Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Veckan har inneburit en väntan och därefter en viss lättnad efter Nvidia-rapporten på onsdagen Världsindex är under veckan därmed relativt oförändrat.
Veckans Bolag – Embracer – Game Over?
Vi har i veckan, för fondernas räkning, ökat en aning i svenska Embracer.
Det digitala spelföretaget Embracer ser sig själv som moderbolaget till företag som utvecklar och förlägger PC, konsol- och mobilspel för den globala spelmarknaden. Man är också ett ekosystem för entreprenöriella företag inom spel-, brädspels- och underhållningsindustrin. Man äger även en stor katalog av IP:n (dvs namnrättigheter) till intressanta varumärken såsom ”Sagan om Ringen”.
I veckan har vi följt releasen av Kingdom Come: Deliverance 2 första gameplay-video, som presenterades på Gamescom. Spelet verkar ha fått en mycket bra respons och har nu ett bekräftat releasedatum den 11 februari 2025. Tidigare förväntades släpp redan i Q4, men Embracer har analyserat marknaden och kommit fram till att det är bättre att vänta till efter jul då konkurrensen just kring jul är knivskarp, det är bättre att ha marknaden lite mer för sig själv i februari.
Vår ökade investering grundar sig på att Embracer överväger att dela upp bolaget i flera separata enheter för att bättre hantera sin omfattande och diversifierade portfölj, som har vuxit kraftigt genom förvärv under de senaste åren. Denna uppdelning skulle möjliggöra en mer fokuserad och effektiv hantering av olika affärsområden inom gruppen. Många analytiker tror också att värden i bolaget skulle lyftas fram, de menar i huvudsak att brädspelsverksamheten i Asmodee idag motiverar värderingen på i stort sett hela bolaget och övriga delar följer med till ett mycket lågt pris vid en uppdelning.
Möjliga strukturer för uppdelning är att Asmodee lyfts ut och därefter blir AAA-spelutveckling en enhet som skulle fokusera på utveckling och publicering av AAA-titlar, likt ovan nämnda Kingdom Come: Deliverance 2. Denna typ av titlar kräver stora investeringar men har potentialen att ge betydande intäkter. I framtiden kan också Indie- och mindre spelutvecklare kunna bli en separat enhet tillsammans med IP-hantering, licensiering och mobilspel. Med rättigheter till varumärken som Tomb Raider och The Lord of the Rings skulle denna enhet kunna bidra med kassaflöde för att hantera de mindre och oberoende spelstudiorna som Embracer äger. Dessa studior kan erbjuda nischade titlar med lägre budgetar och snabbare utvecklingscykler, vilket kan bidra till diversifierade intäktsströmmar. Detta skulle kunna bidra till att maximera värdet av bolagets IP:n.
Asmodee, som är en av världens största aktörer inom brädspel och kortspel och skulle utgöra en central del av denna omstrukturering. Med sin stabila kassaflödesgenerering från populära spel som Catan och Ticket to Ride, är Asmodee en av de mest lönsamma enheterna inom Embracer. I en uppdelning av bolaget skulle Asmodee sannolikt få ta över en betydande del av Embracers skulder. Detta beror på Asmodees förmåga att generera tillförlitliga intäkter och kassaflöden, vilket gör det möjligt för dem att hantera skuldbördan effektivt.
Är ovanstående snårigt? Kom ihåg att många analytiker tycker att Asmodee rättfärdigar stora delar av dagens värde på bolaget, resterna får man behålla till ett mycket lågt pris vid en uppdelning, vilket vi gillar.
Vi ser fram emot en fortsatt spännande tid som aktieägare i Embracer för fondernas räkning.
Veckans Händelse – Nvidia viktigare för marknadshumöret än FED?
De senaste veckorna har marknaden alltmer förberett sig för att ta emot Nvidias rapport. Med tanke på den starka kursutvecklingen för bolaget, och andra AI-bolag, har marknaden spekulerat alltmer i att en besvikelse från Nvidia skulle kunna innebära en humörsvängning till det negativa på hela börsen. Kanske, har man menat, har Nvida till och med större inverkan på börshumöret än FED:s räntebesked i september.
De senaste tre kvartalen har Nvidia rapporterat fantastiska siffror med omsättningstillväxt på mer än 200 procent. I andra kvartalet, som rapporterades i onsdags kväll, landade tillväxten på 122 procent, högre än väntade 112 procent. Intäkterna var 30,0 miljarder dollar. Väntat inför rapporten var en försäljning på 28,7 miljarder dollar. För innevarande kvartal, det tredje i bolagets räkenskapsår, spår Nvidia en försäljning på 32,5 miljarder dollar. Inför rapporten räknade marknaden med att Nvidias försäljning i tredje kvartalet skulle öka till 31,7 miljarder dollar. Alla siffror var alltså bättre än förväntat. Parallellt med prognoshöjningen bekräftade vd Jensen Huang att nästa generations chip, Blackwell som presenterades i våras, försenats till fjärde kvartalet. Trots förseningarna förväntar sig Nvidia att Blackwell-chip ska generera flera miljarder dollar i intäkter under det fjärde kvartalet och vd:n försökte tona ner påverkan och påpekade att kunderna i nuläget köper alla tillgängliga chip från den föregående generationen. Nvidia meddelade också att ett aktieåterköpsprogram för 50 miljarder dollar, ca 1,6% så nu börjar det likna något även på den fronten. Som ni säkert vet så hoppas ju vi att efterträdaren till Blackwell ska bygga på portföljbolaget Sivers Semiconductors photonics-teknik, där all koppar i chippen ersätts av kommunikation via laser, med 10 gånger så hög prestanda som dagens chip till 10% av energiåtgången.
