Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Efter Powells tal i Jackson Hole förra veckan har marknaden dragit lite av en lättnandets suck. Visst han var fortsatt hökaktig, men inte mer än tidigare. Riskviljan har återkommit till marknaden och vi hoppas att det inte bara är en kortsiktig månadsskifteseffekt.
Världsindex är därmed under veckan upp ca 2,7%.
Veckans Hållbara Bolag – Smart Eye
Ett av fondernas bolag har rapporterat i veckan, Smart Eye. Bolaget är ett mycket intressant teknikbolag som tillhandahåller ögondetektorer till automatiska säkerhetssystem för bilar. Framtiden ser mycket lovande ut, det finns flera färdiga produkter som man har gjort många så kallade design-wins med hos olika biltillverkare. De närmaste åren ska dessa design-wins förhoppningsvis generera riktiga ordrar och massproduktion, men ledtiderna är långa inom bilbranschen. Nu har det emellertid gått nästan ett år sedan vi började investera i bolaget och vi börjar närma oss tidpunkten för stora ordrar för massproduktion. Lagstiftningen stödjer också bolagets produkter då automatiska säkerhetssystem ska bli lag för nya bilar från 2025 i Europa.
Bolaget har alltså en riktigt spännande framtid, även om intäkterna förväntas först 2025. Vid rapporten i veckan sa VD Martin Krantz ”Allt går just nu enligt våra planer. Marknadens efterfrågan på vår teknologi är fortsatt stark, driven av gynnsamma säkerhetsbestämmelser och tillväxten inom affärsområdet Automotive var 73 procent under kvartalet”.
Det blir spännande att följa bolagets resa under de närmaste åren.
Veckans Händelse – Jackson Hole utvärdering
Skidorten Jackson Hole stod i marknadens blickfång under förra veckan då världens centralbankschefer samlades till konferens. Som vanligt var höjdpunkten Powells tal på fredagskvällen.
Efter lite slagig handel i samband med talet steg börserna framåt kvällen och S&P 500 slutade på plus.
Powells retorik var som väntat lite hökaktigt och han lyfte fram att den fortsatt goda tillväxten gör att räntan kan behöva höjas ytterligare. Powell var dock också tydlig med att inflationen bromsat betydligt de senaste 3-6 månaderna och att inkommande data kommer vara avgörande för penningpolitiken. Marknadsräntorna har kommit ned sedan förra veckan, bland annat på grund av nyinkommen statistik som pekar mot lite svalare amerikansk arbetsmarknad och mindre optimistiska hushåll.
Antalet lediga platser i USA föll enligt JOLTS i juli för tredje månaden i rad och det mer än väntat. Även om vakanserna har en bit kvar till nivåerna innan pandemin (se diagram nedan) stödjer detta bilden av en arbetsmarknad som gradvis rör sig mot en bättre balans, vilket ökar förutsättningarna för Fed att mjuklanda ekonomin.
En 10-årig amerikansk statsobligation handlar nu kring 4,10% ner från dryga 4,30% dagarna innan Powells tal. Marknaden prisar oförändrat in att den sista räntehöjningen är gjord med mer än 50% sannolikhet och en första räntesänkning kommer i juni 2024, se nedan.
ECB:s Lagarde lät lite mer hökaktig i sitt Jackson-Hole-tal och upprepade att ECB kommer höja räntan så mycket som krävs för att få inflationen tillbaka på målet samt att det är bättre att höja lite för mycket än för lite. Marknadens förväntningar på ECB ser ut ungefär som för Fed med 17 punkter högre ränta till och med december i år. Inprisningen för september ligger på 8 punkter vilket tyder på 33% sannolikhet för en höjning.
I Sverige menar Hemnet att utbudet av bostäder på marknaden är rekordhögt. Det blir intressant att följa utvecklingen för bostadspriserna under hösten. Vi gissar att priserna vänder ned igen efter att ha ökat svagt under första halvåret 2023.
Summa summarum får man väl ändå säga att båda centralbankscheferna lyckades med att ge marknaden ett visst lugn efter den oro som rådde innan konferensen.
