Veckobrev v.37 – Kalla höstvindar drar in över Nasdaq

Kalla höstvindar drar in över Nasdaq

Med start under torsdagen förra veckan har Nasdaq fallit med drygt 8% på en vecka. Efter de senaste månadernas fantastiska återhämtning har marknaden börjat ifrågasätta värderingarna bland Nasdaqbörsens teknikbolag.

Världsindex är därmed också ner under veckan med ca 3,6 %.

Makro

Veckan har inte dominerats av makrohändelser men värt att notera är att Trump valde att spela ut förslaget att ”frikoppla” USA:s ekonomi helt från Kina under sitt Labour Day-tal. Han säger sig fundera på att helt sluta göra affärer med Kina och varnar amerikanska bolag som tillhandahåller arbetstillfällen i Kina att de kan beläggas med blockad. Det är naturligtvis valpropaganda och svårgenomförbart, inte minst med tanke på att Kina äger mer än 5% av alla emitterade amerikanska statspapper.

Vidare funderar USA på nya handelshinder mot Kina. Denna gång gäller det specifikt regionen Xinjiang där Kina genomför de otrevliga ”omskolningarna” av den muslimska minoriteten som har ifrågasatts under flera år. USA vill stoppa import av tomater och bomull som är provinsens största exportvaror. Sannolikt leder naturligtvis sanktioner till motsanktioner från Kina och därmed återupptas handelskriget.

Vi noterar även att röster på sociala medier även vill bojkotta den nya Mulan-filmen som delvis spelats in i just Xinjiang. Huvudrollsinnehavaren, den kinesiska aktrisen Yifei Liu, ska också i uttalanden bland annat stöttat den kinesiska regimens hantering av protesterna i Hong Kong. Tanken från Disney´s sida med inspelningar i Kina och en kinesisk stjärna i huvudrollen har naturligtvis varit att attrahera en kinesisk månghövdad publik. Kanske missade man här lite i sin Due Diligense.

Bostadsmarknaden i Sverige är glödhet och priserna för både lägenheter och villor steg med 2% ytterligare under augusti. Hittills i år har lägenheter stigit med 4% och villor med 8%.

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar styrräntan och bankens insättningsränta oförändrad och justerar inte heller i sitt program för stödköp, enligt räntebeskedet på torsdagen. Samtidigt ser bankens ekonomer ett något mindre BNP-ras i år än vad man tidigare.befarat. Eurozonens BNP beräknas falla med 8 procent i år. I juni låg prognosen på minus 8,7 procent.

Räntemarknaden

Det har varit full aktivitet för nyemitterade obligationer under veckan. Vi har deltagit i Hexagon som gav ut en 5-årig obligation, FRN-obligationen vi deltog i betalar en ränta på stibor + 135 bps. Emissionen var kraftigt övertecknad, totalt tog man in 1,5 mdr SEK men orderboken var närmare 4 mdr SEK. Vi har även deltagit i en emission från European Energy, leverera grön energi, som gav ut en hybridobligation med en kupong på 6,125%.

Små rörelser på långa räntorna under veckan, amerikanska 10-åringen handlas runt 0,69% jämfört med 0,72% i början av veckan. Svenska 10-åringen har handlats ner något från runt 0,07% till 0,03% under veckan.

