Veckobrev v.34 – Cicero Nordic Corp – 5 stjärnor hos Morningstar

Marknadens återhämtning har förbytts i viss oro för vad FED kan komma att meddela marknaden vid sin konferens som börjar på torsdagskvällen, Powell talar på fredagen.

Världsindex är slutligen ned med 1% för veckan. 

Vi uppmärksammar gärna våra läsare på att räntefonden Cicero Nordic Corp har fått toppbetyg hos Morningstar och vi vill också passa på att gratulera förvaltarna Oscar och Thomas för ett mycket bra jobb!! 

Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Scandi Standard.  

Vi har ägt bolaget under lång tid för fondernas räkning. Scandi Standard ägnar sig främst åt kycklingproduktion både i Sverige och andra länder. Bolagets produkter spänner över hela värdekedjan från kycklingråvara till färdiga rätter. Man tillhör de innovativa pionjärerna i branschen och har funnits på börsen i snart 10 år. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Man har visionen “Better Chicken for a Better Life” som man arbetar stenhårt med för att skapa en så bra och hälsosam miljö som möjligt i sin produktionskedja. Under slutet av 2020 startade man ett mycket intressant projekt tillsammans med Veg of Lund där man ska utarbeta växtbaserat protein i stil med amerikanska Beyond Meat 

Under det senaste året har man haft problem med fågelinfluensan samt också dragits med en del negativa skriverier med avseende på djurhållningen. 

På torsdagen kom kvartalsrapporten och Scandi Standard redovisade ett rörelseresultat på 42 miljoner kronor vilket var klart över förväntan och aktien steg med över 10%, vilket vi är mycket glada för. 

Vi menar att Scandi Standard primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet en fin accelererande tillväxt och problemen ser man ut att ha lämnat bakom sig. 

Veckans händelse – Jackson Hole
Veckans händelse inleddes på torsdagskvällen, Amerikanska Centralbanken FED:s årliga höst-kickoff. Konferensen i Jackson Hole kallas ibland centralbankernas Woodstock. Men någon festivalstämning lär knappast prägla årets upplaga. Inflationen ligger skyhögt över målet och de senaste konjunktursignalerna tecknar en dyster bild.  

Historiskt har Jackson Hole ofta använts av amerikanska centralbankschefer för att annonsera skiften i penningpolitiken eller markera mot marknadsaktörernas syn på densamma. Backar vi tillbaka en månad eller så var det i högsta grad aktuellt. Börsen gick under sommaren mycket starkt. En viktig orsak var att många började tro på ett mindre aggressivt Fed i kölvattnet av svalare konjunktur. I linje med det sjönk marknadsräntorna. Dessutom vände inflationen i juli äntligen ned. Börs- och ränteutvecklingen är viktiga komponenter för de så kallade finansiella förhållandena. Expansiva sådana tenderar att driva på inflationen och det är knappast något Fed i dagsläget vill se. De senaste veckorna har dock börserna, utan tecken på panik, börjat leta sig nedåt medan räntorna har gått uppåt igen. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu åter över 3 procent, efter att ha varit nere under 2,60 procent den första augusti. Det är sannolikt en utveckling som välkomnas av centralbanken. Efter två höjningar på 0,75% i juni och juli, som förde styrräntan till 2,5 procent, är marknaden enligt prissättningen osäker på om det blir 75 eller 50 punkter i september. Det verkar även Feds räntekommitté vara, att döma av den senaste tidens tal och kommentarer. Styrräntan väntas sedan toppa på 3,75 procent under våren innan den börjar justeras nedåt. Också detta ligger i linje med Feds senaste så kallade ”dot plot”, som dock har två månader på nacken nu. Mot bakgrund av detta vore det förvånande om Fed-chefen Jerome Powell bjuder på några stora utspel när han talar på fredagen. Möjligen kan det komma en påminnelse om att styrräntan ska fortsätta uppåt. Trots att inflationen sjönk i juli är 8,5 procent inte direkt en prisökningstakt som centralbanken känner sig bekväm med. Det gäller särskilt som arbetsmarknaden fortsatt är mycket stark. 

Marknaden inledde veckan med att oroas inför Jackson Hole men oron verkar ha avtagit succesivt. Vi lutar för närvarande åt att risken, om något, är på nedsidan med kraftfullare uttalanden från FED varför vi har tagit ner risken en del i portföljerna under de senaste veckorna. 

Veckans Spaning

Oljepriset har återhämtat sig en del under veckan sedan Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman reflekterat över att terminspriserna för olja inte följer de underliggande fundamenten av utbud och efterfrågan, vilket enligt honom kan tvinga oljeorganisationen Opec att minska sin produktion nästa månad när gruppen möts för att diskutera sina produktionsmål. Att bevittna den senaste skadliga volatiliteten störa de grundläggande funktionerna av marknaden och undergräva stabiliteten av oljemarknader kommer bara att stärka vår beslutsamhet, fortsatte han.

