Veckobrev v.35 – AcadeMedia och amerikansk makrostatistik

Världens börser har varit försiktigt positiva efter onsdagens ISM. Emellertid kommer fredagens Payrolls (arbetsmarknadssiffror) från USA också ha en påverkan på den fortsatta utvecklingen.

Världsindex har stigit med knappt 1 procent.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka presenterar vi det svenska utbildningsföretaget AcadeMedia som är ett relativt långväga innehav i portföljerna då aktien köptes in redan under 2019.  Bolaget rapporterade i onsdags och siffrorna var bra. AcadeMedia tillhandahåller utbildning på 650 enheter med 17000 anställda och 180 000 elever i alltifrån förskola till vuxenutbildning. Genom att erbjuda en god miljö för lärande bidrar AcadeMedia till att människor och samhällen kan utvecklas och växa. Man menar att alla elever ska ha samma rätt till en utbildning av hög kvalitet, oavsett bostadsort och bakgrund. Man visar också att man faktiskt når upp till sina mål genom att exempelvis över 90% av gymnasieeleverna inom AcadeMedias skolor tar examen i jämförelse med ca 65% i snitt i riket. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål nummer 4 ”God utbildning”. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans händelse

Statistik från USA, ISM och Pay rolls.

Veckans viktigaste händelser är tveklöst amerikansk makrodata. ISM (inköpschefsindex i USA) kom under onsdagen och visade på styrka 59,9 (förväntat 58,6). Indexet visar på ökad ekonomisk aktivitet samtidigt som delkomponenten ”prisutveckling” faktiskt kom in lägre än väntat på 79 (84,7), vilket indikerar lägre inflation än förväntat. Ur endast ISM-synvinkel verkar ekonomin uppträda mycket fint med bra tillväxt och lägre inflation. Ovanstående gav också marknaden en positiv underton.

Payrolls kommer på fredag efter publicering av denna skrift men är lika viktig som ISM för marknaden. Oron från marknadens sida är en allt för snabb återhämtning på arbetsmarknaden, vilket kan flytta avvecklingen av stimulanser från centralbanken närmare i tiden. FED menar att ett av de viktigaste skälen till att behålla en expansiv penningpolitik är att man vill se en normalisering på arbetsmarknaden. Ju snabbare vi når dit desto tidigare kommer banken att börja strama åt.

Nedan ser vi ungefär hur långt det är kvar tills arbetslösheten når nivåerna innan pandemin.

Veckans spaning

Säsongsmönster kan ibland vara värt att studera. Under hösten tenderar vi normalt uppleva en positiv avvikelse i amerikansk makrodata. I år kanske ett sådant mönster inte är lika önskvärt som normalt med avseende på centralbanksstimulanser och dess succesiva avvecklingstakt. Vi går kanske in i en period med stort fokus på makrodata där säsongsmönster indikerar vaksamhet givet centralbankernas stimulansers betydelse för marknadens styrka.

US economic surprise seasonality suggests improving data during autumn

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Calliditas, Hexatronic och Stillfront som alla är upp mellan 8% – 25%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Calliditas, Mentice och Awardit som alla är upp mellan 15% – 25%.

Det är roligt att se att alla topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Calliditas, Kahoot, Permascand och Scandi Standard är alla upp 7%-25%.

Veckans Viktigaste

Förväntansbilden inför fredagens Payrolls har ökat en aning under veckan efter starka siffror från arbetsmarknadsdepartementet och Challenger rörande arbetslöshetsunderstöd och varsel. Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd minskade med 14.000 personer förra veckan och uppgick till 340.000 personer. Analytiker hade räknat med 345.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd. Antalet varsel om uppsägning uppgick till 15.723 i augusti, den lägsta nivån sedan juni 1997. Varslen minskade därmed med 17 procent från föregående månad och med 86 procent jämfört med motsvarande månad föregående år.

Båda de ovanstående siffrorna pekar därmed på starka Payrolls i eftermiddag.

Den amerikanska elbilstillverkaren, Tesla, sällar sig till ett flertal bilproducenter som har problem med leveranser av komponenter och meddelar att produktionen i fabriken i Kina stannade i ungefär fyra dagar i augusti på grund av brist på chip. Halvledarbrist är ett problem som vi har diskuterat tidigare och skapar en viss oro för återhämtningen.

Veckans räntespaning

Under ett seminarium i veckan kommenterade Riksbankschefen Stefan Ingves att Riksbanken redan har inlett s.k. ”tapering” där köptakten av obligationer har börjat trappas ner och där köpen kan avslutas i år. Det mest troliga scenariot är att portföljen sedan kommer att rullas under nästa år. Ingves kommenterade vidare att det är för tidigt att kommentera vad som kommer hända därefter, det beror på hur makrobilden ser ut och vad som händer i svensk ekonomi.

I veckan fick Intrum sina utsikter justerade av ratinginstitutet S&P. Bolagets kreditbetyg på BB bekräftades samtidigt som utsikterna gick till stabila från tidigare negativa. Bolaget gjorde sedan en emission på en 1mdr SEK. Löptiden var på 5år och kupongen sattes till 3m Stibor+330bps.

Slutligen

Regeringen går vidare med förslaget om att införa en ny bankskatt vid årsskiftet. Den föreslagna skatten innebär att kreditinstitut, som vid en finansiell kris riskerar att orsaka väsentliga indirekta kostnader för samhället, ska bidra till att minska dessa kostnader. Syftet med den nya skatten för banker och andra kreditinstitut är att stärka de offentliga finanserna och skapa utrymme för att täcka de kostnader som en kris i det finansiella systemet riskerar att föra med sig, heter det.

Vi vill påpeka att varken fastighetskrisen i början av nittotalet eller finanskrisen 2008 i slutändan kostade svenska skattebetalare någonting alls. Staten har visserligen ställt upp med garrantier och på nittiotalet tvingades man skapa ett statligt fastighetsbolag som dock så småningom sålde sina innehav med vinst. Ovanstående förslag handlar därmed sannolikt mer om att finansiera regeringens budget än att skapa buffertar till framtida bankkriser. Ibland skulle det kanske vara bättre att kalla en spade för en spade…..

Trevlig Helg!

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.