Världens börser har varit försiktigt negativa efter flera uttalanden från centralbanksledamöter både i Europa och USA som förespråkar på penningpolitiska åtstramningar i år.
Världsindex har sjunkit med knappt 1 procent.
Veckans Hållbara Bolag
Bland de hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka presenterar vi det amerikanska vattenförsörjningsbolaget Essential Utilities som är ett relativt långväga innehav i portföljerna då aktien köptes in redan under 2019. Bolaget verkar inom infrastruktursektorn, vattenrening och vattenförsörjning och sköter vatten– och reningsverk åt cirka tre miljoner hushåll i Florida och ytterligare ett tiotal delstater i södra USA. I takt med att samhället växer ökar efterfrågan på vatten och den produkt som vi, i alla fall i västvärlden alltid har sett som en självklarhet har på senare år blivit en bristvara, inte minst i USA. Den amerikanska regeringen har beslutat om stora infrastrukturella investeringar för att förbättra den amerikanska vattentillgången. Tillväxten är redan bra i bolaget och vi tror att ovannämnda statliga investeringar kommer att bidra ytterligare. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål i stor omfattning, man tangerar nummer 3 ”Rent vatten och sanitet åt alla. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.
Veckans händelse
Den amerikanska centralbanken Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen konstaterar att den amerikanska ekonomiska tillväxten kom ned något under juli-augusti till en svag till måttlig takt. Nedväxlingen i ekonomisk aktivitet var framför allt en följd av minskat restaurangätande, resor och turism i de flesta regioner som en följd av säkerhetsåtgärder när deltaviruset ökade, framhåller man. Utsikterna uppges ändå positiva i närtid i de flesta regionerna.
Trots ovanstående har marknaden åter oroats en aning av FED-ledamöter som har varit ute och talat om behov av tapering (åtstramningar) redan i år. Exempelvis var John Williams, Fed-chef i New York ute och anförde denna linje. Vi har sett dessa uttalanden ett antal gånger under året med varierande grad av oro som följd. Vi ser inte riktigt orsaken till att strama åt redan med fallande aktivitet i ekonomin och en eskalerad smittspridning av deltavirus. Det tycks heller inte vara linjen som Jerome Powell sällar sig till.
Veckans spaning
Kina fortsätter att öka pressen på gamingbolag och kallade under onsdagen jättarna Tencent och Netease till ett möte med myndigheten. Myndigheterna uppmanade bolagen att sluta fokusera på vinst och ändra speldesign som leder till beroende. Kinesiska myndigheter ska under mötet även meddelat ett tillfälligt stop för godkännande av nya onlinespel i Kina. Tidigare har Kina bland annat aviserat nya regler för hur mycket ungdomar ska tillåtas spela tv-, dator- och mobilspel inklusive ett tak på tre timmar i veckan, vilket vi tidigare har skrivit om här. Tencent rasade med 8,7 procent på Hongkongbörsen under torsdagen medan Netease rasade 15 procent. Även i Stockholm var gamingsektorn under press på torsdagen. Stillfront, Embracer, Paradox samt G5 Entertainment backade alla. Sektorn har varit under press i sommar på grund av Kina trots att exponeringarna i ovanstående svenska bolag mot den kinesiska marknaden i allmänhet ligger på runt endast 10%.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Calliditas, Addnode och Karnov som alla är upp mellan 3% – 7%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Garo, Calliditas, och Cedergrenska som alla är upp mellan 4% – 8%.
Det är roligt att se att alla topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Patientsky, Kahoot och Aker Carbon Capture som alla är upp 9%-18%.
Veckans Viktigaste
ECB meddelade vid sitt räntemöte på torsdagen att styrräntan ligger kvar på 0 procent medan depositräntan blir kvar på minus 0,5 procent. En förändring från det senaste mötet är dock att ECB-rådet anser att PEPP-köpen (de stimulerande obligationsköpen) kan göras i en något långsammare takt än under de senaste två kvartalen. I beskedet från den 22 juli uppgav ECB att köpen under det innevarande kvartalet väntades genomföras i en betydligt högre takt än under årets första månader. Vad gäller storleken på PEPP-programmet lämnas denna oförändrad på 1.850 miljarder euro och beräknas fortsätta till åtminstone slutet av mars 2022. Europabörserna studsar upp marginellt efter beskedet sannolikt då det funnits en oro om kraftfullare åtstramningar. Skälet till att ECB nu väljer att bromsa de penningpolitiska stimulanserna något är naturligtvis den senaste tidens inflationsstatistik (se bild nedan). Ett mönster som vi också har sett i USA och som vi tror är en naturlig, tillfällig, reaktion på den kraftfulla ekonomiska återhämtningen.
Inflationssiffrorna stöds inte längre av fantastiska signaler från återhämtningen i Industrin. Exempelvis kom ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin ner mer än väntat i september. Indexet över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen om sex månader, sjönk till 26,5 i september jämfört med 40,4 i augusti. ZEW-chefen Achim Wambach noterar att halvledarbekymren i bilindustrin och resursproblem i byggindustrin påverkat framtidsförväntningarna inom de branscherna. Han konstaterar även att inflationsförväntningarna fortsatte nedåt. “Experterna räknar med att de senaste höga inflationstalen rör sig nedåt under kommande sex månader”, fortsätter han i linje med vad vi diskuterar ovan. I ljuset av detta har vi lite svårt att förstå beslutet om minskade stimulanser från ECB.
Veckans räntespaning
Viktigast i veckan var som tidigare nämnts ECB:s räntebesked där man som väntat lämnade styrräntan och stödköpen oförändrade.
Primärmarknaden har lugnat ner sig något men det görs fortfarande en hel del emissioner. Vi deltog i en förstagångsemittent i veckan, Platzer Fastigheter Holding AB. Bolaget lånade 600 MSEK på 4 år till en ränta på Stibor +130 bps. I övrigt emitterade fastighetsbolaget Fastpartner D-aktier via en företrädesemission om ca 500 MSEK vilket främst kommer att användas för att betala av säkerställd bankskuld.
Trevlig Helg