Veckobrev v.37 Inflationen fortsätter ner och ECB sänkte räntan

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Veckan har bjudit på försiktig optimism trots svaga arbetsmarknadssiffror i USA förra fredagen. Världsindex är under veckan därmed upp ca 1,5%.

Veckans Bolag – Vitec, förvärvsmaskinen fyller på kassan
Vitec Software är ett svenskt mjukvaruföretag som utvecklar och tillhandahåller branschspecifik affärssystemmjukvara. Företaget fokuserar på vertikala marknader, vilket innebär att deras produkter är specialiserade för specifika branscher snarare än att vara generella mjukvarulösningar. Vitecs mjukvara används bland annat inom fastighetsbranschen, hälso- och sjukvård, fordonsindustrin, energi, bank och finans samt utbildning. Företaget erbjuder molnbaserade lösningar och licensmodeller, vilket ger kunderna flexibilitet och kontinuerlig utveckling av funktioner och säkerhetsuppdateringar. Vitec har växt genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv, där de ofta köper upp mindre mjukvaruföretag som kompletterar deras nuvarande produktportfölj.

För att förklara hur specialiserat Vitec arbetar med förvärv för olika branscher kan vi nämna att de under de senaste åren har förvärvat mindre mjukvarubolag inom bland annat:

• M&V Software AB – Ett svenskt företag som erbjuder mjukvarulösningar för projekt- och fastighetsförvaltning, främst inriktat på bygg- och fastighetsbranschen.

• ABS Laundry Business Solutions – Ett mjukvaruföretag baserat i Nederländerna som utvecklar affärssystem för kommersiella tvätterier, med kunder globalt.

• Nordman & Co AS – Ett norskt mjukvaruföretag som erbjuder branschspecifika lösningar inom byggsektorn, med fokus på bygg- och anläggningsprojekt.

• HV Däckdata AB – Ett svenskt mjukvaruföretag specialiserat på däckhantering och affärssystem för däckbranschen.

• Unikum Datasystem AB – Ett företag som erbjuder molnbaserade affärssystem för redovisnings- och revisionsbyråer samt för små och medelstora företag.

På det här sättet har man lyckats bygga ett bolag med mycket fin tillväxt. 2023 växte man försäljningen ca 40% varav ca 10% var organisk tillväxt. Den organiska tillväxten kommer för närvarande av bolagets molntjänster som integreras i erbjudandet med övrig mjukvara.

I veckan tog bolaget in ytterligare 1,1 mdr SEK i en riktad nyemission i syfte att fortsätta att leta efter intressanta bolag att förvärva och nästa förvärv lät inte vänta på sig. På torsdagen meddelade man att man har köpt ytterligare ett bolag, belgiska Trinergy med 3,5 miljoner euro i omsättning. Programvaruföretaget Trinergy utvecklar och levererar affärskritisk programvara till fastighetsbranschen i Belgien.

Vi deltog i nyemissionen i veckan till rabatterat pris och ser fram emot att följa detta bolag under de närmaste åren.

Veckans Händelse – Svagare arbetsmarknad i USA
Förra veckan avslutades med svagare arbetslöshetsdata, de viktiga, Non Farm Payroll, som kom in klart svagare och fick åter marknaden att oroa sig för recession och börsen stängde i fredags i moll på dagslägsta.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 142 000 personer i augusti. Arbetslösheten uppgick till 4,2 procent, jämfört med 4,3 procent månaden före. Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 160 000 personer jämfört med månaden före.

Ovan ser vi hur sysselsättningen har sjunkit efter hand i USA, vilket tyder på en vikande ekonomisk tillväxt. Vi kan dock notera att USA inte på något sätt är i fritt fall och vi anser det sannolikt att vi får se en kontrollerad landning av USA:s arbetsmarknad. Antal nya jobb i aug var som sagt sämre men arbetslösheten är fortfarande kvar på 4,2% och lönetillväxten var faktiskt aningen högre än väntat på 3,8%. Räntesänkningen lär komma 18 sep nästa vecka.

Under helgen hade marknadsaktörerna möjlighet att smälta informationen och innevarande vecka har trots allt gått i försiktigt optimistiska tongångar då räntorna har fallit tillbaka och marknaden spekulerar åter om fler och snabbare räntesänkningar från FED. Även debatten mellan Kamala Harris och Trump som hölls under onsdagskvällen, och som Harris ansågs ha vunnit, bidrog till ökad optimism. Se utvecklingen på den 10-åriga amerikanska obligationen nedan.

Veckans Spaning – Inflationen fortsätter ner och ECB sänkte räntan
KPIF i Sverige (KPI med fast ränta) sjönk 0,5 procent i augusti, jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg 1,2 procent jämfört med samma månad föregående år. Väntat enligt prognoserna var en nedgång med 0,4 procent jämfört med månaden före. I juli var KPIF-inflationen 1,7 procent. KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, var 2,2 procent i augusti, oförändrat jämfört med i juli.

