Världens börser har varit avvaktande med fokus på ökande pandemisk spridning och eventuella skattehöjningar i USA.
Världsindex har sjunkit med knappt 1 procent.
Veckans Hållbara Bolag
Bland de hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka presenterar vi det svenska utbildningsföretaget AcadeMedia som är ett relativt långväga innehav i portföljerna då aktien köptes in redan under 2019. Bolaget rapporterade för bara några veckor sedan och siffrorna var bra. Trots det har aktien haft en trist utveckling under de senaste veckorna och rykten i marknaden gör gällande att en större säljare har agerat aggressivt sedan rapporten på grund av förvaltarbyte. Vi gillar bolaget och ökade i veckan rejält upp vårt ägande i en s.k Placing där vi tror att säljarens sista aktier erbjöds till rabatt på priset 67,50 SEK. AcadeMedia tillhandahåller utbildning på 650 enheter med 17000 anställda och 180 000 elever i alltifrån förskola till vuxenutbildning. Genom att erbjuda en god miljö för lärande bidrar AcadeMedia till att människor och samhällen kan utvecklas och växa. Man menar att alla elever ska ha samma rätt till en utbildning av hög kvalitet, oavsett bostadsort och bakgrund. Man visar också att man faktiskt når upp till sina mål genom att exempelvis över 90% av gymnasieeleverna inom AcadeMedias skolor tar examen i jämförelse med ca 65% i snitt i riket. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål nummer 4 ”God utbildning”. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling. Även om vi inser att vi går in i ett valår där det finns en ökad politisk risk för bolag som är beroende av statlig finansiering tror vi att vår ingångskurs på 67,50 kommer att visa sig vara attraktiv.
Veckans händelse
Evergrande, den kinesiska fastighetsjätten som står inför en möjlig kollaps, tyngd av ett berg av lån som är på väg att förfalla verkar vara illa ute. Under torsdagen rapporterades att Evergrande Group har meddelat banker om inställda räntebetalningar i nästa vecka. Det tyder på att bolaget nu närmar sig konkurs. Den Shenzhenbaserade koncernen har ett skuldberg på 305 miljarder dollar. Inget annat bolag i Kina är lika skuldtyngt. Sedan årsskiftet har holdingbolaget China Evergrande Group tappat drygt 80 procent i värde på Hongkongbörsen, och sedan toppnivån 2017 är aktien ner 92 procent. Varningarna duggar nu tätt om att bolaget kommer bli ”Kinas Lehman Brothers” med hänvisning till den amerikanska investmentbank vars kollaps satte igång den globala finanskrisen 2008. Huvudvärken för Kinas regering är inte isolerad till Evergrande. Det finns över ett dussin andra stora överbelånade fastighetsbolag som står inför liknande dilemma. Goldman Sachs varnar för att skuldkrisen kan få följdeffekter inom Kinas finans- och fastighetssektor. Man noterar även att stora delar av de kinesiska hushållens sparkapital ligger placerat i fastigheter och en krasch skulle vara förödande för samhällsekonomin. Frågan är: kommer Kinas centralstyre lyckas att avvärja krisen även denna gång?
Vi menar att Kina sannolikt reder ut situationen med hjälp av stöd i utbyte mot statligt ägande. Evergrande är ”Too Big To Fail” och det vet regeringen om. Det är dock värt att hålla ett öga på utvecklingen under de kommande veckorna.
Veckans spaning
SEB:s makroekonom Johan Javeus efterlyser i ett blogginlägg läsarnas största orosmoln, sk. ”Black Swan” då han konstaterar att marknaden, utan en sådan, ser ganska bra ut i närtid med fortsatt hyfsad tillväxt och låga räntor.
Läsarna nämner bland annat stigande inflation, Evergrande, politiska spänningar mellan Kina och Taiwan, tilltagande pandemi, komponentbrist och terrordåd.
Alla ovanstående potentiella risker får naturligtvis negativa konsekvenser, men är de ”Black Swans”? En ”Black Swan” bör väl vara ett nytt fenomen som marknaden inte redan har beaktat? Kanske är det så att när allt känns lugnt och alla tjänar bra med pengar på stigande börser är också risken som störst att en ”Black Swan” ska dyka upp i stil med Amerikanska bolånemarknaden 2008 eller Eurokrisen i början av 2010-talet.
