Veckobrev v.34 – Midsona och veckans små aktiemarknadsrörelser

Världens börser har varit försiktiga i väntan på Jackson Hole som startar idag, fredag. Vi har sett transaktionsviljan komma igång lite efter sommaren med placings i bland annat Vitec, Midsona, och Alm Brand som vi har deltagit i.

Världsindex har stigit med ungefär 1,5 procent.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka återstiftar vi bekantskapen med svenska Midsona som är ett relativt långväga innehav i portföljerna då aktien köptes in redan under 2019.  Bolaget genomförde i tisdags en riktad nyemission för att stärka förvärvskassan och vi deltog för fondernas räkning. Midsona tillhandahåller primärt ekologiska och nyttiga livsmedel men även en del kringprodukter i det hälsosamma segmentet. Bland bolagets varumärken märks bland annat Friggs, KanJang och Kung Markatta men även exempelvis Compeed. Intressant för 2021 är att bolaget nu investerat i Spanien för att tillverka växtbaserade köttalternativ i likhet med bland annat det amerikanska bolaget Beyond Meat. Dagens Industri tog tidigare i år upp aktien till bevakning under rubriken ”Midsona är en klar kandidat för den som vill investera hållbart” dessutom utsågs varumärket Kung Markatta under våren till ”Sveriges Grönaste Varumärke” Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.

Veckans händelse

Statsminister Stefan Löfven avgår som ordförande för Socialdemokraterna och som statsminister i samband med partikongressen i början på november. Det meddelade han i sitt sommartal på söndagen. Han sade att beslutet vuxit fram efter sommaren och att han gör bedömningen att det är det bästa för landet och partiet. Favorit att ta över efter Löfven är finansminister Magdalena Andersson, som ännu inte har uttalat sig om huruvida hon är intresserad av posten som S-ledare och Sveriges första kvinnliga statsminister. Med val nästa år är det naturligtvis bra att avgå innan valrörelsen tar fart så väljarna vet vilken statsministerkandidat en röst på Socialdemokraterna innebär. Med tanke på Löfvens relativa popularitet innebär det naturligtvis också en viss risk att byta partiledare strax innan valet. Det ska bli spännande att se om den nya kandidaten kan bidra med en Dadgostar-boost eller motsatsen.

Veckans spaning

Ökad smittspridning i pandemin gjorde till slut att centralbankchefernas årliga symposium i Jackson Hole, Wyoming, blir digitalt i år också. Från svensk sida deltar riksbankschefen Stefan Ingves och vice riksbankschef Cecilia Skingsley men det blir på distans och de planerar inga offentliga framträdanden. Höjdpunkten blir som vanligt när chefen för USA:s centralbank (Fed) håller sitt tal på fredag. Talets titel ”De ekonomiska utsikterna” antyder att perspektivet kommer att vara mer kortsiktigt än vad det brukar vara i Jackson Hole-tal. Det handlar i det första skedet inte om någon räntehöjning, utan om att börja dra ned på de massiva stödköp av stats- och bostadsobligationer som lanserats i pandemin på 120 miljarder dollar per månad. Vi tror inte Powell behöver vara särskilt tydlig. Förväntningarna på vad han ska leverera har börjat backa tillbaka de senaste veckorna i takt med lite svagare makrostatistik, som vi har skrivit här om bland annat förra veckan. Det troligaste är att det blir mindre överraskningar från Jackson Hole i år än normalt. Vi räknar med att det blir besked om minskade stödköp från Fed senare i höst, kanske redan i samband med räntemötet 21-22 september. Man får inte glömma att när man pratar om penningpolitiken nu handlar det inte om att trycka på bromsen. Det handlar om att lätta på gasen för att skapa ett visst handlingsutrymme om nya åtgärder skulle behövas längre fram.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Oncopeptides, Calliditas och MIPS som alla är upp mellan 5% – 23%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Oncopeptides, Calliditas och MIPS som alla är upp mellan 9% – 23%.

Det är roligt att se att alla topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Faktum är att invalda Hållbara bolag kniper platserna ett till sju denna vecka. Patientsky, Oncopeptides, Kahoot, Cloudberry, Calliditas, Canadian Solar, Aker Horizons och Sinch är alla upp 9%-26%.

