Veckobrev v.34 Jackson Hole

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Som vi konstaterade förra veckan går vi nu in i den period av året som ur ett statistiskt perspektiv brukar vara sämst på börsen. Veckan inleddes avvaktande och marknaden lade allt fokus på centralbanksmötet i Jackson Hole som inleddes på torsdagen och vi får ta del av Powells tal idag, fredag kl 16:05.

Marknaden tog ett kliv uppåt under onsdagen lett av teknikaktier i förväntan inför amerikanska halvledarebolaget Nvidia som skulle rapportera på torsdagskvällen. Under torsdagen sjönk däremot riskviljan igen inför Powells tal och marknaderna föll.

Världsindex är därmed under veckan upp ca 0,5%.

Veckans Hållbara Bolag


Den amerikanska halvledartillverkaren Nvidia rapporterar ett resultat per aktie på 2,70 dollar för det andra kvartalet på onsdagskvällen. Analytikernas förväntningar låg på 2 dollar, så redan resultatet var klart bättre än väntat trots att Nvidia visade fantastisk tillväxt redan i första kvartalet. Det är primärt bolagets datacenter som driver tillväxten just nu i och med den ökade efterfrågan hos kunderna givet de enorma datamängder som AI genererar. Då måste bolaget öka utbudet avsevärt för att möta den rusande efterfrågan på produkterna. Bolaget prognostiserade att intäkterna för det andra kvartalet skulle upp till 11 miljarder dollar i samband med sin höjda guidning i Q1, man kom in på 13,5 mdr. Man tror nu att Q3 landar på 16 mdr emedan analytiker har haft 12,5 mdr i sina estimat. Häpnadsväckande med ytterligare en sådan höjning.

I våra globala- och blandfonder är Nvidia 4:e största position och absolut största övervikten.

Vi har länge varit positiva till halvledare- och lagringsbolag. Det ska bli mycket roligt att följa utvecklingen under den närmaste tiden. Vi har i halvledareindustrin många gånger sett perioder av stark efterfrågan drivet av gaming, Bitcoin-mining och cloud-lagring. Men vi kan inte påminna oss att vi har sett något liknande under ett enskilt kvartal. Bolaget passade också på att lansera ett återköpsprogram på 25 mdr USD, runt 250 mdr SEK eller ungefär ett helt H&M.

Investeringar inom AI hos företag kommer, enligt analysinstitutet IDC, att växa med ca 30% per år och uppgå till 300 Mdr USD per år 2026.

Det är inte alls bara experimentella AI-robotar som Chat GTP som driver på investeringarna. Alla bolag är livrädda för att hamna på efterkälken och de största investeringarna inom AI förväntas från Retail-bolag och Banker.

Detta är alltså ingen dagslända, vi tror på en mycket bra utveckling för bolag exponerade mot AI och datalagring.

Kom ihåg att vid den förra efterfrågeboomen 2017-2021 gick exempelvis Nvidia från 20 USD till 300 USD i aktiekurs. Då var det Bitcoin-mining, gaming / VR och datalagring som drev på, AI kan bli större. Nedan syns Nvidias kursutveckling sedan 2018.

Veckans Händelse – Jackson Hole
Skidorten Jackson Hole står i blickfånget för marknaden när världens penningpolitiska elit träffas i Wyoming på torsdag. Temat för centralbankskonferensen är ”Strukturella skift i den globala ekonomin”. Fed-chefens tal på fredagen klockan 16:05 är huvudnumret, men även andra länders centralbankirer kan ge signaler kring kampen mot inflationen.

Den amerikanska centralbankens består av tolv regionala avdelningar och den i Kansas City har sedan 1978 stått värd för en årlig konferens, som flyttades till Jackson Hole 1982, enligt legenden för att locka dit den flugfiske-intresserade Fed-chefen Paul Volcker. Konferensen, i vacker miljö vid ett naturreservat, har genom året vuxit i betydelse för marknaden och används ibland för att korrigera USA:s penningpolitiska riktning.

Powells budskap om USA:s ekonomi väntas vara att dels penningpolitiken fungerar och att inflationen har backat, men också att Fed inte är klar med uppdraget ännu. Det finns inga skäl för Fed att i nuläget försöka korrigera marknadens uppskruvade nervositet för högre räntor eller guida inför nästa räntebesked den 20:e september. Att finansiella förhållanden, exempelvis högre långräntor och lägre börser, stramats åt sedan förra Fed-mötet passar väl in i pusslet för en ekonomi och arbetsmarknad som fortfarande överraskar genom sin styrka men där också inflationen visar tecken på att sjunka. Marknaden har en stark längtan efter att Powell ska ta två ord i sin mun: ”bekräftad disinflation”. Det är dock för tidigt att tro på detta redan nu men kanske om 3-4 månader. För närvarande prissätter marknaden att Fedräntan ligger kvar på dagens nivå 5,25-5,50% till nästa sommar, då sänks räntan, en bild som rimligen också gillas av Powell och hans Fed-kollegor.

Notera att sist vi diskuterade marknadens förväntansbild för några veckor sedan prisades en räntesänkning redan i mars men de senaste veckornas stigande marknadsräntor har fått marknaden att flytta fram räntesänkningen. Som vi har påpekat tidigare är dessa marknadsprognoser lättflyktiga i sin karaktär.

