Marknadens återhämtning har fortsatt även denna vecka. Vi har sett hög inflation i Europa och flera bolag som har rapporterat bra såsom bland annat Nibe och AwardIT som fonderna äger.
Världsindex är slutligen upp med 0,5% för veckan.
Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Nibe.
Vi har ägt bolaget under lång tid för fondernas räkning. Nibe tillverkar och säljer värmepumpar. Bolaget står för kvalité och spjutspetsteknik med mycket bra konverteringsgrad i toppsegmentet i branschen. Under 2018 och 2019 lyckades man äntligen med att attrahera internationella kunder till sina produkter och tillväxten lyftes till en högre nivå än vad vi tidigare sett med årliga intäktsökningar på 60%-70%. Intressant är att man ser en klar vilja hos bolaget att fortsätta växa och produktutbudet har breddats med exempelvis solceller. Med nuvarande energipriser tror vi på ökad försäljning av bolagets produkter. Vi skrev senast i juni att vi hade ökat i bolaget kring 80-nivån för fondernas räkning. På torsdagsmorgonen rapporterade bolaget et mycket starkt andra kvartal och aktien handlas just nu en bra bit över 100 kr, vilket är mycket roligt för våra fondandelsägare.
Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Nibe primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7, Hållbar Energi åt Alla. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet en fin accelererande tillväxt hittills.
Veckans händelse – Inflation
Inflationen fortsätter att oroa och i veckan fick vi nya högsta noteringar från Eurozone och Storbritannien.
Eurozone kom in på 8,9% för juli och tar man med även de EU-länder som inte använder Euro ser det ännu värre ut. I samtliga EU-länder steg inflationstakten till 9,8 procent i juli från 9,6 procent föregående månad.
I UK såg det ytterligare dystrare ut med en notering på hela 10,1%, upp från 9,4% i juni.
För närvarande väljer marknaden att negligera dessa höga siffror men med en fortsatt stark inflationstrend kommer sannolikt fokus tillbaka på detta. Just nu hoppas marknaden på att räntehöjningar ska lyckas mjuklanda ekonomin och att inflationen därmed kommer ner.
Nedan ser vi tydligt att Energi tydligt är den starkaste drivaren av inflationen, vilket naturligtvis medför att det finns en chans till lättnad framöver.
Byggandet faller, särskilt bostadsbyggandet vilket kan vara ett första tecken på annalkande svagare konjunktur. Byggstarterna i Sverige sjönk i juli och tillsammans med kraftiga nedrevideringar tidigare i år tecknar det en helt ny bild av byggandet av fastigheter. Nu sjunker byggstarterna i stället för att fortsätta uppåt. Allt tal om hur rusande byggkostnader får projekt att skjutas upp därmed också verkar synas i statistiken nu.
I grafen nedan ser vi att det framför allt är byggandet av bostäder som faller, projekten går inte längre att räkna hem med den inflation i byggkostnader som vi har sett under de senaste månaderna och fallet är dramatiskt. Stat och kommun är lite långsiktigare i sina projekt, därmed håller framförallt byggandet av samhällsbyggnader uppe statistiken.
Vi fick ett mycket talande exempel på ovanstående i veckan då SBB stoppar projekt och tvingar underleverantör i konkurs. Trähustillverkaren Sizes har gått i konkurs på grund av att SBB, med vd:n Ilija Batljan i spetsen, har avslutat sina framtida projekt med bolaget. Underleverantören, där SBB även är delägare till 26%, har pågående projekt för produktion av flera hundra lägenheter för fastighetsbolagets räkning.
Nu ska sägas att SBB har problem med sin balansräkning som man har tvingats att krympa kraftigt under året men Ilja väljer sannolikt inte att sätta ett samägt bolag i konkurs om han inte trodde att framtiden såg dyster ut. En obehagligt snabb utveckling som vi måste hålla under uppsikt framgent.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan av SleepCycle, Canadian Solar och Nibe med uppgångar mellan 8%-19%.
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland SCA, Axfood och Ericsson som alla är upp mellan 4% – 5%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Cedergrenska, Nibe, Flexion Mobile och AwardIT som alla är upp mellan 8% – 10%.
Under strecket
Kinas inhemska ekonomi har just nu i rejäl motvind, tillväxten hålls uppe av överraskande stark export. När omvärldens centralbanker tävlar om att höja stort & snabbt tvingas Kina gå egen väg. Kinas centralbank, PBOC, sänkte räntan på den ettåriga medelfristiga lånefaciliteten (MLF) till 2,75 procent, från tidigare 2,85 procent. Räkna med mer då vi också såg juli-statistik överlag svagare än väntat. Kinas industriproduktion ökade med 3,8 procent i juli, klart under förväntningarna på +4,6 procent, medan de fasta investeringarna ökade med 5,7 procent, väntat +6,3 procent.
Vi läste i veckan att investeraren som figurerar i filmen The Big Short, Michael Burry, har sålt alla aktier, utom en, i sin Hedgefond Scion efter att ha varnat sina kunder i ett månadsbrev för att marknaden står inför en stor crash. Det enda bolag som han har valt att behålla är det privata fängelsebolaget Geo Group som han menar kommer att prestera bra oavsett marknadsförhållanden. Om man kikar på filmen The Big Short, vilket jag varmt rekommenderar som en ganska bra skildring av hur finanskrisen 2008 gick till, kan man notera att Burry fick rätt den gången…..
Dock ser vi i bilden nedan att försäljningarna var genomförda redan vid halvårsskiftet och således har Burry missat sommarens återhämtningsrally
På temat ovan kan vi konstatera att värderingarna har kommit upp en bit igen efter sommarens återhämtning. S&P 500 handlar åter på ca PE 19, lägre än under 2020-2021 men klart högre än exempelvis 10-års snittet.
Veckans räntespaning
Efter en tid med krympande kreditspreadar och sjunkande räntor har vi i veckan sett att kreditspreadarna ökat något, mycket drivet av de höga energipriserna och en fortsatt inflationsoron i Europa. Kreditspreaden för europeisk Investment Grade index har handlats upp från 92bps till ca 100 bps under veckan.
Samtidigt har räntor stigit på både korta och långa löptider. Svenska 10-årsräntan inledde veckan runt 1,29% och handlas i skrivande stund runt 1,5%. Den amerikanska 10-årsräntan inledde veckan runt 2,79% och handlas nu på morgonen runt 2,93%.
Primärmarknaden börjar lite lätt dra i gång, hittills har vi mestadels sett banker emittera lite men under nästa vecka förväntas andra företag börja emittera också. Vi har inte deltagit i någon emission för våra fonder under veckan som varit.
Trevlig helg