Världens börser har handlat med försiktig optimism under större delen av veckan med fokus på räntor, FED och energipriser. Världsindex är upp en knapp procent för veckan.
Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Netel som faktiskt introduceras på börsen idag. Bolaget underhåller och bygger infrastrukturella nät för el och kommunikation.
Framför allt utbyggnaden av elnäten är avgörande för omställningen till ett grönare samhälle. El kommer att vara en allt viktigare energikälla i takt med att omställningen fortsätter. Cicero deltog i börsnoteringen för fondernas räkning. Tillväxten är mycket god i bolaget och det finns uppenbarligen ett stort intresse för bolagets tjänster. Bolaget verkar alltså i linje med bland annat FN:s mål nummer 11 ”Hållbara städer och samhällen”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.
Veckans Händelse
Det står nu allt tydligare att den Amerikanska Centralbanken, FED, kommer att starta tapering, dvs. neddragning av de stimulerande obligationsköpen, i november i samband med nästa räntemöte. Detta framgår av protokollet från Federal Reserves möte i september. Detta protokoll är naturligtvis baserade på hur läget såg ut i mitten av september och man menar också att det kan vara rimligt att sluta helt med obligationsköp i mitten av nästa år.
Prognoserna som släpptes efter mötet visade att fler Fed-chefer förväntade sig att ekonomin skulle kräva en räntehöjning i slutet av nästa år, än vid mötet som ägde rum i juni. Prognoserna visade också att flera ledamöter förväntade sig något högre inflation nästa år och nästan alla förutspår en räntehöjningar under 2023. Sannolikt är det de stigande energipriserna som har fått fler ledamöter att luta åt åtstramningar för att hämma inflation.
Vi menar att om energipriserna stannar på höga nivåer är det snarare sannolikt att dessa bidrar till att bryta den ekonomiska återhämtningskurvan. Marknaderna reagerade inte nämnvärt på informationen då det mesta redan var känt och valde i stället att fokusera på bra rapporter från de tidigt rapporterande amerikanska storbankerna.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Elux Pro, Boliden och Nordic Waterproofing som alla är upp mellan 9% – 11%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Lundin Zinzino, OX2 och Garo som alla är upp mellan 13% – 17%.
Det är roligt att se att flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Sun Power, OX2, Sunnova och Enphase som tillhör våra Hållbara Inval är upp 14% – 19%. I övrigt hittar vi amerikanska IT-säkerhetsbolaget Cloudflare i topp med en uppgång på hela 45%.
Veckans Viktigaste
SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande respektive fallande priser, sjönk till 38 i oktober jämfört med 41 i september. Av de tillfrågade tror 50 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 53 procent förra månaden. 12 procent tror på fallande priser. Hushållens framtidssyn i kombination med kraftigt stigande energipriser, hävda coronarestriktioner och en lugnare prisutveckling vittnar om att bostadsmarknaden tappar fart under höstens inledning. Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,55 procent, oförändrat jämfört med föregående månad. Ibland är det inte så dumt att kika på breda undersökningar som denna då de tenderar att åtminstone kortsiktigt ha ganska rätt.
Den brittiska stålindustrins lobbygrupp UK Steel varnade på måndagen för en kris i spåren av de rusande elpriserna, vilka kan tvinga fabriker till dyra nedläggningar, öka mängden utsläpp och sprida kaos genom leverantörskedjor. Dessa extraordinära elpriser leder till mindre eller inga vinster, menar UK Steel. Sannolikt hade situationen kunnat se annorlunda ut om inte politiker valt att stänga Barsebäck och framför allt Ringhals innan man hunnit ersätta energibehovet med förnybart. Trist.
I Europa går återhämtningen betydligt långsammare än i USA. ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin sjönk i oktober, igen. Indexet sjönk till 22,3 i oktober jämfört med 26,5 i september. Det tyska nulägesindexet backade i oktober för den första den första gången sedan i januari. De tyska konjunkturutsikterna har blivit noterbart grumligare, ett av skälen är naturligtvis att EU, till skillnad från USA; i princip inte har kunnat enas om några stimulansåtgärder alls.
Även IMF ser avmattning i den globala återhämtningen som fortsätter men skillnaderna mellan länder består med olika vaccinationsgrad och policystöd. Nya virusvarianter har ökat osäkerheten och riskerna mot återhämtningen har skiftat mot nedsidan.
Electrolux Professional som vi har ägt för fondernas räkning sedan avknoppningen från Electrolux 2020 har ingått ett avtal om att förvärva Unified Brands, en tillverkare av storköksprodukter i USA. Förvärvet kommer att signifikant stärka Electrolux Professionals närvaro i USA och stödjer Electrolux Professionals fokus att växa inom restaurangkedjor säger ledningen och vi gillar förvärvet. Aktien har reagerat positivt under veckan men vi tycker att det finns mer uppsida kvar innan förvärvets potential tillfullo avspeglas i aktiekursen.
Veckans Räntespaning
De svenska inflationssiffrorna för september månad släpptes under torsdagen och var något lägre än väntat. I årstakt steg KPIF från 2,4% till 2,8% drivet mestadels av stigande energipriser. Energipriserna väntas också bidra till ökad inflation närmaste månaderna. Rensat för energipriser steg inflationen till 1,5% i årstakt vilket var 0,2 %-enheter lägre än Riksbankens prognos.
Under EU:s återhämtningspaket lånade EU kommissionen under veckan upp 12 mdr EUR i sin första emission av gröna obligationer. Emissionen övertecknades 11 gånger och man har nu vid 5 tillfällen lånat upp 68,5 mdr EUR, målet är att låna totalt 80 mdr EUR i år.
Fastighetsbolaget Balder har köpt ytterligare aktier i norska Entra och äger nu 33,67% av utestående aktier vilket triggar en budplikt på resterande aktier. Balder har dock annonserat att man gärna ser att Entra fortsatt är ett noterat bolag.
Primärmarknaden har varit relativt lugn under veckan men vi deltog i en emission från Infront som lånade 130 mEUR som betalar Euribor +425 bps. Med emissionen planerar man att köpa tillbaka sin tidigare utställda obligation som var på 105 mEUR.
Trevlig Helg