Veckobrev v.4 – Short Squeeze

Rapporterna strömmar in och ser överlag ganska bra ut, samtidigt har veckan varit stökig. Aktier i bolag som inte har rosat marknaden har plötsligt börjat att stiga rejält i vissa fall.  Pandemin fortsätter och vi ser lite bakslag rörande vaccinförsörjningen. Undertonen har varit negativ i veckan och Världsindex är ned med omkring 1,5 procent.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera ett mycket spännande bolag, Aker Horizons. Vi har köpt bolaget i veckan för fondernas räkning men notering av aktien sker först på måndag. Aker Horizons kommer att vara ett investmentbolag inom förnyelsebar energi och har i dagsläget vindkraftsproduktion samt produkter för Carbon Capturing, (koldioxidinfångning). Det är det norska investmentbolaget Aker som väljer att knoppa av all verksamhet inom förnyelsebar energi till det nya Horizons. Man går samtidigt till börsen för att hitta finansiering till en helt ny satsning på vätgasproduktion. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål. Vi menar att Aker Horizons primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7 ”Hållbar energi åt alla”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling. Vi förväntar oss en flygande start på måndag.

Veckans händelse

GameStop har varit på allas läppar. Det krisande bolaget som primärt säljer dataspel i fysiska butiker har länge upplevt krympande försäljning då de flesta spel idag säljs på onlineplattformar. Pandemin blev ytterligare en nådastöt. Aktien handlades kring 5 USD under sommaren och var en mycket populär kortningskandidat bland Hedgefonder. Under hösten har aktien succesivt stigit utan att ha uppvisat underliggande verksamhetsförbättringar. För en vecka sedan noterades den i ca 50 USD och i går hela 483 USD som högst. Det hela har sitt ursprung i att småsparare på forum som exempelvis Reddit har uppmärksammat att en mycket stor del av bolagets aktier har varit kortade. Genom att uppmana varandra att köpa aktier och samtidigt instruera sina mäklare att inte tillåta utlåning av aktierna har man lyckats skapa en s.k Short Squeeze. Aktien har stigit när småspararna köpt, Hedgefonderna gör förluster och tvingas köpa tillbaka aktier. Samtidigt har det funnits färre och färre aktier att låna och Hedgefonder som har lånat aktier har ombetts lämna tillbaka dem varför de har tvingats köpa tillbaka dem i marknaden. Förlusterna för blankarna har blivit gigantiska och aktien har under veckan stigit explosionsartat stundtals under panik.

Veckans spaning

Ovanstående text om GameStop är värt att diskutera lite mer. Att småsparare i grupp via forum på nätet kan påverka aktier är ingenting nytt. Vanligtvis brukar detta dock mest förekomma i mindre bolag där en grupp bestämmer sig för att försöka få upp, eller ner, aktiekursen genom att skriva många inlägg under olika pseudonymer som förespråkar en viss riktning i det utvalda bolaget. Veckans händelse är däremot ny där småsparare lyckas påverka ett relativt stort bolag. I kölvattnet av rörelserna i GameStop har man även kunnat se nervösa rörelser i många andra aktier där Hedgefonder har kortintressen, bl.a. biokedjan AMC. Även i Norden har vi stundtals sett nervösa rörelser på uppsidan. Både Nokia och Ericsson var exempelvis upp tvåsiffriga procent under onsdagens kvällshandel i USA.

Under torsdagen försökte amerikanska nätmäklare att begränsa handeln i berörda aktier, det kan vara en farlig väg att gå när man ändrar spelets regler under pågående parti. Att möjliggöra aktielån för att sälja kort är en del av marknaden som skapar omsättning och ökad flexibilitet i marknaden. Vi hoppas att dessa kraftiga kursrörelser upphör inom kort helst utan regleringar då detta bidrar till mindre effektiva marknader.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Essity, Telia och ICA som alla gått fint och stigit mellan 4% -5%.