Veckans Spaning – Den kinesiska ekonomin dalar
Den kinesiska ekonomin krisar. Evergrande, det kinesiska bolaget som är världens mest skuldsatta fastighetsutvecklare och som blivit kännetecknet för fastighetskrisen i Kina, har ansökt om konkursskydd i USA enligt Chapter 15-reglerna. Priserna sjunker i Kinas ekonomi. Men kan sjunkande priser på drivmedel och mat verkligen vara så illa? De senaste åren har stora delar av övriga världen brottats med inflation. Något som ännu inte drabbat Kina, som istället har motsatsen, deflation.

I början av augusti släpptes de kinesiska inflationssiffrorna, som visar att priserna sjunkit jämfört med samma månad förra året. Anledningen till prissänkningarna kan vara flera men mycket är nog psykologi, de kinesiska hushållen håller hårt i plånboken för att de känner osäkerhet inför framtiden.

Deflationen kan innebära att konsumtion och investeringar sjunker och skjuts på framtiden, eftersom det blir billigare att köpa eller investera senare när priserna gått ner – det sänker tillväxten och krymper ekonomin. Därmed är det lite förvånande att Kinas centralbank bara sänkte sin ettåriga referensränta LPR (Loan prime rate) med 10 punkter till 3,45 procent i måndags, marknaden hade förväntat sig mer. Den femåriga referensräntan lämnas dessutom oförändrad på 4,20 procent.

Mellan 2008 och 2021 växte den kinesiska ekonomin med i genomsnitt 7,6 procent om året jämfört med OECD-genomsnittet på 1,3 procent eller USA:s 1,7 procent. Men Kina brottas nu med ekonomiska problem. Ett orosmoln är fastighetsbranschen, där flera fastighetsutvecklare och stora fastighetsbolag hamnat i kris. Den kinesiska fastighetsbranschen är enorm och marknadsstyrd efter fastighetsreformen 1998. Bostadsförsörjningen i de följande årens urbanisering lämnades åt marknaden, med snabbt stigande bostadspriser och spekulation som följd. I Kina har det nu införts flera lagar för att pysa ut fastighetsbubblan, bland annat höjd handpenning, begränsningar på hur många bostäder som en privatperson får äga och stärkta begränsningar för hur skuldsatta fastighetsbolag får vara. De nya reglerna har gjort att flera fastighetsbolag hamnat i problem och den kinesiska staten verkar inte i dagsläget vara villiga att rädda dem, men frågan är om de har råd att låta bli. Under första halvåret 2023 minskade investeringar i fasta tillgångar (maskiner och fastigheter) med 0,2 procent – minskningen tillskrivs framför allt minskade investeringar i fastighetssektorn. I Kina står staten för nästan 50 procent av de totala investeringarna (till skillnad från OECD-ländernas genomsnitt på 15 procent) vilket gör att staten kan kompensera med investeringar när marknaden sviker. Under första halvåret 2023 ökade statliga investeringar i Kina med 8,1 procent, primärt inom energi, vatten och infrastruktur, trots detta föll alltså investeringar med 0,2% totalt.

Det blir intressant att följa utvecklingen, en notering vi gör är att skuldsättningen i Kina har ökat kraftfullt under det senaste årtiondet, se nedan i grafen över utestående statliga obligationer.

Jämfört med USA är Kinas utestående skuld dock bara hälften men man kan notera att ökningstakten i Kina är klart snabbast under de senaste 10 åren enligt grafen nedan

Nu ska man inte dra iväg och bli för oroad kring Kina, men vi tror att det är värt att hålla ett vakande öka på utvecklingen under hösten då det kan vara en potentiell källa till marknadsoro.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av veckans bolag ovan, Nvidia, följt av det japanska solbolaget West Holding samt danska Gubra, med uppgångar mellan 8%-9%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland danska forskningsbolaget Gubra följt av mjukvarubolaget Oneflow samt Nibe med uppgångar mellan 5%-8%.

Veckans Räntespaning
Veckan stora händelse på räntemarknaden är centralbankskonferensen i Jackson Hole. Läs mer om den ovan.

Sommaruppehållet är över och det har varit full fart på primärmarknaden för krediter under veckan. Vi deltog i 4 emissioner under veckan för våra fonders räkning. Nibe emitterade totalt 4 mdr SEK fördelat på 4 obligationer där löptid och ränta skiljer sig åt. Vi deltog i en obligation med 4-årig löptid som betalar MS+135bps vilket ger en fast årlig kupong på 4,97%.
Electrolux emitterade totalt 1,25 mdr SEK på 5 år fördelat på rörlig och fast ränta. Vi deltog i obligationen med rörlig ränta som betalar 3m Stibor +145 bps.
Vi fick se ett nytt namn på obligationsmarknaden, nämligen Sdiptech, som är en teknikkoncern inom infrastruktur som förvärvar och utvecklar nischverksamheter. Bolaget emitterade en hållbarhetslänkad obligation på 600 mSEK som betalar 3m Stibor +490 bps.
Till sist så löste Axactor en obligation som förfaller i början av 2024 med villkoret att investerare rullade vidare skulden in i en ny obligation emitterade bolaget totalt 2,3 mdr NOK som betalar 3m Nibor +825bps på 5 års löptid.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.50 Intea – ett fängslande fastighetsbolag

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Månadsbrev November, Trump tar makten igen

Under månaden har vi sett starka börser lett av de amerikanska marknaderna i kölvattnet av Trumps valseger. Dollarn har varit ...

Läs mer

Veckobrev v.49 Apotea till börsen

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Veckobrev v.48 Kalkonvecka

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.