är glödhet. Under veckan har vi deltagit i rabatterade erbjudanden i Arise, Embracer, och Cell Impact.

Veckans Vinnare

Det lilla intressanta cancerläkemedelsbolaget Calliditas är vinnare både i Sverige- och de Globala mandaten med en uppgång på 13%. Vi tror att detta bolag framförallt kommer att vara vinnare 2021 när tidpunkten för färdig produkt närmar sig.

Avanza (upp 4% under veckan) har fonderna varit investerade i under flera år, även här både i Sverige- och de Globala mandaten. Vi imponeras av kundtillväxten och summerar man det tredje kvartalet tror vi att vinstestimaten från analytikerkollektivet måste upp med minst 50%, något som ännu ej fullt ut reflekteras i bolagets aktiekurs.

Veckans Makro

Både Demokraternas Nancy Pelosi och tidigare negative Trump verkar nu vara eniga om att man snart har ett avtal för ett nytt stort ekonomiskt stödprogram. Dessa uttalanden har bidragit till relativt positiva marknader under de senaste dagarna.

IMF uppskattar att de globala offentliga statsskulderna kommer att nå en rekordhög nivå på omkring 100 procent av BNP 2020. Det är svindlande nivåer där världens största ekonomi, den amerikanska, beräknas hamna på ca 110%. Sverige ökar från måttliga 38% till ca 45% under 2020. Det är inte utan att man ställer sig frågan om vi här ser ett embryo för nästa finanskris, statsfinanser i gungning?

På grund av Trump´s släng av Corona beslutades under torsdagen att nästa TV-debatt mellan Biden och Trump ska hållas virituellt istället, för att hindra smittspridning. Trump rasar och insinuerar komplott i syfte att skydda Biden då han inte klarar av att möta Trump IRL.

Veckans räntespaning

Fastighetsbolagen fortsätter vara aktiva på primärmarknaden. I början av veckan gjorde Offentliga Hus i Norden en grön FRN-obligation på volym 550m och en kupong på 3m Stibor +315bps. Detta fick bolagets kurva att prisas om positivt och tillhör dem som har bidragit mest till fondernas avkastning denna vecka. Bolaget ämnar noteras på First North inom en snar framtid.

Även Klövern har varit aktiva. I veckan meddelade Klövern att man beslutat om en fullt garanterad företrädesemission på SEK 2mdr i syfte att bibehålla en bra balans mellan eget kapital och skulder. I samband med detta meddelades även att bolaget ämnar ge ut en grön obligation med 3,5 års löptid.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.13 Stilla veckan gav små marknadsrörelser

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.