Aktiemarknaden

Efter en fantastisk börsmånad i augusti tog sig marknaden en rejäl törn de senaste dagarna. Tekniktunga Nasdaq har fallit med över 8% sedan i torsdags förra veckan. Marknaden ifrågasätter nu den snabba återhämtningen och noterar att S&P 500 nu handlas på p/e 29, en nivå vi inte sett sedan finanskrisen. Värdering är alltid svårt att endast relatera till som enskild faktor. Man måste beakta att vinsterna har kommit ner under pandemin och e:et (i P/E), dvs nämnaren, har blivit lägre under krisen varför man skulle kunna tillåta ett högre P/E-tal om man tror på en vinstnormalisering. Vidare tycks ett teknikskifte ha påskyndats under pandemin då människor i högre utsträckning har handlat online eller använt digitala tjänster varför också tillväxttalen i både vinst och försäljning rusar i många teknikbolag. Är detta en tillfällig förändring som kommer att reverseras efter pandemin eller har många teknikbolag faktiskt fått en push i sin försäljning som kommer att vara uthållig även efter krisen då kunderna gillar de digitala produkterna? Det är svåra frågor att svara på men vi lutar åt att teknikbolagen faktiskt har fått en uthållig push framåt under pandemin. Vidare bör man även beakta de tydliga förändringarna i ränte- och inflationsutsikter som vi har sett under de senaste månaderna. Nu tror nog ingen på att vi kommer se nämnvärt högre räntor under överskådlig framtid. Så såg det inte ut vid sista räntehöjningen från FED i dec 2018. Då förväntade sig marknaden att FED skulle ha höjt räntan till 3% i slutet av 2020. Väldigt långt ifrån dagens nivå på 0,25% och kom ihåg att räntesänkningarna faktiskt började innan pandemin. Låga räntor tvingar investerare som söker avkastning längre ut på riskskalan in i tillgångar med högre avkastningspotential, såsom aktier. I andra änden gynnas växande bolag som vill investera av ett lågränteklimat då lånefinansiering blir billigare. Det är svårt att säga vart börsen ska under de närmaste månaderna men man kan i alla fall konstatera att klimatet bör vara ganska gynnsamt för snabbväxande bolag på lite sikt.

Ytterligare ett skäl till att teknikaktier i allmänhet gått lite sämre är fredagens annonsering att Tesla inte kommer in i S&P i september. Detta var överraskande och skälet från börsen är för volatil (och låg) vinst i bolaget. Många investerare och småsparare hade nog spekulerat i att Tesla skulle in i det stora indexet och därmed tvinga massor av indexförvaltare att köpa aktien och driva upp kursen ytterligare. I Tesla tycker vi att man kan tala om en värderingsbubbla. Vi har svårt att se att bolaget någonsin kommer at växa in i dagens värdering trots att aktien är ner 25% under september.

Vi noterar att EQT köper in sig i Securitas, som Sverigefonden äger, för att skapa aktieägarvärde. Det ska bli spännande att se vad det kan innebära framöver.

I Sverigeportföljen hittar vi veckans vinnare i Millicom, Pandox och SOBI som alla har stigit med 10% – 14%.

I de globala portföljerna utmärker sig Rakuten (japansk Amazon) för andra veckan i rad, Millicom samt vår Hållbara investering i Vivint Solar, alla med uppgångar på mellan 13%-14%.

Hur vi på Cicero Fonder har agerat under krisen:

Utgångsläget är att fonderna investerar i huvudsak i stabila kvalitets- och utdelningsbolag utifrån faktorförvaltningen. Denna modell har visat sig hålla emot ganska bra historiskt och innehaven förväntas leverera stabil avkastning under ekonomis återhämtningsperiod.

Blandfonderna

Blandfonder ska ha en aktieexponering i normalläget på 60% (30% för Cicero World 0-50) aktieexponering men med möjlighet att vid exceptionella tillfällen halvera denna exponering. Vi baserar förvaltningen på vår unika faktormodell.

Under våren har vi undvikit branscher som är mest påverkat av pandemin såsom boknings-, flyg-, hotell-, och lyxvarubolag. Oljebolag investerar vi inte alls i med tanke på vår Hållbarhetsprofil.

Aktiefonderna

I fonderna Cicero Sverige och Eligo Strategi Offensiv baserar vi förvaltningen på vår väldiversifierade faktormodell. Modellen har givit överavkastning under hela perioden som pandemin har varat.

Indexfonderna

Indexfondernas mandat är av naturen att följa index och de kommer därmed att göra det.

Räntefonder

Vi placerar primärt i bolag med starka balansräkningar som vi räknar med ska klara sig bättre än genomsnittet i oroliga tider. Vi har också sedan länge dragit ner durationsrisken. Vi har även i räntefonderna Hållbarhet som ledstjärna och investerar därmed inte alls i oljesektorn. Vi har i likhet med aktieförvaltarna sålt all flygbolagsexponering sedan tidigare.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.