Veckobrev v.40 – Biden & Trump i het debatt

Marknaden har varit positiv, om än lite orolig under veckan. Trenden är snarlik den styrka vi såg i slutet på augusti.

Veckans händelse var den första TV-debatten mellan Biden och Trump på tisdagskvällen.

Vi är mycket glada över att se att våra investeringar i speciellt Hållbara bolag fungerar fint. Notera gärna att Vivint Solar, Eolus Vind, Scatec Solar och Arise Wind alla tillhör veckans vinnare i våra fonder!!

Vi vill också uppmärksamma våra kunder på att alla våra aktivt förvaltade fonder åter lade en vecka bakom sig med bättre avkastning än sina respektive jämförelseindex.

Världsindex är upp med ca 3,5% under veckan i lokal valuta.

Makro

En bidragande orsak till marknadens styrka är att demokraternas Nancy Pelosi nu uttalat sig hoppfull om att ett stödpaket i USA snart ska vara i hamn.

Valspurten sparkade igång på allvar under veckan då den första TV-debatten mellan Biden och Trump gick av stapeln. Föreställningen blev farsartad och Trump försökte bringa Biden ur fattning. Detta lyckades till en del då Biden vid något enstaka tillfälle svor samt kallade Trump för bland annat ”USA:s genom tiderna sämsta president” och ”clown”.

Biden försökte föra fram ett budskap vilket Trump anmärkningsvärt nog helt lät bli att göra. Vinsten gick, åtminstone enligt spelbolagens oddssättare, till Biden men analytiker påpekar också att det hade varit bättre om han helt lyckats hålla känslorna i styr. Marknaden reagerade initialt negativt, främst på det faktum att Trump åter vägrade svara på moderatorns fråga huruvida han skulle acceptera en förlust. Vi noterade också att kontrakten på volatilitetsmarknaden började röra sig uppåt även i löptider till december. Det kan tolkas som att marknaden tar höjd för ett utdraget scenario innan valet är klar. Det är nog sannolikt att Trump kommer att utnyttja alla möjligheter och kräva omräkningar vid en eventuell knapp förlust.

Räntemarknaden

Riksbanken har sedan mitten av september påbörjat sitt stödprogram där man köper svenska företagsobligationer direkt i marknaden för att stödja likviditet, aktivitet och riskvilja. De annonserade under veckan sina köp av företagsobligationer från föregående vecka vilka uppgick till 150 mSEK. Totalt har man då köpt för 300 mSEK av sitt mandat på 10 mdr.

Efter några veckor med hög aktivitet på nyemissionsmarknaden har den lugnat ner sig något. Några bolag som dock varit ut och lånat pengar i marknaden är fastighetsbolaget Balder, Akademiska hus samt Bluestep. Vi har dock inte deltagit i några emissioner under veckan.

Räntorna har rört sig lite under veckan men är tillbaka på nivåer som i början av veckan. Amerikanska 10-årsräntan handlas runt 0,67 bps mot 0,65 bps i början av veckan och den svenska 10-årsräntan handlas runt -0,05 bps mot -0,04 bps i början av veckan.

Aktiemarknaden

Vi har tidigare noterat att Private Equity firmor och huvudägare är aktiva på börsen för närvarande och hittar uppenbarligen värden. Förra veckan såg vi bud på både Munksjö och Engelska Skolan. Denna vecka talas det om bud på Catena Media och vi har också sett ett bud på Gunnebo.

Även vårt japanska innehav NTT Docomo har blivit uppvaktat med ett bud på utestående aktier från huvudägaren Docomo och steg med drygt 40% på beskedet.

I Sverigeportföljen hittar vi veckans vinnare i H&M, Thule och Hexagon alla med uppgångar på mellan 5-11%.

I de globala portföljerna utmärker sig, utöver NTT Docomo, återigen våra invalda special-case bland Hållbara bolag, Vivint Solar, Eolus Vind, Scatec Solar och Arise Wind tillhör alla veckans vinnare med uppgångar mellan 10%-20%.

Dela artikeln

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on print
Share on whatsapp

Tidigare nyheter

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.