Veckobrev v.39 – Amerikanska räntor stiger

Världens börser har varit svaga under större delen av veckan med fokus på stigande amerikanska räntor. Världsindex är ner närmare 3%.

Cicero-Optimum US ESG Sector & Cicero-Optimum US Fixed Income
Vi har denna vecka nöjet att presentera två nya fonder i vårt utbud. I samarbete med meriterade amerikanska förvaltaren Optimum lanserar vi två UCITS-fonder i svenska kronor med Optimums beprövade värdestrategi i botten. Båda fonderna innehar endast hållbara bolag.

Aktiefonden, Cicero-Optimum US ESG Sector, är faktor- och makrodriven och screenar fram bolag efter faktorerna värde- och låg volatilitet. Branscherna i S&P 500 över- eller underviktas därefter beroende förvaltarens tro på de enskilda sektorerna. Fondens syfte är att överträffa sitt jämförelseindex, S&P 500, över en konjunkturcykel.

Räntefonden, Cicero-Optimum US Fixed Income, är en aktiv förvaltad räntefond som placerar i räntepapper med lång duration (lång löptid kvar till förfall) mot amerikanska staten samt företagsobligationer med god kreditvärdighet. Beroende på marknadsläget över- eller underviktas statspapper och företagsobligationer men även branschvikter ändras över tiden. Fondens syfte är att över tiden överträffa sitt jämförelseindex, Bloomberg/Barclay’s Long Government/Credit Bond Index.

Det ska bli väldigt roligt att förvalta dessa båda fonder och intresset från institutionella investerare var stort vid fondstart förra veckan varför båda fonderna redan förvaltar drygt 200 miljoner kronor vardera.

Veckans händelse – stigande amerikanska räntor

I samband med FED:s räntemöte förra veckan meddelade Centralbankens penningpolitiska kommitté att den ökande smittspridningen av coronaviruset har fått delar av den ekonomiska återhämtningen att sakta ned, men att den i stora drag har blivit starkare. Vår slutsats blev då att man sannolikt drar ned stödköpen något i samband med räntemötet i november. Vi förvånades också över att marknaden tycktes ta centralbankens hökaktiga indikation med ro.

Emellertid blev lugnet kortvarigt och räntorna började stiga rejält i USA under slutet av förra veckan. Följden har blivit att tillväxtaktier över hela världen har presterat dåligt. Exempelvis är tekniktunga Nasdaq ner 4%, Världsindex ner 2,9% medan mer traditionella Dow Jones endast är ner med 0,1%.

Centralbankschef Powell har åter varit ute i veckan och tydliggjort för marknaden att FED brottas med en inflation över målet som man dock tror är kortsiktig samt en arbetslöshet som måste bekämpas. Han menar också att det senare är viktigast för närvarande varför vi tror att marknaden har handlat upp räntorna lite för mycket under den gångna veckan. Vi tycker inte att förutsättningarna har ändrats nämnvärt i det medellånga perspektivet. Vi kommer att ha förutsättningar som gynnar aktiemarknaden med låga räntor för lång tid framöver.

Veckans spaning

Budgettaket är åter i fokus USA. Demokraterna och Republikanerna i representanthuset tycks dock ha nått en överenskommelse som förlänger finansieringen av den federala statsapparaten till december enligt den amerikanska majoritetsledaren Chuck Schumer, vilket förhindrar en nedstängning av statsapparaten redan denna vecka.

Emellertid återstår det för Biden att få igenom sin budget med stora satsningar på bland annat barnomsorg, föräldraledighet och infrastruktursatsningar. Republikanerna är ovilliga att förhandla och ett fåtal demokrater börjar också att vackla av olika skäl varför vi kommer att få se mer fokus på denna fråga under de kommande veckorna. Huruvida marknaden kommer att fokusera på detta eller inte är svårt att förutsäga men politisk instabilitet är aldrig av godo.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Nobina, Securitas och Nordea som alla är upp mellan 3% – 4%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Transtema efter listbyte, Nimbus och Ework som alla är upp mellan 2,5% – 9%.

Det är roligt att se att alla topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Aker Carbon Capture, Nilar och Permascand som alla är upp 6%-11%.

Veckans räntespaning

I början av veckan meddelade Akelius att man har sålt närmare 29 000 lägenheter i Tyskland, Sverige och Danmark till Heimstaden Bostad till överenskommet pris om 9,1 mdr EUR. Heimstaden Bostad kommer finansiera köpet genom en nyemission av aktier till ett värde av 24,8 mdr SEK samt en bryggfinansiering om 65,7 mdr SEK. Försäljningen motsvarar närmare 60% av Akelius fastighetsportfölj. Anledningen till försäljningen är att man i stället vill investera mer i USA, Storbritannien och Kanada.

I samband med förvärvet tog Fitch Rating upp en bevakning av både Heimstaden AB som tilldelas BB+ i kreditbetyg samt Heimstaden Bostad som tilldelas BBB. Vi tycker att det är positivt att nu även Heimstaden AB har en officiell rating, tidigare var det enbart Heimstaden Bostad som hade det.

På primärmarknaden deltog vi i Länsförsäkringar Bank som gjorde en 5-årig obligation i formatet Senior Non-Preferred som betalar Stibor +50bps, emissionen var på totalt 500 mSEK.

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.