Veckobrev V.35 – Jackson Hole Goes Digital

Jackson Hole goes digital

Veckan har framförallt gått i väntans tider inför den årliga konferensen som den Amerikanska Centralbanken (FED) håller i vinterparadiset Jackson Hole, Wyoming, vilken inleddes på torsdagen. Här brukar FED alltid lägga ut texten lite extra kring hur man ser på det ekonomiska läget och framtiden. Marknaden följer alltid arrangemanget med stort intresse och analyserar varje ord som Centralbankschefen uttalar. I år sker hela konferensen digitalt i spåren av pandemins restriktioner.

Börserna inledde veckan med optimism och Världsindex är upp med ca 2 %.

Makro

I sitt inledande tal under torsdagen tydliggjorde Fed-chefen Jerome Powell att FED går över till en ny form av inflationsmål. Detta innebär blir att inflationen i genomsnitt ska vara 2 procent över tid. Förändringen är ett led i FED:s översyn av sin strategi. FED vill med den nya definitionen av målet förtydliga att om inflationen ligger under 2 procent under nedgångar i ekonomin, så kommer de att försöka hålla ränteförväntningarna stabila genom att tillåta inflationen att ligga över 2 procent när ekonomin går starkt. FED vill försöka att nå en inflation som ligger på i snitt 2 procent över tid. Det här är naturligtvis svårgenomtränglig materia men för att försöka göra det lite enkelt så innebär det att man inte nödvändigtvis kommer att höja räntorna om inflationen börjar röra sig uppåt, man vill istället vara flexibel och titta på ekonomin ur ett helhetsperspektiv. Vi menar att man säkert sneglar på sjuttiotalets oljekris där inflation plötsligt smög sig på och centralbanker olyckligt höjde räntorna och bidrog därmed till att öka nedgången i ekonomin. Det är något man inte vill bidra till att återupprepa under nuvarande kris om inflationen återkommer av någon anledning. Marknaden blev initialt försiktigt positiv till uttalandet och vi ser allmänt stigande börser under torsdagskvällen. Tolkningen är naturligtvis att kursförändringen hos FED ytterligare borgar för låga räntenivåer under mycket lång tid framöver.

Flera banker har kommit med nya konjunkturprognoser under veckan och vi sneglar lite på den färskaste från Handelsbanken. Man menar att efter ett historiskt fall syns nu tecken på en återhämtning i Sverige, men vägen tillbaka kommer att bli lång och arbetslösheten stiger i höst. Sveriges BNP väntas minska med 4,6 procent i år och öka med 3,7 procent nästa år. I prognosen i april spådde banken dock att BNP skulle minska med 6,9 procent i år och den nya prognosen är därmed något mer optimistisk. Sedan i juni finns tecken i Sverige på en uppgång från de låga nivåerna både i hushållens konsumtion, exportorderingång, industriproduktion och framåtblickande indikatorer. Företagens anställningsplaner är dock dämpade och osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen fortsatt stor hos dessa. Vi håller i stort med om dessa prognoser och rörande företagens försiktighet är det i linje med de indikationer vi har fått och skrivit om här tidigare. Många företag utnyttjar läget med lägre efterfråga för att effektivisera produktionen via bl.a. automatisering och nedläggning av äldre produktionskapacitet till förmån för yngre och nyinvesteringar. Det är förståeligt att man gör så och det kommer bidra positivt till bolagens marginalutveckling, men tyvärr kommer med all sannolikhet också arbetslösheten att öka, vilket hämmar den ekonomiska återhämtningen. Detta är ett globalt dilemma som vi kommer att få anledning att komma tillbaka till framöver.

På fredagsmorgonen nåddes vi av uppgiften att Japans premiärminister Shinzo Abe planerar att avgå på grund av hälsoskäl. Det har en tid spekulerats i att han ska avgå efter att ha vistats på sjukhus flera gånger den senaste tiden. Shinzo Abe har stått för en mycket expansiv politik, s.k Abenomics, under sin tid som premiärminister, med aktiva försök att få upp tillväxt och inflation. Yenen har initialt stärkts på uppgifterna och börsen försvagats något.