Nedan ser vi utvecklingen för oljepriset under de senaste dagarna, en av få inflationsdrivare som faktiskt hade vänt ner är nu åter på väg upp.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan av Scandi Standard, Aker Horizons och Arise med uppgångar mellan 8%-19%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Instalco, Lagercrantz och OX2 som alla är upp mellan 3% – 7%.

Under strecket

Det finns en betydande risk för fortsatt hög inflation under lång tid framöver med allvarliga konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen i Sverige enligt den prognos från Svenskt Näringsliv som vi tog del av i veckan. BNP väntas i huvudscenariot öka med 1,9 procent i år men endast med 0,5 procent nästa år. I den förra prognosen, i maj, räknade Svenskt Näringsliv med en BNP-tillväxt på 2,5 procent i år och 1,5 procent 2023. Man konstaterar att de höga energipriserna och den sedan länge bristfälliga energiförsörjning håller inflationen kvar på en hög nivå, en kris som enligt institutet är självförvållad. Nästa regering måste vidta omedelbara åtgärder för att trygga energiförsörjningen, säger man.

Vi menar att det är en mycket dyster prognos som målas upp där det faktiskt finns en sannolikhet att vi kan få uppleva det klassiska nationalekonomiska exemplet, stagflation, med negativ tillväxt, hög inflation (och därmed höga räntor) samt hög arbetslöshet, det hoppas vi förblir ett scenario som stannar i skolböckerna och inte når verkligheten. Sverige hade en utmärkt situation av självförsörjningsgrad gällande energi i början av 2010-talet. Tyvärr fattades det sedermera ett antal, som vi nu inser, trista beslut.

Regeringen bestämde sig för att kärnkraft inte var framtiden och beslutade att beskatta den hårdare i syfte att skapa ogynnsamma ekonomiska förhållanden 2011-2014 med påföljden att flera reaktorer, framförallt i södra Sverige lades ner. Regeringen pratar nu gärna om att det är marknaden som styr, men vi måste i denna diskussion komma ihåg att ”marknaden” i Sverige huvudsakligen är statliga bolag som vi skattebetalare har finansierat och bildat via skattsedeln. Exempelvis ägs Ringhals (som har lagt ner reaktorer) av Vattenfall som ägs till 100% av staten. Alltså har de reaktorer som lagts ner där finansierats av oss skattebetalare och inte av något privat företag på marknaden som politiker gärna talar om. Bolagen drivs förvisso kommersiellt men är helägda av stat eller kommun (dvs oss). Därmed är det kanske lite magstarkt att påstå att marknaden styr utbudet på el och prisnivån i Sverige. Vi vill absolut inte bli politiska här utan menar snarare att ALLA politiker borde ärligt berätta för medborgarna vad som hänt och vidta åtgärder i enlighet med sunt förnuft, exempelvis sluta att exportera energi utan i stället se vår relativt höga självförsörjningsgrad som en möjlighet att skapa en svensk konkurrensfördel för både företag och privatpersoner. I Sverige görs just nu exempelvis jättesatsningar på fossilfritt stål i flera konsortier, det är mycket bra, men de kommer också att vara gigantiska elförbrukare. Enligt grafen nedan, från Energi Företagen, ägs endast 10% av den svenska elproduktionen av icke påverkbara privata intressen.

Veckans räntespaning
Marknaden väntar nu ivrigt på signaler från centralbankerna inför kommande räntemöten. Som nämnts ovan pågår centralbanksmötet i Jackson Hole under helgen. Förväntansbilden ser ut att vara en mer hökaktig ton för att inte inflationsförväntningarna ska skena iväg.

Räntorna har stigit ganska kraftigt senaste veckorna och den amerikanska 10-årsräntan handlas nu åter igen över 3%. Den motsvariga svenska 10-åringen har handlats upp från 1,58% till 1,77% nu på fredag morgon.

På primärmarknaden har det varit många emissioner under veckan då många passar på att emittera nu när marknaden varit lite bättre en tid. Vi har deltagit i emission från Lifco till en fast kupong på 3,95% med en löptid på 2 år. Sen deltog vi även i två bankemissioner från Jyske Bank (T2:a) och SEB (senior non prefered) där Jyske betalar rörlig ränta på Stibor +300bps på 5 år och SEB betalar Stibor +115 bps på 4 år.

 

Trevlig helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.13 Stilla veckan gav små marknadsrörelser

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.