Veckans Spaning – Hur mår svenska hushåll
Vi har under en längre tid förvånats över den relativt starka svenska konsumtionen, I veckan har vi fördjupat oss i en analys kring situationen från banken DNB.
Hushållen har varit förvånansvärt motståndskraftiga hittills mot inflationen och räntehöjningarna. I USA har FED försökt förklara den bibehållna höga konsumtionen under 2022 och 2023 med ett extra stort sparande under pandemin. Tittar vi nedan i grafen på statistik från USA kan vi konstatera att det under pandemin byggdes upp ett sparande, delvis kanske finansierat av de direkta kontantstöd till befolkningen som delades ut under pandemin i flera omgångar.
USA, hushålls sparande under pandemin
Källa: San Francisco FED
DNB återskapade FEDs beräkningar fast för Sverige. Svenskarna verkar ha följt samma mönster, under pandemin fyllde man på sparkontona hos bankerna, som man sedan utnyttjat för att konsumera trots stigande kostnader.
Sverige, sparkvot
Källa: DNB Markets, FED
Notering: Sparkvot räknas som hur stor andel av den disponibla inkomsten man sparar
Nu ser det emellertid ut som om det extra sparandet sedan pandemin är i det närmaste förbrukat.
Ackumulerade besparingar utöver trenden, räknat som % av BNP
Källa: FED, SCB, US Bureau of Economic Analysis, DNB Markets
Man kan fråga sig om hushållen lever på lånad tid? Krympande besparingar och ränteeffekter som kanske ännu inte har slagit igenom fullt ut ännu på grund av räntebindningar som ännu ej har löpt ut kan väga tyngre på konsumtionen framöver än vad som hittills noterats. Som bolånetagare är det inte utan att man förvånas över alla de fullsatta restaurangerna i Stockholm under kvällar och helger. Vi ser ett scenario framför oss där det ekonomiska läget blir sämre innan det blir bättre i den svenska ekonomin. Sannolikt är Riksbankens höjningar inte riktigt slut i bekämpningen av inflationen. Det är rimligt att tänka sig att räntehöjningarna som redan genomförts inte har fått full effekt ännu givet resonemanget ovan. Kom dessutom ihåg att Riksbankens enda mål är att hålla inflationen under två procent och dit är det som bekant fortfarande en bit, se nedan.
Svensk inflation, källa SCB
Självklart får vi vänta och se men, för att uttrycka sig försiktigt, ska det bli intressant att studera utvecklingen under hösten både rörande konsumtion, bostadspriser, ekonomisk tillväxt och arbetslösheten.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Eolus Vind, Sunrun och vattenreningsbolaget Cambi med uppgångar mellan 8%-16%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland veckans bolag ovan, Smart Eye samt Research och -Flexion Mobile med uppgångar mellan 10%-14%.
Veckans Räntespaning
I tider av mestadels kreditnegativa händelser i fastighetsbranschen fick Sagax se sitt kreditbetyg höjas av ratingfirman Moodys. Betyget höjdes ett steg till Baa2 med stabila utsikter, vilket motsvarar Investment Grade. Moodys motiverar höjningen med att bolaget har en fortsatt stark operationell och finansiell utveckling.
Ytterligare ett positivt tecken i tiden från fastighetsbranschen är att Castellum valde att ge ut en obligation under torsdagen. Från början var den 500m men efter stort intresse från investerare utökade man till 1mdr SEK. Nya obligationer från fastighetsbolag har varit högst begränsat så att Castellum lyckades locka intresse från investerare för anses vara ett styrketecken. Bolaget lånade 1mdr SEK med 2års löptid med en kupongränta på 3mS + 215bps, vilket i dagsläget motsvarar en kupong på dryga 6%.
På Euromarknaden deltog vi i en emission av hälsovårdsbolaget Mölnlycke. Bolaget, som har en rating på BBB-, lånade 400m Euro med en ränta på MS + 118bps med 5års-löptid. Emissonen blev övertecknad över 3 gånger vilket tyder på en stark efterfrågan på marknaden.
Trevlig Helg önskar Cicero Fonder