Vi är inga olyckskorpar men noterar att när ingen ser några risker finns det möjlighet att värderingarna kryper upp lite för mycket i likhet med år 2000.
Veckans Vinnare
Några av fonderna deltog i veckan i börsnoteringen av Kjell & Company och fick därmed en liten skjuts av den fina inledningen på bolagets börsresa.
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Byggmax, Husqvarna och Stillfront som alla är upp mellan 7% – 12%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland OEM, Sdiptech och Byggmax som alla är upp mellan 12% – 15%.
Veckans Viktigaste
Demokraterna i representanthuset väntas föreslå en höjning av företagsskatten till 26,5 procent från 21 procent och en skatt om 3 procent på inkomster över 5 miljoner dollar i syfte att finansiera statliga stödmiljarder till bland annat infrastruktursatsningar. Hittills har demokraterna varit försiktiga med att inte säga för mycket kring sina planer för skatteökningar. ”Det här möter två nyckelmål som presidenten har lagt fram: det höjer inte skatten för amerikaner som tjänar under 400.000 dollar och det upphäver delar av Trumps skattelättnader för rika och företag som inte har gjort något för att stärka vårt lands ekonomiska hälsa” sade Andrew Bates, pressekreterare i Vita huset i veckan. Vi vill påminna läsarna om att sänkningen av skatterna direkt efter president Trumps tillträde renderade en stark börsuppgång med banker i spetsen och uppreviderade estimat på hela S&P 500 om ca 10%. En reversering torde få negativa konsekvenser för börsen.
Vi följer inflationsutvecklingen noga och konstaterar att veckans KPI från USA kom in helt enligt förväntningarna. Konsumentpriserna steg 0,3 procent i augusti, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 5,3 procent trots att energipriserna steg med ungefär 2% under månaden. Vi har tidigare hävdat att vi tror på avtagande inflation och att oron för snabba räntehöjningar är överdriven och veckans siffror pekar i enlighet med detta.
Veckans räntespaning
Under veckan släppts svenska inflationssiffror som kom in högra än väntat. KPIF ökade till 2,4 % i årstakt under augusti, upp från 1,7 % månaden innan. Uppgången förklaras mestadels av ökade priser på drivmedel, kläder och skor. Den långa räntan har stigit under veckan och den svenska 10-årsräntan handlas runt 0,29 procent, i början av veckan handlades räntan runt 0,21%.
Ett av våra innehav Storskogen, ett investmentbolag som inriktar sig på att köpa, behålla och utveckla små och medelstora bolag, annonserade under veckan att man ska göra en börsintroduktion vilket stärkt obligationen under veckan. Positivt besked för oss som obligationsägare.
Vi deltog i en emission under veckan, NP3 Fastigheter som utökade en befintlig obligation genom att emittera 400 mSEk med en kvarvarande löptid på 3 år till en kurs på 101,5 vilket motsvarar en spread på Stibor +300 bps. NP3 har ett starkt fotfäste i norra Sverige med en väl diversifierad fastighetsportfölj innehållande kontor, affärslokaler samt logistikfastigheter.
Slutligen
Volvo uppdaterade marknaden i veckan och meddelade samtidigt att kapitalmarknadsdagen, som var planerad till den 11 november 2021, flyttas till våren 2022. Man försäkrar att flytten inte har något att göra med situationen i försörjningskedjan och komponentbristen som lett till produktionsstopp på sistone. Flytten av kapitalmarknadsdagen görs av två skäl, enligt presschefen. Dels anser Volvo att bolaget gjorde en större genomgång av strategin vid sin kapitalmarknadsdag hösten 2020, dels krockade det utsatta datumet för investerardagen med FN:s klimatkonferens i Glasgow där delar av Volvos ledning ska närvara.
Vi noterar ovanstående och konstaterar att det är ovanligt att man väljer att flytta en kapitalmarknadsdag. Rykten viskar om större förändringar i bolagen, kanske VD byte. Framtiden får utvisa, spännande!
Trevlig Helg