Marknaden har varit av varannandagskaraktär under veckan. Trenden är dock fortsatt negativ då det politiska spelet i USA oroar och värderingen på teknikbolag ifrågasätts.
Trots en lite bättre avslutning på torsdagen är Världsindex ner med ca 2,5% under veckan.
Makro
Den svenska ekonomin verkar ha lämnat vårens akuta krisläge och börjat återhämta sig något snabbare än väntat. Men vägen tillbaka är lång och läget på arbetsmarknaden är bekymmersamt med hög arbetslöshet efter vårens kraftiga nedgång i den ekonomiska aktiviteten. Denna bild målas upp av Riksbanken i samband med räntebeskedet på tisdagen. Räntan lämnades som väntat oförändrad på noll procent och väntas ligga kvar där hela prognosperioden. Man menar även att det fortsatt finns behov av stora stimulanser för att stötta ekonomin. Kommentarerna är i linje med vad vi hör från övriga centralbanker som alla vill övertyga marknaden om att man kommer att göra vad som krävs för att stötta ekonomin, vilket naturligtvis är bra.
Veckans nyhetsflöde har handlat mycket om ökad smittspridning i allt från USA och Storbritannien till våra grannländer Danmark och Norge. Smärre restriktioner återinförs rörande restauranger och pubar bland annat, men få länder verkar vara villiga till nya kraftfullare åtgärder i linje med vårens. Tyvärr tror vi det är sannolikt att trenden fortsätter och att marknaden kommer att fokusera på detta de närmaste veckorna.
I övrigt har nyheterna i vanlig ordning dominerats av Trump och hans förehavanden. Trump försöker skynda på processen att utse en efterträdare till nyligen avlidna liberala domare Ruth Bader Ginsburg, och hans partivänner i senaten räknar med att kunna hålla en omröstning före valet. Det skulle resultera i att Högsta domstolen får sex konservativa ledamöter mot tre liberala. Trump har sagt att han kommer att utse sin kandidat på lördag, och att valet står mellan fem kvinnor. Att visa att han kan stärka makten för Republikanerna i Högsta Domstolen är mycket viktigt för Trump då det skapar förtroende hos konservativa väljare och sannolikt ökar hans chanser på valdagen.
Trump har även åter skapat oreda genom att inför journalister antyda att han inte kommer att acceptera en valförlust och lämna Vita Huset.
Räntemarknaden
Det har varit fortsatt full fart på primärmarknaden för företagsobligationer. Fonderna har bland annat deltagit i en 5-årig obligation utgiven av bilåterförsäljaren Bilia. Bolaget lånade upp 500mkr till en kupong på 3mStibor + 170bps.
Riksbanken släppte sin penningpolitiska rapport under veckan och lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 0%. Räntan förväntas ligga kvar på den nivån under kommande år enligt räntebanan. Inget nytt rapporterades heller angående programmet för tillgångsköp, de 500mdr som kommunicerades i juli gäller fortsatt fram till sommaren 2021.
Aktiemarknaden
Bland bolagsnyheterna märks att Tesla vill stämma den amerikanska staten för de förluster man åsamkats på grund av de amerikanska tullarna på kinesiska varor. Naturligtvis förväntar man sig inte att vinna en eventuell process. Agerandet får nog snarast ses som ett politiskt utspel i syfte att stötta Demokraterna i valkampanjen.
Vi har sett bud från huvudägare i både Munksjö och Engelska Skolan under veckan, uppenbarligen finns det värden enligt storägarna i bolag som har klarat sig bra under pandemin.
Vi deltog i en riktad emission i Xvivo i syfte att finansiera förvärvet av Organ Assist, ett bra förvärv och det är roligt att man genomför det.
I Sverigeportföljen hittar vi veckans vinnare i de lite mindre bolagen Xvivo, G5 Entertainment och Addlife alla med ganska modesta uppgångar på mellan 4-7%.
I de globala portföljerna utmärker sig återigen tyska ”Linas Matkasse” Hellofresh, Nike och Ebay alla med uppgångar på mellan 11%-20%.