Veckobrev v.36 Konjunkturen i Sverige – indikatorer drar åt olika håll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Efter solsken kommer regn. Lättnaden efter Powells tal i Jackson Hole förra veckan har lagt sig och marknaden har åter sålt av risk.

Världsindex är därmed under veckan ner ca 2,7%.

Veckans Hållbara Bolag – Gubra
Notera att förra veckans ”hållbara Bolag” Smart Eye har haft en fin performance i veckan då de annonserade 12 nya ”design wins” inom DMS ( Driver Monitoring System) av en icke namngiven japansk kund. Aktien tillhör veckans vinnare, kul.

Bland veckans vinnare hittar vi också, danska Gubra, Bolaget är ett mycket intressant medicinskt forskningsbolag som primärt utför prekliniska studier åt alla världens stora läkemedelsbolag. Denna affär skapar jämna fina kassaflöden och under dessa studier hittar även bolaget egna läkemedelskandidater som man kan utveckla i en egen portfölj. Här ser man till att på ett tidigt stadie skaffa en partner bland de stora läkemedelsbolagen som kan finansiera utveckling. Således skapar man också fina kassaflöden ur sin egen utvecklingsportfölj i princip direkt från start. Även om det naturligtvis vore fantastiskt att hitta en blockbuster är det på intet sätt nödvändigt med bolagets affärsmodell, till skillnad från många andra biomedicinska bolag. Bolagets styrka ligger i studier, alltså hantering av datamaterial inom främst peptider för behandling av fetma, diabetes och njursjukdomar. Framtiden ser mycket lovande ut, det finns fjorton pågående studier som man jobbar med mot olika läkemedelsbolag. Dessa pågår typiskt sätt mellan tre och fem år.

Bolaget har en riktigt spännande framtid och vi ser framemot bra tillväxt och tydlig lönsamhetsförbättring redan under 2023. I veckan har man annonserat att man tar sitt första egenutvecklade projekt, ett fetmapreparat, in i klinisk fas. Detta ökar värdet på projektet och nu hoppas vi att man hittar en partner bland de stora läkemedels för delning av utvecklingskostnader. Gubra har tidigare uttalat att man inte kommer att deläga projekt längre än till Fas II. Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.

Veckans Händelse – Konjunkturen i Sverige – indikatorer drar åt olika håll
Goldman Sachs sänkte i veckan sin sannolik på recession i USA under de närmaste 12 månaderna till endast 15%. I Sverige ser bilden lite mörkare ut. I veckan har vi fått reda på att skattesänkning uteblir och i stället har regeringen 12 mdr mer att spendera genom att man pausar uppräkningen av skiktgränserna för statlig inkomstskatt nästa år. Vi har i veckan tagit tempen på den svenska konjunkturen.

Konjunkturindikator (1): Trots hushållens mycket pressade ekonomi, men sannolikt tack vare sommarens regn, rapporterar reseföretagen om ett ”ovanligt starkt resesug” för både hösten och vintern. ”Så här tidigt har vi aldrig sett så många resor sålda” är en kommentar till Di.

Konjunkturindikator (2): Samtidigt ser vi stabila bostadspriser, visserligen sjönk bostadsrättspriserna i Sverige med 1 procent i augusti jämfört med föregående månad. Villapriserna var oförändrade. De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna varit oförändrade samtidigt som villapriserna sjunkit 8 procent. Priserna på både bostadsrätter och villor har ökat något sedan årsskiftet och har återhämtat en del av den stora prisnedgången 2022. Jämfört med toppnoteringarna i mars/april förra året ligger bostadsrättspriserna på riksnivå nu på -10 procent och villapriserna på -11 procent. Med tanke på att räntorna har stigit så mycket är det förvånansvärt att bostadspriserna är så stabila. Många bedömare som vi talat med har under en längre tid trott på prisfall, men de uteblir trots inflation, höjda räntor och reallönesänkningar.

Konjunkturindikator (3) Dyra fritidsartiklar som hade ett enormt uppsving under pandemin har det mycket tuffare i år. Sportkedjan Sportsman’s Warehouse, återförsäljare av bland annat produkter från svenska Thule, rasade drygt 30 procent i New York efter att bolaget efter stängning på onsdagen kommit med en svag rapport för det andra kvartalet. Man pekade bland annat på en avmattning i butiksbesök, omsättning sjönk med nära 12 procent under kvartalet, och för det tredje kvartalet förväntas det att falla med nära 20 procent. Sportsman’s Warehouses uppgav vidare att det avser minska sina lagernivåer under det andra halvåret. Vi är mycket försiktiga med bolag inom fritidssegmentet såsom Thule, Mips och Dometic. Vi tror att det är utgifter man drar ner på i oroliga tider.

Konjunkturindikator (4) Samtidigt ser vi en tydlig recessionssignal i den svenska räntekurvans lutning. Nedan en graf som tydliggör att räntemarknaden prisar in recession minst lika tydligt som 2008.

Med tanke på de olika signaler ekonomin ger oss är det minst sagt svårt att säga vart svensk ekonomi är på väg Vi lutar nog trots allt åt att det kan bli värre innan det blir bättre, men vi hoppas att vi har fel.

Veckans Spaning – Kina sluter sig?

I helgen träffas ledarna för världens största ekonomier under G20-mötet i Indien. Men ämnena som ska diskuteras överskuggas redan av detaljen att Kinas president Xi Jinping nobbar mötet.