Veckans Viktigaste

USA:s president Joe Biden uppmanade på måndagen företag,lokala skolor och myndigheter att kräva vaccinering efter att Pfizer/Biontech fått ett fullt godkännande från FDA gällande bolagens coronavaccin. Runt om i världen vill folk ha dessa vaccin, här i Amerika så är de fria, lätta att få och väntar på dig. Så snälla gå i dag, för dig själv, för dina nära, för dina grannar och för ditt land”, sade Joe Biden i ett uttalande. Kanske borde man även i Sverige diskutera krav på vaccin för att få delta i offentliga arrangemang. Naturligtvis ska det finnas en valfrihet, men det hindrar inte att man kan ställa krav på människor som vistas i samhället. Valfriheten ligger ju i att välja att vaccinera sig eller inte och därmed ta ansvar för sin egen och andras hälsa och Sveriges ekonomiska återhämtning.

USA:s finansminister och tidigare chef för Federal Reserve, Janet Yellen, ställer sig bakom omval av den nuvarande Fed-chefen Jerome Powell. Powells nuvarande mandat går ut i februari 2022. Samarbetet dem emellan verkar fungera bra, vilket är bra för marknadens förtroende för FED:s uttalanden och långsiktiga politik vilket skapar stabilitet.

En ny våg av pandemin har träffat Malaysia och tvingar flera stora halvledarproducenter att stänga faciliteter, vilket hotar förvärra den pågående utbudskrisen för chipindustrin ytterligare. Malaysia har tidigare i historien inte haft någon större betydelse för globala leverantörskedjor olikt närliggande länder som Taiwan, Sydkorea och Japan. De senaste åren har dock Malaysia blivit en del av chipnäringen som ett center för testning och packning, sedan bolag som tyska Infineon och nederländska NXP Semiconductors och STMicroelectronics öppnat faciliteter.

Den svenska ekonomin återhämtar sig snabbt. Det noterar flera banker i nya prognoser. Man skriver att uppgången är ett resultat av expansiv ekonomisk politik, stark internationell konjunktur och vaccinering, och Sveriges BNP väntas öka 4,4 procent i år och 3,6 procent nästa år. En fortsatt stark hushållskonsumtion förväntas hålla tillväxttakten hög under återstoden av 2021. Tjänstesektorn som redan under sommaren kunnat dra nytta av de lättade restriktionerna kommer att fortsätta att utvecklas starkt. Det varnas dock för nedåtrisker från potentiellt ökad smittspridning igen. Inflationen väntas ligga under målet kommande två år och Riksbanken antas lämna räntan på noll hela prognosperioden. Arbetslösheten antas öka till 8,8 procent i år, från 8,3 procent 2020, för att succesivt minska till 7,1 procent 2023. Man påpekar dock att allt fler företag anger att de har svårt att hitta rätt kompetens. Återhämtningen ser fortsatt ut att gå åt rätt håll men vi tror att det är viktigt att upprätt en hög beredskap och ta personligt ansvar för att förhindra smittspridning.

Veckans räntespaning

Efter de lugna sommarmånaderna har det under veckan varit full aktivitet i marknaden och många emissioner har genomförts. Vi har deltagit i 4 emissioner under veckan. BEWI ASA emitterade en 5-årig obligation på 160 mEUR på euribor +315bps i samband med att man löser två tidigare obligationer i förtid. Oeyfjellet Wind, som är en ny emittent, emitterade en 5-årig obligation på 80 mEUR till en fast ränta på 2,75 procent. Vindkraftparken på Oyefjellet kommer, när det är färdigt i december, vara Norges största och mest effektiva vindkraftspark. Vidare deltog vi även i Storebrand Livforsikring som emitterade 900 mSEK i hybridkapital till Stibor +240bps. Sist men inte minst emitterade fastighetsbolaget Castellum 1 mdr EUR i hybridkapital till en fast ränta på 3,125 procent.

Slutligen

Bostadspriserna i Sverige sjönk för andra månaden i rad i juli, med 0,8 procent jämfört med föregående månad, enligt Valueguards HOX-index. Fastighetsmäklaren Bjurfors noterar att det varit lite lugnare på bostadsmarknaden i sommar.

Vår bedömning är att vi även fortsättningsvis kommer att ha en stark marknad, även om trycket från i marknaden kortsiktigt kommer att dämpas något efter den starka utvecklingen under pandemin drivet av låga räntor, ökat behov av plats på grund av hemarbete samt drömmen om en villa. Det byggs fortfarande på tok för lite i förhållande till efterfrågetillväxten vilket kommer att bidra till stabilitet på priserna. Oklara politiska beslut och utspel med åtgärder som ökar boendeutgifterna för att exempelvis dämpa ökningen av bolånen är de faktorer som vi ser som risker som varaktigt skulle kunna förändra den långsiktiga prisutvecklingen.

Trevlig helg!

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.