Veckobrev v.4 – Rapporter och FED

Inflationsoron är fortsatt drivare för den kortsiktiga marknadsutvecklingen. Under veckan har vi fått se succesivt fallande kurser trots att rapporterna från bolagen över lag inte överraskar negativt. Världsindex är ned 3% under veckan.

På onsdagskvällen kom FED med räntebesked där räntorna, som väntat lämnas oförändrade men ett uttalande från Powell: “Vi kommer att behöva vara kvicka så att vi kan svara på alla möjliga utfall, men med detta i åtanke kommer vi att vara uppmärksamma på risker, inklusive risken för att den höga inflationen är mer ihållande än väntat, och vi är redo att svara på ett lämpligt sätt för att uppnå våra mål”. Uttalandet tolkades som hökagtigt och marknaden tror nu allmänt att FED kommer att höja räntan vid mötet i mars. USA-räntorna steg kraftigt, speciellt i kortare löptider, och dollarn stärktes samtidigt som aktiemarknaden vände neråt efter FED-beskedet.

Ränteutvecklingen för amerikansk 10-årig ränta det senaste halvåret

Den säkerhetspolitiska scenen oroar också marknaden en del då Rysslands senaste truppsammandragningar inte utesluter en invasion av åtminstone delar av Ukraina. Nato försöker hitta en diplomatisk lösning på de upptrappade spänningarna. Kanske är det möjligt att finna en diplomatisk lösning, men sådana innebär alltid eftergifter, vilket Putin vet. Kanske är det endast garantier om gasleveranser till Europa eller löften om att Natoansökningar från ryska grannländer inte ska beviljas. USA:s president Joe Biden är dock redo att rikta sanktioner mot Rysslands president Vladimir Putin om Ryssland invaderar Ukraina. “Som jag sagt kommer det att bli allvarliga konsekvenser om han går vidare. Om han går in med full styrka, så skulle det vara den största invasionen sedan andra världskriget. Det skulle förändra världen”, sade Joe Biden.

Vi hoppas att man kan lösa konflikterna.

Rapporter

På torsdagskvällen kom Apple med en fin rapport, aktien steg med 5% i efterhandeln. Mönstret med bra rapporter vi hittills har sett imponerar. Viktiga teknikbolag som TSMC, ASML och Microsoft har alla varit bra. Trots detta stiger bolagen möjligen på sina rapportdagar för att sedan falla tillbaka. För närvarande oroar sig marknaden mer för stigande räntor och därmed favoriseras inte aktier, framför allt inte i tillväxtsegmentet.

Även bland svenska rapporter ser vi fina, färska rapporter från exempelvis Volvo, Getinge, SSAB, H&M, BHG och Note. En liten notering vi har gjort är att många rapporter kommer in starkt på de flesta rader, såsom Volvo, med undantag för marginalerna som haltar en aning med kommentaren att man ser kostnadsinflation på insatsvaror. Det är just detta som oroar lite, inflation bygger på förväntningar om prisutveckling och kan lätt stiga om allt från producenter till konsumenter och arbetskraft accepterar och tror på högre priser.

Veckans vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Ericsson, SCA och Collector som alla är upp mellan 3% – 11%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland XVIVO, HMS och Doro som alla är upp mellan 3% – 10%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Siemens Gamesa, Arise och Cadeler som tillhör våra Hållbara Inval är upp 5% – 15%. I övrigt hittar vi, bland annat, Chewy, Intrum och American Express i topp med uppgångar på mellan 10%-15%.

Veckans räntespaning

Marknaden väntade spänt på beskedet från FED under veckan, vilket var i linje med vad marknaden förväntat. Räntan lämnas oförändrad och tillgångsköpen upphör i mars. Efter att tillgångsköpen upphör är sannolikheten stor att räntehöjningarna tar vid då inflationen fortsatt är på höga nivåer. BNP siffrorna från USA kom in högre än väntat på 6,9 % i årstakt och konsensus låg på 5,5% enligt Bloomberg. Den starka marknaden och den höga inflationen gör att FED kommer behöva påbörja räntehöjningar inom kort. Räntemarknaden prisar nu in 5 räntehöjningar under året.

Riksbanken börjar nu att gradvis minska sina köp av företagsobligationer och påpekar att marknaden behöver en mer diversifierad efterfrågan av obligationer av långsiktiga ägare som exempelvis försäkringsbolag för att på så sätt underlätta likviditeten i marknaden. Man påpekar även att större bolag bör göra benchmarkemissioner vilka är lite större i volym och troligen ger en bredare diversifiering av ägare och en bättre likviditet.

Vi är mitt inne i rapportsäsong så primärmarknaden är lite avvaktande även om det görs en del emissioner. Det har dock inte varit någon emission som vi har deltagit i under veckan för våra fonder.

Trevlig helg!

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.