Veckobrev v.37 – Inflationen tilltar i USA

Börserna i New York rasade ordentligt på tisdagen. Sentimentet försvagades efter att den amerikanska KPI-statistiken visat på högre inflation än väntat. Vid stängning hade Dow Jones industriindex minskat 3,9 % medan Nasdaqs tekniktunga kompositindex rasade 5,2 %.

Världsindex föll 1,65% under veckan.

Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Permascand.

Vi har ägt bolaget under lång tid för fondernas räkning. Bolaget sysslar med elektrolys i olika former för kommersiell användning och har varit verksamma sedan 1970-talet. De två största användningsområdena som Permascand adresserar är vattenrening och tillverkning av vätgas. Vattenreningsverksamhetens främsta applikation är rening av ballastvatten inom sjöfarten för att bidra till att minska spridningen av invasiva marina arter runt om i världshaven. När ett fartyg lastar, och fyller ballasttankarna i ett världshav för att senare lossar både last och ballast i ett annat finns risk att man sprider invasiva arter som kan frodas i en ny ekologisk miljö utan naturliga fiender.

Det senare har vi på senare år exempelvis sett i Bohuslän med ökad förekomst av de japanska jätteostronen som tränger undan lokala mindre släktingar. Att installera Permascands elektrolysmetod är lösningen på problemet.

Ett annat intressant område är produktionen av vätgas, som allmänt anses som den tredje förnyelsebara energikällan för framtiden jämte sol och vind. Produktionen av vätgas sker via elektrolys och här har Permascand en stor chans att växa snabbt under de närmaste åren med sin expertis. Tillväxten är mycket god och det finns uppenbarligen ett stort intresse för bolagets teknik. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål i stor omfattning, man tangerar nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”, 6 ”Rent vatten och Sanitet åt alla” samt 14 ”Hav och marina resurser”. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Nuvarande aktiekursnivå tror vi är attraktiv och har ökat fondernas innehav under veckan till ett rabatterat pris via ett blockköp.

Veckans händelse – Inflationen tilltar i USA
Börserna föll skarpt och dollarn stärktes hastigt på tisdagseftermiddagen efter den amerikanska KPI-siffran för augusti, som visade på en prisökning jämfört med föregående månad om 0,1 procent, väntat var en lika stor nedgång. Inflation landade på 8,3 procent i augusti, en bit över de 8,1% marknaden hoppats på. Nu är det bäddat för trippelhöjning från FED nästa vecka och veckoarbetslösheten som kommer på fredag blir åter i fokus då arbetsmarknaden fortsatt är så stark med inflationsdrivande lönekostnader.

Inflationen i Sverige steg också till 9,0 procent i augusti jämfört med 8,0 procent i juli, enligt SCB den högsta siffran på 30 år. Månadsförändringen påverkades främst av elpriserna som steg med 29 procent i augusti. Livsmedelspriserna ökade dessutom för nionde månaden i rad. Dessutom är arbetsmarknaden stark och i juli var endast 6,5 procent arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens mått. Det var den lägsta nivån sedan 2009. Sannolikt får vi se en 0,75% räntehöjning även från Riksbanken nästa vecka.

Prognosmakaren Prospera gör månadsvis en undersökning om vad aktörerna på marknaden tror om inflationen framgent. Den senaste mätningen pekar på att marknaden fortsätter att skruva upp sina förväntningar och nu tror på 5,4% om ett år. Kika på tabellen nedan för att studera resultatet. Notera även arbetsgivare är mer positiva än arbetstagare samt att styrräntan inte förväntas öka till mer än 2% som högst. Det sistnämnda är lite motsägelsefullt med tanke på Riksbankens inflationsmål på 2%.

Till sist en strimma av hopp: Storbritanniens konsumentpriser steg 0,5 procent i augusti jämfört med föregående månad. Inflationstakten uppmättes till 9,9 procent men förväntan låg på hela 10,2% och i juli var siffran 10,1%. Vågar man hoppas att vi har sett början till en vändning?

Veckans Spaning – svag svensk krona
Vi hör ofta att den svenska kronan är för svag och att SEK får lida av svag fundamenta i övriga Europa. Man menar att den svenska kronan i tider av oro ses som en oinvesterbar randvaluta till Euron som också har varit svag under en lång tid. Ligger det någonting annat bakom? SEB har i en intressant analys kikat på penningmängden i Sverige och kan notera att vi har haft en klart kraftigare ökning av penningmängd än snittet i Europa under de senaste 10–15 åren, se bild nedan. Personligen har jag inte funderat över penningmängd sedan jag läste nationalekonomi på universitet. Grafen nedan talar dock sitt tydliga språk och penningmängden är en faktor vi kommer hålla ett öga på framöver.