Telia kommer förmodligen att fortsätta att gå fint efter en bra rapport som framförallt överraskar med annonsering av stora kostnadsbesparingar. Man lovar att spara 4 mdr SEK fram till 2025 vilket adderar så mycket som 10 – 15 SEK till analytikernas riktkurser allt annat lika om det infrias.

Bäst av alla i veckan var Getinge som steg 13% på en fin rapport.

Globalt finner vi två av de kortade aktier som gått bra i kölvattnet av GameStop, Nokia och franska Klepierre är upp 12% – 22%. Förnyelsebar energi går fortsatt starkt och SunPower slår sig in på vinnarlistan även denna vecka med en uppgång på ytterligare 12%. 3M är upp 10% efter bra rapport.

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk åter och uppgick till 847.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade också med 203.000 personer och uppgick till 4.771.000 personer. Väntat var 5.054.000 personer och utfallet blev därmed betydligt bättre. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna, bortsett för de senaste två veckorna samt en period i november.

AstraZeneca har hamnat i fokus då man meddelade att man har produktionsproblem med sitt C19 vaccin och inte kommer att kunna leverera så mycket som man har lovat i EU under första kvartalet. 80 miljoner doser blir 30 miljoner. EU är irriterade på bolaget över detta och menar att andra länder har prioriterats av AstraZeneca. Vi lägger oss inte i denna debatt men konstaterar att EU:s kvarnar som vanligt mal långsamt och då EU ännu ej har godkänt AstraZenecas vaccin är det kanske inte så konstigt att bolaget väljer att leverera till andra länder som har godkänt vaccinet istället för att lagra det och vänta på ett eventuellt EU- godkännande. Sannolikt innebär detta förseningar i EU:s strävan att alla medborgare ska ha erbjudits vaccin innan sommaren, mycket tråkigt.

Nästan alla republikanska senatorer röstade på tisdagen emot att ställa tidigare presidenten Donald Trump inför riksrätt, vilket signalerar att han klarar sig undan att bli dömd även den här gången. Omröstningen visade att Donald Trump fortfarande har stor makt inom partiet, trots händelserna den 6 januari då en stor grupp Trump-anhängare stormade Kapitolium.

Takten i återhämtningen i den amerikanska ekonomin har dämpats de senaste månaderna, men ett flertal faktorer pekar ändå mot förbättrade utsikter för andra halvåret i år. Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet på onsdagen när styrräntan som väntat lämnades oförändrad. Han upprepar vidare att man kommer att sikta på att uppnå en inflation måttligt över 2 procent under en tid så att inflationen uppgår till 2 procent i genomsnitt över tid innan man kommer att överväga några räntehöjningar. Han sade också att det är för tidigt att spekulera om när Fed ska börja dra ned på obligationsköpen, och försäkrade att ingen kommer att bli överraskad när Fed väl annonserar en neddragning i obligationsköpen. De två sistnämnda ämnena är viktiga påminnelser till marknaden om att FED inte har några planer på att lätta på stimulanserna vilket bör lugna marknaden och fortsatt bidra till ett bra marknadsklimat på sikt.

Veckans räntespaning

Amerikanska centralbanken lämnade sitt räntebesked under veckan, som väntat lämnar man styrräntan oförändrat på 0-0,25% och att man fortsätter med stödköpen av obligationer med USD 120 mdr per månad. Riksbanken rapporterade att man under föregående vecka köpt företagsobligationer för 249 msek vilket var något lägre än veckan innan då man köpte för 349 msek.

Rapportperioden har dragit igång och vi har fått en del rapporter för kvartal 4 under veckan som varit. Bland annat har Intrum lämnat sin rapport som var något bättre än väntat. Bilia kom ut med en omvänd vinstvarning där det operativa rörelseresultatet väntas landa på 575 msek jämfört med 415 msek Q4 2019.

Det har varit fullt upp på primärmarknaden och vi deltog i två nyemissioner under veckan. Bellman Group, som är aktiva inom bergsprängning, schaktning, transport och masshantering, emitterade en 5-årig obligation på 900 msek som betalar Stibor+500bps. Vi deltog även i en emission utgiven av Klarna som emitterade en obligation på 3 år som betalar Stibor+145bps.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.