Världens börser har handlat med försiktig optimism under större delen av veckan med fokus på bolagsrapporter. Världsindex är upp med drygt 2% för veckan.
Veckans Bolag
Vi har i veckan, för fondernas räkning, deltagit i nyintroduktionen av investmentbolaget. Flat Capital.
Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, grundade Flat Capital tillsammans med sin fru 2013. Flat Capital är ett investeringsbolag som fokuserar på bolag med framstående entreprenörer i ledande ställning. Hittills har de investerat i onoterade tillväxtbolag som Klarna, Budbee och börsaktuella Truecaller. Vi tycker att det är ett bra sätt att, för våra sparares räkning, exponera oss mot spännande onoterade bolag. Även om de första dagarna på börsen har varit fantastiska ser vi mycket långsiktigt på denna investering och tycker att det ska bli väldigt roligt att följa bolaget under de närmaste åren.
Veckans Händelse
Den ekonomiska aktiviteten i USA ökade i en blygsam till måttlig takt under början av hösten, och flera distrikt rapporterar om en inbromsning i spåren av utbudsstörningar, arbetskraftsbrist och osäkerheten runt deltaviruset. Det skriver Federal Reserve i sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen. En majoritet av distrikten såg en ökning i konsumtionen, men fordonsförsäljningen viker på grund av små lager och högre priser. Resor och turism varierade, där visades så en nedgång efter fler covidfall och skolstart. Vi ser ovanstående scenario i linje med vår egen förväntansbild kring att den ekonomiska återhämtningstakten har avtagit och risken för inflation därmed minskar.
Den Amerikanska Centralbanken FED har en armé av 400 ekonomer som försöker prognostisera den ekonomiska utvecklingen. Bankens interna prognoser är inte officiella i sin helhet men i en intervju framkom i veckan att banken ligger klart lägre för inflationen 2022 än de röstande medlemmarna i bankens styrelse. De interna prognoserna pekar på en nivå under FED:s mål på 2% för 2022. Även denna prognos pekar alltså i riktningen mot att kraftfulla åtstramningar i nuläget vore hämmande för den ekonomiska återhämtningen. Vi är benägna att envist hålla oss kvar vid föreställningen att marknaden kan förvänta sig låga räntor för fortsatt lång tid framöver, vilket bör gynna aktiemarknaden.
Veckans spaning
Både svenska och amerikanska banker är tidiga med sina rapporter och vi noterar att de amerikanska bankerna överraskar marknaden positivt och aktierna stiger.
I Sverige är läget lite annorlunda där vi generellt ser lite press på det så viktiga räntenettot i Handelsbanken, SEB och Nordea, endast Swedbank lyckas komma in något bättre på denna viktiga kvalitetsfaktor. Konkurrensen på både bolån och företagskrediter är tuff och bankerna överraskar i stället på provisioner bland annat knutna till aktiehandel och börsintroduktioner. De svenska bankerna har i allmänhet haft svårt att prestera kursmässigt efter sina rapporter. Endast nätbanken Avanza visade mycket fina siffror och steg rejält på sin rapport. När det gäller de traditionella bankerna tycker vi att värderingarna över lag är attraktiva och utdelningsmöjligheterna goda givet snabb kapitaluppbyggnad och uteblivna utdelningar under pandemin.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Husqvarna, Getinge och Dustin som alla är upp mellan 7% – 9%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flat Capital, OEM och Biotage som alla är upp mellan 9% – 260%.
Det är roligt att se att flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Aker Carbone, Patientsky, Aker Clead Hydro och Scatec som tillhör våra Hållbara Inval är upp 10% – 16%. I övrigt hittar vi, bland annat, amerikanska IT-säkerhetsbolaget Cloudflare och svenska Getinge i topp med uppgångar på mellan 8%-9%.
Veckans Viktigaste
Handelsbanken rapporterade ett kvalitetsmässigt något sämre kvartal bland annat beroende på press på bolånemarginalerna. Banken väljer dock att annonsera försäljning av sin kortverksamhet samt meddela att verksamheterna i Finland och Danmark ska säljas. Då förändringarna syftar till att förbättra lönsamheten anser vi dem av godo på sikt.
Vi noterar att Nordkorea har avfyrat åtminstone en ballistisk missil från sin östkust i veckan enligt officiella företrädare i Sydkorea och Japan. Det var det femte vapentestet på några veckor och vi hoppas inte att spänningar i Ostasien eskalerar och blir en negativ faktor att beakta för marknaden. Vi följer utvecklingen.
Vi följer utvecklingen i den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande. Bolaget förde på torsdagen över pengar till ett förvaltarkonto för en räntebetalning som förföll den 23 september. Företaget ska ha fört över 83,5 miljoner dollar för en kupongbetalning till ett förvaltarkonto hos Citibank. Därmed kan samtliga obligationsinnehavare få betalt innan den förlängda tidsfristen löper ut den 23 oktober. Vi är, som vi tidigare har diskuterat i detta forum, ganska övertygade om att den kinesiska staten kommer att hjälpa bolaget för att undvika att krisen förvärras med följdverkningar på den kinesiska ekonomin. Evergrande är ”Too Big to Fail”
Veckans Räntespaning
De långa räntorna fortsätter att stiga under veckan som varit drivet av en ökad inflationsoro. Den amerikanska 10-årsräntan handlades under veckan över 1,7% vilket den inte gjort sedan mars månad i år. Räntan startade veckan på 1,6% och i skrivande stund handlas den strax under 1,7%. Den svenska 10-årsräntan handlas runt 0,38% och inledde veckan runt 0,35%.
Rapportsäsongen har dragit i gång så primärmarknaden har varit relativt lugn. Vi har dock deltagit i två emissioner under veckan. Vestum, ett investmentbolag, som är förstagångsemittent och lånade upp 1,5 mdr SEK på 3 år som betalar Stibor + 415bps. Vi deltog även i en emission från Viacon, specialister inom infrastruktur, där bolaget lånade 100 mEUR på 4 år som betalar Euribor + 625bps.
Trevlig Helg