Veckobrev v.36 – Torsdagen bjöd på börsfall

Torsdagen bjöd på börsfall

Veckan var positiv fram till torsdagen i kölvattnet av den Amerikanska Centralbanken FED:s annonsering förra veckan om en ny inflationsstrategi som av marknaderna tolkades duvaktigt, dvs ytterligare en faktor som kommer att bidraga till låga räntor framöver. Under torsdagen tog de amerikanska börserna en rejäl dykning. Frågan är om vi får se en mer negativ marknad framöver eller om det bara var en paus i uppgången.

Världsindex är därmed under veckan slutligen ner med ca 1 %.

Makro

 Kina, som var först in i krisen, släppte på måndagen siffror som visar att man är på väg att återhämta sig vilket även gav globala marknader visst hopp. Det var Kinas inköpschefsindex för industrin som steg till 53,1 i augusti jämfört med 52,8 i juli. Det var fjärde månaden i rad med ett utfall över 50 och den högsta indexnivån sedan januari 2011. Det som främst lyfte PMI i augusti var produktion och nya order, och nya exportorder visade den första uppgången sedan i december 2019. Detta är förhoppningsvis den typ av data vi kommer att få se från västvärldens ekonomier om några månader.

Vi såg även Riksbanken annonsera att man utökar sina penningpolitiska stimulanser till köp av företagsobligationer med start det 14/9. Detta har man förvisso tidigare annonserats att man tänker göra men inget definitivt datum har varit känt. Riksbanken tar därmed ytterligare ett steg rörande tillgångsköp i likhet med exempelvis FED i syfte att stabilisera de finansiella marknaderna. Precis som i USA kommer åtgärden att bidra till lägre räntor vilket tvingar ut investerare på riskkurvan och ger därmed positiva effekter på andra finansiella tillgångar, såsom aktier.

Astra Zeneca meddelade på tisdagen att bolagets vaccinkandidat mot covid-19 går in i fas 3-studie i USA. Detta är ett viktigt steg och vi är ganska säkra på att Astra Zeneca kommer att gå vinnande ur racet mot ett C19 vaccin. Förhoppningsvis skulle ett vaccin kunna bli årets julklapp från Astra Zeneca till världen.

Att ett vaccin behövs och att vi fortfarande har långt att vandra innan ekonomierna normaliseras illustreras bland annat av flygbolaget Norwegian Air som släppte data för passagerartrafik på fredagen, resandet minskade med hela 96 procent i augusti, jämfört med samma månad i fjol.

Räntemarknaden

Sentimentet på företagsobligationsmarknaden är just nu starkt. Fondflödena har varit positiva och det finns mycket likvider på sidlinjen redo att placeras. Många bolag passar på att låna upp pengar genom nyemissioner. Den här veckan har vi bland annat fått se emissioner ifrån Intrum, Bonava och Akelius.

Vi deltog i Intrums emission. Bolaget lånade 1250m SEK på 5års löptid. För detta fick de betala en kupong på 3m Stibor +460bps.

Aktiemarknaden

 Efter en fantastisk börsmånad i augusti tog sig marknaden en rejäl törn under torsdagen. Det ledande amerikanska indexet S&P 500 var ner 3,5% medan tekniktunga Nasdaq var ner över 5%. Teknikaktier med stort marknadsvärde ledde nedgången. Teknikaktier har ju lett uppgången och nu var det tid för en vinsthemtagning. Vi hittar ingen utlösande faktor, vi tror snarare att det handlar om en motreaktion på den senaste tidens starka börs.

Intressant att notera är att videokonferensbolaget Zooms aktie rusade med 22 procent i den amerikanska efterhandeln på måndagen, efter att vinsten överträffat förväntningarna med drygt 100 procent. Att döma av Zooms kursökning på 8 procent i ordinarie handel var förväntningarna högt ställda, och förväntningarna slogs med råge. Affärerna har drivits på kraftigt under de pandemidrabbade kvartalen, då efterfrågan på videokonferenstjänster för hemarbete ökat markant. Vi menar dock att denna typ av bolag är precis vad vi letar efter, vi använder själva Zoom och annan mötesmjukvara i mycket hög utsträckning för tillfället och inser fördelarna med att hålla möten på detta sätt. Detta är definitivt en bransch som kommer att komma ut ur pandemin med en mycket högre penetration än innan och många kunder som har anammat produkterna under pandemin kommer att fortsätta att använda dem även efter.

I veckan har vi lyssnat på det mycket intressanta bolaget Readly inför kommande börsnotering och nyemission. Bolaget erbjuder läsning av hundratals magasin online mot fast prenumeration. Detta är ett case som passar oss perfekt med bra tillväxt och en Hållbar affärsmodell. Man bidrar också till att framtidens magasinläsning sker utan att ett endaste papper konsumeras.

I Sverigeportföljen hittar vi veckans vinnare i Lagercrantz och Medicover samt fastighetsbolagen Catena, Kungsleden, Wallenstam och Castellum som alla har stigit med 3% – 7%.

I de globala portföljerna utmärker sig Rakuten (japansk Amazon), Pandora samt svenska Haldex och Midsona med uppgångar på mellan 5%-7%.

Hur vi på Cicero Fonder har agerat under krisen:

Utgångsläget är att fonderna investerar i huvudsak i stabila kvalitets- och utdelningsbolag utifrån faktorförvaltningen. Denna modell har visat sig hålla emot ganska bra historiskt och innehaven förväntas leverera stabil avkastning under ekonomis återhämtningsperiod.

Blandfonderna

Blandfonder ska ha en aktieexponering i normalläget på 60% (30% för Cicero World 0-50) aktieexponering men med möjlighet att vid exceptionella tillfällen halvera denna exponering. Vi baserar förvaltningen på vår unika faktormodell.

Under våren har vi undvikit branscher som är mest påverkat av pandemin såsom boknings-, flyg-, hotell-, och lyxvarubolag. Oljebolag investerar vi inte alls i med tanke på vår Hållbarhetsprofil.

Aktiefonderna

I fonderna Cicero Sverige och Eligo Strategi Offensiv baserar vi förvaltningen på vår väldiversifierade faktormodell. Modellen har givit överavkastning under hela perioden som pandemin har varat.

Indexfonderna

Indexfondernas mandat är av naturen att följa index och de kommer därmed att göra det.

Räntefonder

Vi placerar primärt i bolag med starka balansräkningar som vi räknar med ska klara sig bättre än genomsnittet i oroliga tider. Vi har också sedan länge dragit ner durationsrisken. Vi har även i räntefonderna Hållbarhet som ledstjärna och investerar därmed inte alls i oljesektorn. Vi har i likhet med aktieförvaltarna sålt all flygbolagsexponering sedan tidigare.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.