Veckobrev v.41 FED tar ton

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Marknaden har fokuserat på fallande amerikanska räntor och Världsindex är därmed under veckan upp knappt 3%.

Veckans Hållbara Bolag – AKK
AAK:s historia inom vegetabiliska oljor och fetter började för mer än 150 år sedan. 1871 etablerades Aarhus Palmekærnefabrik i Århus, Danmark, för bearbetning av palmkärnor. Under 1960-talet blev Aarhus Oliefabrik marknadsledare inom specialfett. I Karlshamn, Sverige, etablerades företaget Karlshamns AB år 1918. Under 1970-talet gjorde Karlshamns AB en viktig strategisk satsning när man började exportera specialfett till chokladtillverkare. Aarhus United och Karlshamns AB gick samman år 2005 och blev AarhusKarlshamn, AAK.

Idag är AAK ett globalt företag, världsledande inom hållbara lösningar med växtbaserade oljor och fetter.

Glädjande nog släppte AAK ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen om att rörelsevinsten ökade med 39 hela procent under tredje kvartalet. Detta var en så kallad omvänd vinstvarning.

I likhet med första halvåret drevs det förbättrade rörelseresultatet främst av högre försäljning av speciallösningar, produktivitetsförbättringar och prishantering.

Omedelbart efter beskedet rusade aktien över 10 procent på Stockholmsbörsen, men optimismen avtog något och AAK stängde slutligen upp runt 8 procent.

Några av fonderna är investerade i AAK
Det ska bli väldigt roligt att fortsätta följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans Händelse – FED tar ton
Veckans viktigaste händelse blir helt klart uttalanden från FED, bland annat från ledamot Waller, som menar att den senaste tidens uppgångar på räntemarknaden kan hjälpa den amerikanska centralbanken i ansträngningarna att bromsa inflationen. ”De finansiella marknaderna stramas åt och de kommer att göra en del av arbetet åt oss. Vi håller bara ett noga öga på det. Vi kommer att se hur de högre räntorna påverkar vad vi gör när det gäller beslutsfattandet under kommande månader”, sade Waller. Han har därmed en inställning till penningpolitiken som ligger i linje med vad flera andra Fed-toppar gått ut med under veckan.

Vi har under de senaste månaderna sett kraftfulla försäljningar av amerikanska räntepapper, nedan exempelvis tioåringen, i kölvattnet av FED:s hökaktiga uttalanden som marknaden tolkat som att även om styrräntan kanske inte höjs mer så kommer den hållas högre under längre tid.’

Det är intressant att notera att mellan den första maj fram tills idag har FED bara höjt räntan med 0,5% (två 0,25% höjningar) emedan tioåringen har gått från 3,5% till 4,8% som högst under förra veckan. FED anser sannolikt nu att det har gått lite för snabbt uppåt på marknadsräntorna och väljer att påpeka att marknadsräntorna också är av betydelse.

Reaktionen på börserna lät inte vänta på sig, nedan illustrerat av S&P 500 under veckan.

Veckans Spaning – Nordisk inflation
Under veckan har vi fått inflationssiffror från Norge och Danmark. Prisökningarna dämpas ordentligt i Norge och föll i september till 3,3 procent. Det var betydligt lägre än ekonomernas snittprognos på 4,0 procent. I augusti låg inflationstakten, prisökningarna på årsbasis, på 4,8 procent, se bild nedan.

Även i Danmark föll inflationen rejält i september till den lägsta nivån på över två år. Även om utfallet bedöms som tillfälligt går utvecklingen år rätt håll. Den danska inflationen i september uppgick till endast 0,9 procent i årstakt. Förklaringen till den låga inflationen är först och främst att vi hela tiden jämför med vad priserna var för ett år sedan och i september förra året betalade konsumenterna väldigt höga priser för el och framför allt gas, enligt Las Olsen, chefsekonom på Danske Bank. Septemberutfallet är den lägsta inflationstakten sedan i februari 2021 och första gången sedan dess som inflationen ligger under 2 procent, vilket centralbanker som Federal Reserve, ECB och Riksbanken har som målnivå.

I Sverige var tyvärr överraskningen åt andra hållet nu på fredagsmorgonen, inflationen var förväntad att landa på 3,8% (KPIF) men kom i stället in på 4,0%, långt sämre än i våra grannländer.

Enligt en första bedömning sågs breda prisökningar i september som motverkades av fortsatt sjunkande elpriser, enligt på SCB.

Det är trist och innebär i högre grad än i våra grannländer att inflationsbekämpningen inte är slut. Räntehöjningarna kommer att fortsätta och trycket på konsumenten och låntagaren i Sverige lika så.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Aker Horizons, Sunrun och Novo Nordisk 10%-25%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Sinch, Nordnet och Balder med uppgångar mellan 6%-10%.

Veckans Räntespaning
Nu på morgonen kom de svenska inflationssiffrorna som överraskade negativt vilket fick korta räntan att stiga 6-7bps. Jämfört med föregående vecka har den 2-åriga räntan varit i stort sett oförändrad runt 3,46% men den var ner och bottnade på 3,38% under veckan för att sedan stiga efter inflationsbeskedet.

Rapportsäsongen drar nu i gång och ett bolag som släppte sin Q3 rapport i veckan var fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. Hyresintäkterna steg med 10,9% i jämförbart bestånd. Driftöverskottet steg med 14,9% för samma bestånd och fastigheterna värderades ner kring 1%.

Det är fortsatt relativt lugnt på primärmarknaden men några emissioner har gjorts. Vi deltog i emission utgiven av Vestum. Bolaget gjorde en villkorad emission där man köper tillbaka delar av sin utestående obligation med lösen i oktober 2024 och emitterade en 2,5 årig obligation med lösen i april 2026. Emissionen var på 600 mSEK till rörlig ränta som betalar 3M Stibor + 637,5 bps. Vi deltog även i en emssion i Fastighetsbolaget Sagax som gjorde en tap i bolagets obligation med förfall i januari 2027. Emissionen var på 75 mEUR och betalar MS+210 bps, motsvarande en yield på 5,6%.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.