Tillväxt i penningmängd i Sverige


Faktorer som bidrar till penningmängdstillväxten menar SEB är negativa inlåningsräntor, stor överskottslikviditet samt Riksbankens stora köp av svenska statspapper som ”tryckt ut” privata investerare ur svenska statspappersmarknaden.

Vi tror att tillväxten i penningmängd bör bromsa in nästa år och att Riksbanken kommer krympa sin balansräkning något snabbare än ECB och därmed neutraliseras en tidigare negativ faktor för kronan. I närtid är vi dock fortsatt försiktiga och tror att den amerikanska dollarn fortsätter att ha en dominerande styrkeställning givet centralbankens ledande roll rörande räntehöjningar.

Svenska kronan har kortsiktigt sedan i våras också sannolikt fått ytterligare press på grund av Riksbankens uppbyggnad av den utländska valutareserven. Man köper alltså andra valutor för svenska kronor. Valutaköpen syftar till att bygga upp en egenfinansierad valutareserv vilket är bra att ha i tider av kris och något som vi borde ha haft när Ukrainakriget började, men frågan är om det är rätt prioritering att bygga upp den just nu. Riksbanken borde också tänka på att en del av effekterna från räntehöjningar går om intet då man samtidigt säljer kronor och bidrar till fint ekonomiskt klimat för exempelvis exportbolag, som därmed eldar på ekonomisk tillväxt. Stick i stäv med syftet med att höja räntor för att kyla ekonomin och få ner inflationen.

En annan faktor som inte ska negligeras är utvecklingen på den svenska bolånemarknaden och därtill kopplad bolånetillväxt. Den svenska bolånemarknaden har seglat upp som ett orosmoln varje gång marknaden blir nervös ända sedan finanskrisen, trots att svenska banker klarade finanskrisen bättre än de flesta andra länder. Marknaden känner oro för att den svenska bolånemarknaden är en potentiell bubbla likt Sub-Prime i USA med risk för behov av statliga stöd till både banker och husägare i slutändan. Det senare är alltså ingenting nytt utan bara ett konstaterande vi gör som en bidragande faktor till svag krona i tider av oro på marknaden.

Slutsatsen blir tyvärr att vi kan konstatera att den svenska kronan sannolikt förblir svag så länge marknaden är inne i oros- och räntehöjningsmiljö.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan av Academedia, Commerzbank och Permascand med uppgångar mellan 6%-17%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Attendo, Alcadon och Teqnion upp mellan 5% – 7%.

Under strecket
Vi nås av den spännande nyheten att Volvo startar serieproduktion av de elektriska modellerna av tunga lastbilar, Volvo FM, Volvo FH och Volvo FMX. Lastbilarna klarar en totalvikt på 44 ton och de tre modellerna står för cirka två tredjedelar av företagets försäljning. Efterfrågan på eldrivna lastbilar ökar nu snabbt på många marknader och det är viktigt att komma ut med produkter. En drivkraft är transportköpare som väljer att gå över till fossilfria transporter för att nå sina klimatmål. Serietillverkningen startar i Tuvefabriken i Göteborg i skrivande stund. Det ska bli intressant att följa när bolaget går in i en ny era rörande drivmedel, spelplanen kan ritas om (vi tänker främst på Tesla på personbilssidan) och det finns marknadsandelar at ta om man får till denna satsning bättre än konkurrenterna.

Veckans räntespaning
Inflationssiffrorna från USA i början av veckan har fått räntemarknaden att prisa om. Långräntorna har gått upp och i USA handlar en 10-årig statsobligation på 3,5 % vilket är högsta nivån för i år och högsta nivån sen 2018. Även i Sverige har vi nått högre nivåer på långräntorna och en 10-årig statsobligation handlar nu på 1,8%.

Under veckan publicerade fondbolagens förening statistik för fondflöden under augusti. Totalt var det inflöde på 3,2 mdr SEK under månaden varav 1,4mdr gick till företagsobligationer. Helt klart positivt för marknaden och vi hoppas att det fortsätter så!

I veckan var vi med i en nyemssion i Boliden. Bolaget gjorde en grön obligation som blev kraftigt övertecknad. Vi deltog i den i det rörliga lånet med 3 års löptid som gjordes till kupong 3m stibor + 200bps.

 

Trevlig helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.50 Intea – ett fängslande fastighetsbolag

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Månadsbrev November, Trump tar makten igen

Under månaden har vi sett starka börser lett av de amerikanska marknaderna i kölvattnet av Trumps valseger. Dollarn har varit ...

Läs mer

Veckobrev v.49 Apotea till börsen

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Veckobrev v.48 Kalkonvecka

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.