Räntemarknaden

Sentimentet är positivt och förbättras. Vi ser fortsatt en hel del emissioner och har varit med i Holmen och fastighetsbolaget Intea. Även High Yield marknaden har börjat ta fart och vi såg bl.a. fastighetsbolaget Arwidsro komma till marknaden för första gången.

De långa räntorna i USA steg något efter FED-chefen, Powells, tal i Jackson Hole. Den amerikanska 10-årsräntan handlades runt 0,77 medan den inledde torsdagen kring 0,66. Kortare löptider är däremot oförändrade. Skälet härtill torde vara att investerare ur ett realränteperspektiv nu kan förvänta sig något högre inflation varför längre löptider, som är mest inflationskänsliga, steg på detta.

Aktiemarknaden

Vi såg ett bud på Stockholmsbörsen i vecka, vilket alltid är kul. Det var Private Equityfonden Triton som lade bud på HIQ om 70 kronor kontant per aktie. Budet motsvarar en premie om 33 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittliga betalkursen under de senaste 30 handelsdagarna. Utköp visar trots allt att det finns marknadsaktörer som finner rådande prisnivåer billiga.

Vi måste också berätta att Veoneer har beslutat starta samarbete med Qualcomm Technologies kring skalbara lösningar för avancerat förarstöd (Adas), så kallad Collaborative driving samt självkörande system. Vi har inte haft någon position i bolaget på över ett år men tittar fortfarande på dem då vi tycker att framtiden verkar intressant. Aktien steg under torsdagen med 18%, men kanske är det trots allt intressant att intensifiera analysen av bolaget.

I Sverigeportföljen hittar vi veckans vinnare i Adnode, Millicom och Sinch som alla har stigit med 6% – 10%.

I de globala portföljerna utmärker sig flera av våra speciellt utvalda extra hållbara bolag såsom Scatec Solar, Scandi Standard, Millicom och Vivint Solar med uppgångar på mellan 8%-13%. Utöver dessa hittar vi även bl.a Pandora och FaceBook med uppgångar kring 10%.

Hur vi på Cicero Fonder har agerat under krisen:

Utgångsläget är att fonderna investerar i huvudsak i stabila kvalitets- och utdelningsbolag utifrån faktorförvaltningen. Denna modell har visat sig hålla emot ganska bra historiskt och innehaven förväntas leverera stabil avkastning under ekonomis återhämtningsperiod.

Blandfonderna

Blandfonder ska ha en aktieexponering i normalläget på 60% (30% för Cicero World 0-50) aktieexponering men med möjlighet att vid exceptionella tillfällen halvera denna exponering. Vi baserar förvaltningen på vår unika faktormodell.

Under våren har vi undvikit branscher som är mest påverkat av pandemin såsom boknings-, flyg-, hotell-, och lyxvarubolag. Oljebolag investerar vi inte alls i med tanke på vår Hållbarhetsprofil.

Aktiefonderna

I fonderna Cicero Sverige och Eligo Strategi Offensiv baserar vi förvaltningen på vår väldiversifierade faktormodell. Modellen har givit överavkastning under hela perioden som pandemin har varat.

Indexfonderna

Indexfondernas mandat är av naturen att följa index och de kommer därmed att göra det.

Räntefonder

Vi placerar primärt i bolag med starka balansräkningar som vi räknar med ska klara sig bättre än genomsnittet i oroliga tider. Vi har också sedan länge dragit ner durationsrisken. Vi har även i räntefonderna Hållbarhet som ledstjärna och investerar därmed inte alls i oljesektorn. Vi har i likhet med aktieförvaltarna sålt all flygbolagsexponering sedan tidigare.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.