Veckobrev v.40 – Energipriser skenar

Världens börser har varit volatila under större delen av veckan med fokus på räntor och energipriser. Världsindex är dock, trots stora rörelser upp och ned, relativt oförändrat för veckan.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera ett mycket spännande bolag, norska Kalera. Vi har köpt bolaget i början av året för fondernas räkning. Vi har ökat vår investering i bolaget i veckan via en nyemission i syfte att finansiera bolagets tidigare annonserade förvärv av konkurrenten &ever GMBH.

Kalera är ett mordernt grönsaksodlingsbolag som växer så det knakar. Man har specialiserat sig på inomhusodling av huvudsakligen olika typer av sallad. Nyckeln till affärsmodellen är biodynamisk odling utan bekämpningsmedel till 95% lägre vattenåtgång än traditionellt odlade grönsaker. Odlingen sker i USA med faciliteter i Orlando, Atlanta och Hawaii.  Via förvärvet av &ever kommer man nu också att ha faciliteter i Asien, Mellanöstern och Europa. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Kalera primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 2 ”Ingen Hunger”, 11 ”Hållbara städer och samhällen” samt 15 ”Bevara Ekosystem” givet vattenbesparingarna i processen. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet den fina tillväxt man har visat hittills.

Veckans Händelse 

Vi har sett priserna på energi stiga under de senaste månaderna. Olja är upp över 25% sedan mitten av augusti och vi kan se en snarlik utveckling på elpriset. Naturgas har på samma tid stigit med över 100%. De rekordhöga energipriser får allt fler EU-länder att kräva åtgärder och bäddar också för en infekterad kamp i klimatarbetet då vissa menar att ”Den gröna omställningen” bidrar till att elda på prisstegringen. EU-parlamentet höll debatt kring frågan i onsdags.  Situationen är på väg att bli kritisk konstaterar man och menar att höga priser hotar konkurrenskraften i EU:s ekonomi och kommer dramatiskt att slå mot småkonsumenters och hushållens budgetar.

Tyvärr ligger det väl som vanligt i farans riktning att viljorna inom EU är för splittrade för att hitta en gemensam åtgärdsplan i närtid. Vi har redan hört kritiska röster mot utsläppssystemet och EU:s hela klimatpolitik, inte minst från kolanvändande länder i Östeuropa. Sverige menar att vägen framåt inte är att backa. Svaret heter att investera i förnybart, säger exempelvis svenska ledamoten Jytte Guteland (S).

Veckans Spaning

Ibland kan det vara intressant att följa utländska bedömares syn på Sverige där man kanske gör analysen ytterligare mer objektivt än svenska analytiker. Danske Bank skriver i en analys att den svenska återhämtningen fortsätter, men blir allt bräckligare till följd av motvindar från vikande världshandel, leveransproblem och stigande energipriser. Om energipriserna fortsätter att vara höga eller stiger i vinter kan de komma minska hushållens köpkraft menar man. Sveriges BNP väntas växa med 4,0 procent i år och 3,5 procent under 2022. Som vi skriver ovan har energipriserna stigit mycket snabbt under de senaste veckorna och kan definitivt vålla problem både vad gäller köpkraft och inflation om rallyt fortsätter. Detta är definitivt en faktor att hålla ögonen på .

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Resurs, Sleep Cycle och Boliden som alla är upp mellan 5% – 13%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Lundin Mining, Instalco och Softronic som alla är upp mellan 5% – 7%.

Det är roligt att se att två av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Atlantic Sapphire och Nilar som tillhör våra Hållbara Inval är upp 17% respektive 9%. I övrigt hittar vi amerikanska IT-säkerhetsbolaget Cloudflare, Netease samt JD:COM bland vinnarna som alla är upp 9%-19%.

Veckans Viktigaste

Den amerikanska senaten verkar vara nära en tillfällig uppgörelse om skuldtaket för att undvika en federal betalningsinställelse de kommande två veckorna. Den republikanske minoritetsledaren Mitch McConnell har lagt fram en plan som skulle ge mer tid att lösa frågan. Han föreslog att hans parti skulle tillåta en förlängning av det federala skuldtaket till in i december. Om inte kongressen vidtar åtgärder för att höja skuldtaket på 28.400 miljarder dollar har finansdepartementet beräknat att de kommer att få slut på pengar för att möta sina åtaganden den 18 oktober. Flera Demokrater uppgav att de skulle godta erbjudandet från McConnell. Demokraternas formella beslut till hur man ska ställa sig i frågan återstår dock.

Komponentbristen skördar ytterligare ett offer i form av amerikanska lastbilstillverkaren Paccar som flaggar för att halvlederabristen har minskat bolagets lastbilsleveranser med cirka 7.000 fordon under det tredje kvartalet 2021. Paccar räknar med att lastbilsleveranserna under sagda kvartal uppgår till cirka 33.000 fordon, och jämför det med 40.100 levererade lastbilar under andra kvartalet 2021.

Nischbanken Resurs föreslår utdelning av samtliga aktier i dotterbolaget Solid Försäkring. Några av fonderna är investerade i Resurs, vilket vi är glada för. I allmänhet vill vi passa på att nämna att potentiella avknoppningar är något vi ständigt letar efter för fondernas räkning. Vi menar att särnotera affärsområden som kan stå på egna ben i allmänhet lyfter fram dolda värden och är positivt för aktieägarna i bolaget. Ett bra exempel är Electrolux avknoppning av Electrolux Professional 2020 som verkligen blev en bra affär för flera av fonderna.

Veckans Räntespaning

Ränteutvecklingen har fortsatt sin trend senaste månaden med stigande räntor. Den svenska 10-årsräntan handlas i skrivande stund till 0,37 procent, den startade veckan runt 0,33 procent. Den motsvariga amerikanska 10-årsräntan handlas runt 1,6 procent och startade veckan runt 1,48 procent.

Finansieringen av Heimstaden Bostads köp av Akelius fastighetsportfölj drog igång i veckan med att bolaget emitterade totalt 2,75 mdr EUR på 3, 6 och 10 års löptid. Förutom dessa löptider emitterades även en hybridobligation om 600 mEUR med en yield på 3,75% som vi valde att delta i. Vidare planerar Heimstaden AB att emittera en hybridobligation under dagen med en förväntad volym på 300 mEUR för att finansiera den tänkta aktieemissionen från Heimstaden Bostad.

Volvo Cars annonserade i veckan att man tänkt börsnotera bolaget på Nasdaq Stockholm vilket kommer tillföra omkring 25 mdr SEK till bolaget vilket är positivt ur ett kreditperspektiv. I våra räntefonder äger vi obligationer i bolaget.

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.