Veckobrev v.38 – FED blir hårdare i tonen

Världens börser har varit svaga under större delen av veckan med fokus på krisen i kinesiska Evergrande. Efter en stark comeback under onsdag och torsdag är Världsindex trots detta relativt oförändrat

Veckans Hållbara Bolag

Bland de hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka presenterar vi det engelska bolaget John Lang Environmental som är ett relativt långväga innehav i portföljerna då aktien köptes in redan under 2019.  Bolaget är ett investmentbolag som enbart investerar i hållbara infrastrukturprojekt. John Lang är investerade i 39 infrastrukturprojekt inom sol, vind, vatten, energieffektivitet, koldioxidminskning och vattenkraft. Fördelen med en investering av denna typ är att man skapar en bred exponering med låg risk inom det hållbara området. Bolaget verkar alltså i linje med flera av FN:s mål, exempelvis nummer 7 ”Hållbar Energi”, 9 ”Hållbara Industri” och 11 ”Hållbara Städer och Samhällen”. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans händelse

Vi varnade redan förra veckan läsarna för utvecklingen i Evergrande, den kinesiska fastighetsjätten som står inför en möjlig kollaps, tyngd av ett berg av lån som är på väg att förfalla. I början av veckan rapporterades att Evergrande Group har meddelat banker om inställda räntebetalningar. Huvudvärken för Kinas regering är inte isolerad till Evergrande. Det finns över ett dussin andra stora överbelånade fastighetsbolag som står inför liknande dilemma. Goldman Sachs varnar för att skuldkrisen kan få följdeffekter inom Kinas finans- och fastighetssektor. Man noterar även att stora delar av de kinesiska hushållens sparkapital ligger placerat i fastigheter och en krasch skulle vara förödande för samhällsekonomin.

Under senare delen av onsdagen började Evergrande att stiga på hopp om statsstöd. Rykten gör gällande att Kinas regering uppges vara på väg att dela upp den strandade fastighetsjätten i tre bolag. Bolaget tas därigenom i princip över av kommunistpartiet och statliga bolag kommer att hantera omstruktureringen. Enligt regeringskällor tas avtalet fram för att skydda kinesiska medborgare som har köpt lägenheter av Evergrande, samt dem som har investerat i Evergrandes förvaltningsprodukter.

Fortsättning följer men vårt scenario från förra veckan, att Kina sannolikt reder ut situationen med hjälp av stöd i utbyte mot statligt ägande, tycks infrias. Evergrande är ”Too Big To Fail” och det vet regeringen om.

Veckans spaning

Investerare i hela världen, och inte minst i USA, har hållit andan i väntan på Federal Reserves besked om stödköpsprogrammen och styrräntan. På onsdagskvällen kom så beskedet att styrräntan lämnas oförändrad, och att stödköpen av obligationer snart kan komma att minskas om den ekonomiska återhämtningen fortsätter. Centralbankens penningpolitiska kommitté konstaterar att den ökande smittspridningen av coronaviruset har fått delar av den ekonomiska återhämtningen att sakta ned, men att den i stora drag har blivit starkare. Vår slutsats blir att man sannolikt drar ned stödköpen något i samband med räntemötet i november.

Vi noterade med intresse att trots att marknaden understundom har oroat sig ganska mycket för detta beslut fick FED:s hårdare ton ingen negativ effekt på varken ränte- eller aktiemarknaden, initialt. Först under torsdagskvällen verkade budskapet sjunka in och den amerikanska 10-åringen steg med ca 10 baspunkter till drygt 1,4%.

Sannolikt kommer vi också att få se ett negativt momentum på aktiemarknaden drivet av stigande räntor.

Veckans Vinnare

Några av fonderna deltog i veckan i börsnoteringen av Cary Group och CTEK och fick därmed en liten skjuts av den fina inledningen på bolagets börsresa.

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland BE Group, Getinge och Pandox som alla är upp mellan 3% – 6%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Mentice, Corem och New Wave som alla är upp mellan 3% – 6%.

Det är roligt att se att alla topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Scatec, Kahoot!, Kalera och Vestas Wind som alla är upp 7%-11%.

Veckans Viktigaste

Vice riksbankschef Henry Ohlsson mötte pressen och informerade om en prognosupprevidering med orden “Det går bra i svensk ekonomi, vi reviderade upp allehanda variabler i vår nya rapport”.

I Riksbankens prognos ligger nu inflationen, mätt som Henry Ohlssons favoritmått 12-månaders glidande medelvärde för KPIF, över 2 procent under hela 2022, för att sedan sjunka tillbaka under målet under 2023. Riksbanken lämnade räntebanan oförändrad, med nollränta fram till och med det tredje kvartalet 2024. SEB:s ekonom Robert Bergqvist kommenterar annonseringen enligt följande: ”Riksbankens bana för reporäntan förblir “stendöd” – ingen höjning på minst 3 år. Känns ganska overkligt – på gränsen till osannolikt när världen börjar förbereda sig på monetär normalisering”. Vi är böjda att hålla med.

Komponentbristen är någonting vi har rapporterat om upprepade gånger under den senaste tiden som ett hot mot den ekonomiska återhämtningstakten. I veckan har vi sett tre vinstvarningar i skilda branscher och regioner som vittnar om samma problem.

Huskvarna föll i början av veckan då Briggs & Stratton LLC har informerat bolaget att företaget endast kommer att leverera en mycket liten andel av de motorer för åkgräsklippare som Husqvarna Group tidigare beställt inför säsongen 2022, främst för Nordamerika.

Det tyska lastbilsbolaget Traton, som är noterat på Stockholmsbörsen och där Scania ingår, varnar för att försäljningen i det tredje kvartalet blir lägre än väntat som en följd av problem i leverantörskedjan.

Det amerikanska fraktföretaget Fedex sänkte på tisdagskvällen sin guidning för innevarande räkenskapsår. Arbetskraftsbrist har lett till ökade kostnader samtidigt som efterfrågan på frakt har fallit på grund av komponentbrist.

De tre ovanstående exemplen visar på bredden i problemen och i det sistnämnda fallet rapporterar Fedex om en farlig cocktail med stigande kostnader och fallande försäljning som i förlängningen kan spä på inflationen. Vi lär få anledning att återkomma till problemet.

Veckans räntespaning

Veckan har präglats av centralbankers räntebesked. Amerikanska centralbanken ändrar som väntat inte styrräntan men man meddelade att en minskning av tillgångsköpen kommer inom snar framtid vilket tolkades som att beslut fattas på mötet i november. Samtidigt indikerades att tillgångsköpen kommer avslutas någon gång efter halvårsskiftet nästa år.

Riksbankens besked under veckan var helt enligt väntat, styrräntan lämnas oförändrad och stödköpen fortsätter enligt tidigare kommunicerad plan.

Vi deltog i en emission i veckan då Gränges gav ut en grön obligation enligt sitt nya ramverk för att stödja bolagets hållbarhetsarbete mot en grönare aluminiumindustri. Målen som är satta för 2025 är att använda mer än 20% förnybar el i sin produktion, minska koldioxidutsläppen från egen produktion med 25% och på inköpt metall med 30%. Man avser även att återanvänt aluminium ska överstiga 30%. Obligationen är kopplad till dessa hållbarhetsmål. Bolaget emitterade totalt 600 msek som betalar Stibor +120bps.

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.