Trots ovanstående lyckades Nvidia inte imponera tillräckligt med delårsrapporten och aktien handlades ned med 7% i efterhandeln. Marknadens initiala tolkning var att prognosen var den svaga länken och vd Jensen Huang bekräftade ju som sagt att den senaste chiplinjen Blackwell dras med förseningar. Vi tror att avståndet ner till förväntningarna var mycket mindre än vad vi sett tidigare under det senaste året och även om framtida prognoser höjdes så var inte heller det med samma kraft som tidigare kvartal. I skrivande stund, på torsdagskvällen, har aktien dock återhämtat sig och är ”bara” ner omkring 4%. Flera analyshus reagerade, som sig bör när bolag rapporterar bättre, med att höja aktiens riktkurs. Bank of America höjde riktkursen till 165 dollar, från 150 dollar, med upprepad rekommendation köp och JP Morgan höjde riktkursen till 155 dollar från 115 dollar och bibehåller rekommendation övervikt. Vi vill också blåsa ”faran över” när det gäller Nvidias roll som vattendelare för börshumöret, rapporten var bättre och marknaden som helhet kan pusta ut även om Nvidia backar en aning då så kallade ”whisper” var högre än vad rapporten åstadkom, (whisper = marknadens inofficiella förväntningar).
Vi tycker att rapporten inte indikerar på avmattning i efterfrågan på Nvidias grafikkort, som är kärnan i infrastrukturen som utvecklas för att driva AI-modeller, de har en helt enastående marknadsposition just nu och sannolikt ganska lång tid framöver. I framtiden kanske AMD eller Intel kan komma i kapp som AMD har gjort på grafikkort, men det ligger nog några år bort i så fall, det är bara att fortsätta att äga detta just nu unika bolag, men kom ihåg börstungviktarna på 80-talet, Xerox och Kodak… you got to keep on your toes.
Veckans Spaning – Vad krävs för ekonomisk återhämtning?
Under de senaste åren med inflation har den ekonomiska utvecklingen i Sverige varit mycket svag. Man brukar säga att inflationen urholkar ekonomin och vi har fått mindre i plånboken. Ett sätt att få tillbaka köpkraft är naturligtvis löneökningar, men dessa får heller inte ge upphov till inflation, då är de inte mycket värda, och kanske har vi sett lite positiva indikationer nu.
Löneökningarna i ekonomin som helhet steg med 4,0 procent i juni jämfört med motsvarande månad 2023 enligt Medlingsinstitutets lönestatistik, inklusive retroaktiva löner. Lönerna ökade med 4,3 procent i privat sektor och 3,5 procent i offentlig sektor. Samtidigt steg konsumentpriserna exklusive boräntekostnader (KPIF) endast med 1,3 procent i juni jämfört med juni 2023 enligt SCB.
Eftersom inflationen exklusive boräntekostnader (KPIF) var lägre än Riksbankens mål steg reallönerna därmed rejält i juni. Justerat för inflationen ökade lönerna med 2,7 procent jämfört med förra året. Så snabb uppgång av reallönen har inte noterats sedan 2014. Även inklusive effekterna av ökade boräntekostnader ökade reallönerna med 1,4 procent i juni. Denna typ av utveckling samtidigt som inflationen inte stiger kan definitivt få hjulen att börja snurra igen i den svenska ekonomin. Nedan ser vi den katastrofala utvecklingen av svenska reallöner de senaste åren, det är inte konstigt att det känns som att man har mindre i plånboken.
En indikator på lite ökad aktivitet är dagens siffror från Danske Banks boprisindikator för priser på bostadsrätter i Stockholms kommun som visar att priserna steg 3,8 procent på i augusti. Danske Bank noterar dock att det syntes en motsvarande nedgång i bostadspriserna under juli. Vad gäller omsättningen under sommaren så har det varit i linje med snittet de senaste åren. Riksbankens sänkningscykel lär fortsätta att stötta bostadspriserna kommande månader och reallöneökningar kommer också att bidra.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Everfuel, Flat Capital och Cinis Fertilizer som alla är upp mellan 10–46%. Bud på Everfuel förklarar den stor uppgången på 46%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flat Capital, Mips och Oneflow, med uppgångar mellan 10%–15%.
Veckans Räntespaning
Under veckan som varit har den svenska 10-årsräntan stigit något samtidigt som den 2-åriga räntan sjunkit vilket gör att räntekurvan börjar luta lite mer uppåt. Samtidigt har europeiska kreditspreadarna krympt något för både investment grade och high yield under veckan.
Heimstaden Bostad var lite oannonserat ute i veckan och emitterade en ny obligation för första gången sedan 2022. Det var stor efterfrågan på emissionen som initialt skulle vara 500m SEK men landade till slut på 1,1 mdr SEK till 3M Stibor +240bps.
Under veckan fick Castellum sitt kreditbetyg Baa3 bekräftat av Moodys men att man ändrade utsikterna från stabila till positiva. Detta baseras på bolagets förbättrade utsikter.
Det har varit full fart i övrigt på primärmarknaden och vi har deltagit i 3 emissioner senast veckan för fondernas räkning. Holmen emitterade totalt 1 mdr SEK på 5 år fördelat på en fastränteobligation och en med rörlig ränta. Vi deltog i obligationen med rörlig ränta som betalar Stibor+75bps. Sen deltog vi i en emission från SEB som emitterade en junior efterställd skuld (AT1:a) som betalar Stibor +280bps. Det var ett stort intresse för emissionen och total volym landade till slut på 5 mdr SEK. Vi investerade även i Aker BioMarine, ett norskt bolag som förädlar krillprodukter ex. omega-3. Bolaget emitterade 1,6 mdr NOK på 5 år som betalar Nibor +425bps.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder