Veckan har tickat på i bra fart drivet av förväntningar på mjukare retorik från den amerikanska centralbanken vid nästa veckas räntemöte. Visst det kommer att bli en räntehöjning, men kanske på bara 0,25% och kanske signalerar man också en avvaktande fortsättning på räntehöjningarna i likhet med Bank of Canada i veckan.
Rapporterna har också börjat komma in för det fjärde kvartalet och exempelvis Sandvik, SSAB, HMS, Alleima, Netflix och Tesla från Ciceros portföljer har bidragit med positiva överraskningar.
Världsindex är därmed upp drygt 2,5% under veckan.
Veckans Bolag – VBG
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i en nygammal favorit, svenska VBG. Bolaget ska inom utvalda produkt- och marknadsnischer förvärva, äga och utveckla industriföretag inom business-to-business med starka varumärken och god tillväxtpotential. De starkaste nischerna är inriktade på tunga fordon med produkter såsom släpvagnskopplingar, skjutbara tak för lastbilar samt klimatanläggningar.
Många investeringar har kommit på efterkälken i samband med Covid och den efterföljande komponentbristen rörande tunga fordon. Vi tror att det finns ett uppdämt investeringsbehov generellt samt en intressant option i det faktum att USA har annonserat kraftiga investeringar inom kollektiva bussar, där VBG har 40% av världsmarknaden för klimatanläggningar.
Bolaget har vuxit snabbt historiskt fram till Covid, intäkterna är därefter relativt oförändrade. Samtidigt har bolaget arbetat med marginalerna och under hela perioden expanderat sin vinst.
På dagens nivåer tycker vi att det ser mycket attraktivt ut och tror på bra möjligheter till att intäkterna börjar växa under innevarande år. Det blir spännande att följa bolagets resa in i 2023.
Veckans händelse – Kan vi skönja slutet på centralbankshöjningarna?
Bank of Canada höjde som väntat räntan för åttonde gången i rad i veckan men nu endast med en normal höjning om 25 baspunkter. Det var en fortsättning av en stegvis nedtrappning från en 100 baspunkters höjning i somras (som följt av 75, 50, 50) och nu indikerar centralbanken att de kommer ta en paus i höjningscykeln (som påbörjades i mars 2022) för att utvärdera den snabba åtstramningens effekt på ekonomin. Detta är en tydlig indikation på vart vinden blåser i centralbanksvärden. Dollarn har i veckan fallit sex dagar i rad mot Euron där EUR/USD nu handlar på de högsta nivåerna sedan april 2022. Marknaden prisar i större grad in en mjuklandning i USA och därmed möjligheten för att Fed att sakta ner vid sitt räntebesked nästa vecka.
Även från FED-ledamöter har vi hört mer försiktiga uttalanden rörande räntepolitiken. Exempelvis Fed-guvernören Christopher Waller säger att han stödjer en räntehöjning på 25 punkter vid nästa räntemöte. Efter att ha fört en kraftfullt kontraherande penningpolitik med flera stora höjningar under fjolåret ser Christopher Waller nu lite turbulens framöver, vilket, enligt honom, motiverar en höjning på 25 punkter. Den ekonomiska aktiviteten har hållit upp väl, hävdar Fed-guvernören. Reala BNP sjönk något under det första halvåret 2022, men återhämtade sig senare samma år och växte med 3,2 procent i det tredje kvartalet. Månadsdata visade dock en inbromsning till en tillväxt på runt 2 procent och Christopher Waller tror att inbromsningen fortsätter under det innevarande kvartalet. Det är både förväntat och eftersträvansvärt för inflationsbekämpningen, menar han.
Marknadens förväntansbild på en försiktigare centralbankschef har bidragit till det relativt goda börshumöret i veckan.
Veckans Spaning – Privatkonsumtionen i Sverige håller uppe
Banken SEB analyserar kontinuerligt data från användarna av bankens betalkort. Svenskarna verkar spendera i god takt, både när det gäller varor och tjänster, i alla fall i nominella termer enligt grafen nedan. Tar man inflationen i beaktande kan man dock konstatera att konsumtionen är ner i jämförelse med förra året, gul graf. Det är ju inte speciellt konstigt och ur ett inflationsperspektiv är det skönt att se att volymerna av varor som konsumenterna köper verkar falla. Det bör bidra till att hämma inflationen.
Kikar man på antalet transaktioner håller det sig relativt konstant enligt grafen nedan.
De slutsatser man kan dra är att konsumenterna inte har gett upp hoppet helt utan understödjer till viss del den ekonomiska tillväxten via bibehållen nominell konsumtion. Vidare bör vi, åtminstone på Kärn-KPI nivå snart börja se positiva förändringar på inflationen.
Vi noterade också ett möjligt trendbrott för huspriser i veckan när Valueguards Hox-index för bostadsmarknaden i januari som släpptes. Det visade på en nedgång med 1,4% (förväntat 1,5%) vilket motsvarar -0,6% säsongsjusterat. Bostadspriserna har sjunkit markant under hösten men fallet ser nu ut att bromsa och det finns till och med hopp om trendbrott när man ser till detaljerna där storstadsregionerna Stockholm och Göteborg visar på en prisuppgång (+2,0% respektive +1,4%).
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Cambi, NVIDIA och Cinis Fertilizer alla upp mellan 8%-12%. Notera att ovanstående alla är hållbara impact-bolag.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Alleima, Millicom, HMS och Xbrane med uppgångar mellan 15%-25%.
Veckans Räntespaning
Utvecklingen är fortsatt god på den nordiska kreditmarknaden. Sentimentet har varit positivt och kreditspreadarna har gått ihop. Långräntorna har rört sig något norrut och en svensk 10-årig statsobligation handlar nu på 2%.
Primärmarknaden har varit relativt lugn vilket delvis förklaras av att vi har gått in i rapportperiod. Jyske Bank var dock aktiva och gjorde en grön obligation med totalt storlek på 2,25 miljarder SEK. Vi deltog i den fastförräntade obligation med löptid 4år och kupong på 4,75%.
Vi deltog även i en emission av Open Infra. Bolaget bygger ut fiberinfrastruktur till familjer och företag på 84 orter i Sverige, Tyskland och USA. Emissionen gjordes till en yield på 7,75%.
I övrigt så har vi inte gjort några förändringar i portföljerna. Fokus ligger nu på den spännande rapportperioden!
Trevlig Helg önskar Cicero Fonder