Veckobrev v.42 – FED Beige Book

Världens börser har handlat med försiktig optimism under större delen av veckan med fokus på bolagsrapporter. Världsindex är upp med drygt 2% för veckan.

Veckans Bolag

Vi har i veckan, för fondernas räkning, deltagit i nyintroduktionen av investmentbolaget. Flat Capital.

Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, grundade Flat Capital tillsammans med sin fru 2013. Flat Capital är ett investeringsbolag som fokuserar på bolag med framstående entreprenörer i ledande ställning. Hittills har de investerat i onoterade tillväxtbolag som Klarna, Budbee och börsaktuella Truecaller. Vi tycker att det är ett bra sätt att, för våra sparares räkning, exponera oss mot spännande onoterade bolag. Även om de första dagarna på börsen har varit fantastiska ser vi mycket långsiktigt på denna investering och tycker att det ska bli väldigt roligt att följa bolaget under de närmaste åren.

Veckans Händelse 

Den ekonomiska aktiviteten i USA ökade i en blygsam till måttlig takt under början av hösten, och flera distrikt rapporterar om en inbromsning i spåren av utbudsstörningar, arbetskraftsbrist och osäkerheten runt deltaviruset. Det skriver Federal Reserve i sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen. En majoritet av distrikten såg en ökning i konsumtionen, men fordonsförsäljningen viker på grund av små lager och högre priser. Resor och turism varierade, där visades så en nedgång efter fler covidfall och skolstart. Vi ser ovanstående scenario i linje med vår egen förväntansbild kring att den ekonomiska återhämtningstakten har avtagit och risken för inflation därmed minskar.

Den Amerikanska Centralbanken FED har en armé av 400 ekonomer som försöker prognostisera den ekonomiska utvecklingen. Bankens interna prognoser är inte officiella i sin helhet men i en intervju framkom i veckan att banken ligger klart lägre för inflationen 2022 än de röstande medlemmarna i bankens styrelse. De interna prognoserna pekar på en nivå under FED:s mål på 2% för 2022. Även denna prognos pekar alltså i riktningen mot att kraftfulla åtstramningar i nuläget vore hämmande för den ekonomiska återhämtningen. Vi är benägna att envist hålla oss kvar vid föreställningen att marknaden kan förvänta sig låga räntor för fortsatt lång tid framöver, vilket bör gynna aktiemarknaden.

Veckans spaning

Både svenska och amerikanska banker är tidiga med sina rapporter och vi noterar att de amerikanska bankerna överraskar marknaden positivt och aktierna stiger.

I Sverige är läget lite annorlunda där vi generellt ser lite press på det så viktiga räntenettot i Handelsbanken, SEB och Nordea, endast Swedbank lyckas komma in något bättre på denna viktiga kvalitetsfaktor. Konkurrensen på både bolån och företagskrediter är tuff och bankerna överraskar i stället på provisioner bland annat knutna till aktiehandel och börsintroduktioner. De svenska bankerna har i allmänhet haft svårt att prestera kursmässigt efter sina rapporter. Endast nätbanken Avanza visade mycket fina siffror och steg rejält på sin rapport. När det gäller de traditionella bankerna tycker vi att värderingarna över lag är attraktiva och utdelningsmöjligheterna goda givet snabb kapitaluppbyggnad och uteblivna utdelningar under pandemin.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Husqvarna, Getinge och Dustin som alla är upp mellan 7% – 9%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flat Capital, OEM och Biotage som alla är upp mellan 9% – 260%.

Det är roligt att se att flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Aker Carbone, Patientsky, Aker Clead Hydro och Scatec som tillhör våra Hållbara Inval är upp 10% – 16%. I övrigt hittar vi, bland annat, amerikanska IT-säkerhetsbolaget Cloudflare och svenska Getinge i topp med uppgångar på mellan 8%-9%.

Veckans Viktigaste

Handelsbanken rapporterade ett kvalitetsmässigt något sämre kvartal bland annat beroende på press på bolånemarginalerna. Banken väljer dock att annonsera försäljning av sin kortverksamhet samt meddela att verksamheterna i Finland och Danmark ska säljas. Då förändringarna syftar till att förbättra lönsamheten anser vi dem av godo på sikt.

Vi noterar att Nordkorea har avfyrat åtminstone en ballistisk missil från sin östkust i veckan enligt officiella företrädare i Sydkorea och Japan. Det var det femte vapentestet på några veckor och vi hoppas inte att spänningar i Ostasien eskalerar och blir en negativ faktor att beakta för marknaden. Vi följer utvecklingen.

Vi följer utvecklingen i den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande. Bolaget förde på torsdagen över pengar till ett förvaltarkonto för en räntebetalning som förföll den 23 september. Företaget ska ha fört över 83,5 miljoner dollar för en kupongbetalning till ett förvaltarkonto hos Citibank. Därmed kan samtliga obligationsinnehavare få betalt innan den förlängda tidsfristen löper ut den 23 oktober. Vi är, som vi tidigare har diskuterat i detta forum, ganska övertygade om att den kinesiska staten kommer att hjälpa bolaget för att undvika att krisen förvärras med följdverkningar på den kinesiska ekonomin. Evergrande är ”Too Big to Fail”

Veckans Räntespaning

De långa räntorna fortsätter att stiga under veckan som varit drivet av en ökad inflationsoro. Den amerikanska 10-årsräntan handlades under veckan över 1,7% vilket den inte gjort sedan mars månad i år. Räntan startade veckan på 1,6% och i skrivande stund handlas den strax under 1,7%. Den svenska 10-årsräntan handlas runt 0,38% och inledde veckan runt 0,35%.

Rapportsäsongen har dragit i gång så primärmarknaden har varit relativt lugn. Vi har dock deltagit i två emissioner under veckan. Vestum, ett investmentbolag, som är förstagångsemittent och lånade upp 1,5 mdr SEK på 3 år som betalar Stibor + 415bps. Vi deltog även i en emission från Viacon, specialister inom infrastruktur, där bolaget lånade 100 mEUR på 4 år som betalar Euribor + 625bps.

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.