Är det månne konflikten med Indiens president Narendra Modi som får Kinas dito Xi Jinping att nobba världstoppmötet med G20-länderna. Experternas åsikter går i sär. Redan innan G20-mötet drar igång i New Delhi på lördagen har osämja mellan de deltagande nationerna börjat bubbla. Xi Jinpings beslut att inte delta har fått Asienexperter att höja på ögonbrynen och det har spekulerats om varför. Det är första gången Xi missar ett G20-möte sedan har tillträdde som ledare för världens näst största ekonomi för elva år sedan. En möjlig anledning till Xi:s beslut är ökad rivalitet mellan Peking och New Delhi, kopplat till både militära gränskonflikter mellan länderna och ökad ekonomisk konkurrens. Xi:s frånvara gör i vart fall att hela mötet tappar i betydelse. USA:s president Joe Biden sa att han är ”besviken” över Xi:s frånvaro och ett inställt möte dem emellan.

Andra bedömare menar att Xi:s beslut beror på de eskalerande inhemska ekonomiska problemen i Kina, med svag konsumtion, trög export och stigande ungdomsarbetslöshet. Japanska nyhetsbyrån Nikkei skrev tidigare i veckan att Xi blivit tillrättavisad av seniora partimedlemmar för sin politik. Vissa bedömare framhåller att Xi blir allt mer paranoid på grund av kritik från befolkning och partitoppar.

Samtidigt skruvar flera analyshus ner utsikterna för Kinas ekonomiska tillväxt och det är inte längre de fantastiska siffrorna som vi blivit vana vid som levereras idag, utan mer modesta 5-6% (se nedan).

Det finns det stora problem inom kinesisk fastighetssektor, som vi tidigare har talat om. Stor ungdomsarbetslöshet och en snabbt åldrande befolkning nämns också som orosmoment i det medellånga perspektivet för Kina.

Vi har också sett att Kina i veckan har annonserat att man planerar att utöka förbudet mot användning av Iphone inom centrala statliga myndigheter, till att även omfatta andra regeringskopplade myndigheter och organisationer samt statliga bolag.

Det utökade förbudet innebär en än större utmaning för Apple på bolagets största utländska marknad. Flera myndigheter i landet har redan börjat uppmana personal att inte ta med sig sina Iphone till arbetet, uppger källor med insyn i ämnet. Om det utökade förbudet blir verklighet skulle det innebära kulmen på en årslång strävan efter att utrota användning av utländsk teknik i vad som anses vara känsliga miljöer i Kina, och åtgärden skulle också vara i samklang med Pekings ansträngningar att minska landets beroende av amerikansk programvara och hårdvara. Åtgärden hotar dock att erodera Apples position i ett land som inbringar omkring en femtedel av bolagets samlade intäkter, och där dessutom en majoritet av alla Iphone som säljs världen över tillverkas. De myndigheter och organisationer som kan omfattas av beslutet väntas gå olika långt i att genomdriva det: Vissa väntas nöja sig med att förbjuda Appleprodukter på arbetsplatsen, medan andra kan komma att förbjuda sina anställda att använda produkterna över huvud taget. Apple backade med 3,6 procent på onsdagskvällen och på torsdagen var aktien ned ytterligare 3 procent.

Att Kina fjärmar sig allt mer från den öppenhet och globalisering som vi såg för några år sedan är ett hot mot globaliseringen som det senaste decenniet exempelvis har bidragit till globala deflationistiska tendenser och också ett tydligt hot mot stabiliteten i det geopolitiska läget i världen. Det är trist, men inte oväntat att Kina drar sig undan givet den retorik vi under de senaste åren har sett exempelvis gentemot Taiwan och Japan i de konflikter som råder i Sydkinesiska Sjön samt det försvårade handelsklimatet mellan USA och Kina.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av OCI, Dexcom och svenska SOBI med uppgångar mellan 5%-7%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland veckans bolag ovan, Xvivo, Tobii Dynavox och Transtema med uppgångar mellan 4%-6%.

Veckans Räntespaning
Vi skrev förra veckan om Castellum som gav ut sin första obligation på 16månader. Den här veckan var det dags för Diös och NP3 att emittera och kanske börjar obligationsmarknaden nu öppna upp så smått för fastighetsbolagen. Volymerna var visserligen små, 4-500m, men det är ändå ett positivt tecken för fastighetsmarknaden att även lite mindre bolag kan använda sig av kapitalmarknaden igen.

På euromarknaden emitterade Assa Abloy totalt 1,6mdr Euro fördelat på 3 olika löptider. Vi deltog i den 3-åriga löptiden som gavs ut med en kupong på 3.75 %.

På den svenska HY-marknaden har det varit full aktivitet och vi har deltagit i två emissioner. En från Stillfront, som emitterade en miljard SEK med en löptid på 4år och en kupong på 3M Stibor + 390bps. Den andre vi deltog i var från Bulk Infrastructure som gav ut en grön obligation med 4,5 års löptid och en kupong på 3M Nibor + 575bps. Total emissonsvolym blev 1,25mdr NOK.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.50 Intea – ett fängslande fastighetsbolag

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Månadsbrev November, Trump tar makten igen

Under månaden har vi sett starka börser lett av de amerikanska marknaderna i kölvattnet av Trumps valseger. Dollarn har varit ...

Läs mer

Veckobrev v.49 Apotea till börsen

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Veckobrev v.48 Kalkonvecka

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.