Riksbankens prognos pekade mot en KPIF-inflation på 1,7 procent i augusti samt en KPIFXE-inflation på 2,2 procent. Elpriserna gick ned i augusti och de är lägre jämfört med augusti föregående år. Bland priserna inom transport, var det utrikes flygresor, biluthyrning och drivmedel som sjönk mest i augusti och även Livsmedelspriserna sjönk.

Riksbankens inflationsmål på 2 % i KPIF underskrids nu rejält och Riksbanken behöver utvärdera om räntepolitiken har varit för stram för länge. Det är alltså definitivt bäddat för en räntesänkning till den 25:e september och flera ekonomer har efter inflationssiffrorna varit ute och krävt dubbelsänkning. Vi tror inte att Riksbanken kommer att välja den vägen av försiktighetsskäl. Man finner sannolikt det viktigare att ta det lite försiktigt för att inte få inflationistiska bakslag i ekonomin.

Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att sänka depositräntan med 25 punkter till 3,50 procent, helt i enlighet med förväntningarna. ECB konstaterar att beslutet att sänka räntan baseras på bedömningen av inflationsutsikterna, den underliggande inflationsdynamiken och styrkan i penningpolitikens transmission, vilket nu gör det lämpligt att ta ytterligare ett steg för att mildra graden av penningpolitisk åtstramning.

De senaste inflationssiffrorna har kommit in i stort sett som förväntat, och de senaste prognoserna från ECB-tjänstemännen bekräftar de tidigare inflationsutsikterna. Inflationstakten (HIKP) väntas nu uppgå till 2,5 procent i år, 2,2 procent 2025 och 1,9 procent 2026.

Den inhemska inflationen i Euroregionen förblir högre än i Sverige då lönerna fortfarande stiger i snabb takt. Emellertid dämpas trycket från arbetskostnaderna, och vinsterna dämpar delvis effekterna av de högre lönerna på inflationen.

ECB-rådet är fortsatt fast beslutet att säkerställa att inflationen återgår till sitt medelfristiga mål på 2 procent inom rimlig tid, och kommer att hålla policyräntorna tillräckligt restriktiva så länge som behövs för att uppnå detta mål. Rådet kommer fortsätta att vara databeroende och agera från möte till möte. Specifikt kommer räntebesluten att baseras på bedömningen av inflationsutsikterna i ljuset av inkommande ekonomiska och finansiella data, den underliggande inflationens dynamik och styrkan i penningpolitikens transmission.

Ovanstående klart högre inflationstryck i Europa i jämförelse med Sverige kan naturligtvis också bli en faktor som påverkar räntebesked i Sverige. En betydligt snabbare räntesänkningstrend i Sverige kan naturligtvis bidra till svagare svensk krona och i förlängningen ökad importerad inflation i Sverige, något som sannolikt skapar visst huvudbry på Riksbanken. Thedéen har en delikat balansakt framför sig och ovanstående tror vi är huvudskälet till att Riksbanken kommer att skynda lite långsammare än vad de svenska inflationssiffrorna indikerar för tillfället.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Canadian Solar, Arcadium Lithium och Commerzbank som alla är upp mellan 16–18%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Sinch, Raysearch och Flat Capital, med uppgångar mellan 7%–10%.

Veckans Räntespaning
Under torsdagen sänkte ECB räntan med 25punkter vilket var enligt förväntansbilden. Samtidigt justerade man ned tillväxtprognoserna för nästa år och Lagarde pratade om att det råder lite motvind för tillväxten. Beskedet var väntat och satte inga större avtryck på marknaden.

Inflationssiffran KPIF i Sverige kom in på 1,2% i augusti (1,5% i juli). Detta är 0,5 procentenheter lägre än Riksbankens egen prognos. Detta bör rimligtvis leda till att Riksbankens kommer signalera en snabbare sänkningstakt framöver i sin räntebana. För tillfället prisar man in en 25bps sänkning i september och sen ytterligare 2 sänkningar i november och december.

Det råder hög aktivitet på primärmarkanden för obligationer. Vi deltog bland annat emission utgiven av teknikbolaget Sinch, som erbjuder molnbaserade kommunikationstjänster. Emissionen uppgick till 500m SEK och betalar en kupongränta på 3m Stibor + 175bps. Löptiden är på 3år.

 

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.41 FED-protokoll och inflationssiffror från USA

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Månadsbrev September – September blev starten på amerikanska räntesänkningar

Internationella riskaptiten fortsatte att vara volatil under september och satte även sin prägel på den svenska marknaden. Den internationella händelseutvecklingen …

Läs mer

Veckobrev v.40 “Buy to the sound of cannons and sell to the sound of trumpets”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.39 Riksbanken sänkte (bara) med 25 bps

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.