Veckobrev v.33 – I väntan på nya stödpaket

Demokraterna och Trump-administrationen är långt ifrån varandra i diskussionerna om nya stimulanser i spåren av coronapandemin enligt representanthusets talman Nancy Pelosi. Dock vet vi ju att de alltid kommer överens till slut.
Veckan har präglats av förhoppningar på fortsatta stimulanser, svagt fallande statistik rörande amerikanska C19 fall samt försiktig optimism kring ett vaccin när Ryssland nu menar att man har tagit fram ett sådant. Även börsutveckling har gått i den försiktiga optimismens tecken där Världsindex var upp med ca 1 %.

Makro

För tredje veckan i rad skriver vi nu om att ett nytt stödpaket i USA nog snart är på plats. Dock verkar förhandlingarna mellan Demokrater och Republikaner dra ut något på tiden. Kärnfrågan man träter om är fortsatt arbetslöshetsunderstöd, där Republikanerna vill minska de 600$ / vecka man nu är berättigad till om man är arbetslös, medan Demokraterna vill det motsatta.

Joe Biden valde på tisdagskvällen Kamala Harris som sin vicepresidentkandidat. Hon är i dag senator i Kalifornien och blir första svarta kvinna att kandidera till posten för ett av de stora partierna. Kamala Harris var förhandstippad och beskrivs som ett relativt säkert val för Biden; hon är välkänd, anses stå nära mitten i partiet och har erfarenhet av flera politiska kampanjer. Om Biden vinner valet i höst, med tanke på hans aktningsvärda ålder på 77 år, så måste man väl också säga att det finns en viss sannolikhet för att Harris kan bli president under mandatperioden.

På måndagen presenterade SCB konsumtionssiffror för juni. Konsumtionen steg i jämförelse med maj, men vi ser fortsatt negativa tal på strax under 3% i jämförelse med 2019. Juli kommer med all sannolikhet att bli bättre då större delen av årets semesterbudget spenderats inom landets gränser.

SEB presenterade sin månatliga boprisindikator, vilken steg ytterligare i augusti. Denna visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Av de tillfrågade tror nu 52 procent på stigande priser under det kommande året, vilket ska jämföras med endast 20% i juni månads enkät. Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg också 1 procent i juli jämfört med föregående månad medan villapriserna steg 2 procent, allt enligt Svensk Mäklarstatistik.

Storbritanniens BNP sjönk med hela 20,4 procent under det andra kvartalet jämfört med föregående kvartal. Som vi rapporterade om förra veckan visade Euroområdet ett tapp på i snitt cirka 12 procent. Det är tuffa siffror, men dock i linje med marknadens estimat och därmed också diskonterade i börsernas prissättning.

Räntemarknaden

Primärmarknaden börjar lite smått vakna till liv efter sommarsemestern. Fastighetsbolaget Castellum emitterade en ny obligation på totalt 1 mdr SEK i veckan där vi deltog. Obligationen har en löptid på 5 år med en rörlig ränta på Stibor +168 bps.

Konjunkturinstitutet släppte i veckan uppdaterade BNP-siffror med mer positiva utsikter. De långa räntorna steg under veckan, där den svenska 10-årsräntan är upp från 0,02 till 0,12 och den amerikanska 10-årsräntan handlades runt 0,56 i början av veckan till 0,71 i slutet av veckan.

Aktiemarknaden

Som vanligt innehar portföljerna några riktigt starka namn. Vi skrev om G5 Entertainment som steg mest under förra veckan med en uppgång på 33%, bl a efter positiva rekommendationer från flera analyshus. I veckan kom rapporten och intäkterna från egenproducerade spel var upp med hela 90%. Aktien blev därmed även denna veckas vinnare med en uppgång på ytterligare ca 30%.

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas har träffat avtal om att köpa en kontrollpost om 62,7 procent i franska, börsnoterade Genkyotex för 20,3 miljoner euro. Aktien steg på nyheten. Vi tror att affären har stor potential på sikt och adderar ytterligare en dimension till ett redan intressant bolag. Aktien återfinns i flera av våra portföljer.

I Sverigeportföljen hittar vi därutöver veckans vinnare i Trelleborg, Electrolux Professional och Addlife som alla har stigit med 8% – 12%.

I de globala portföljerna utmärker sig åter våra hållbara investeringar.  Eolus Vind, Vestas Vind och Scatec Solar tillhör alla veckans bästa aktier med uppgångar mellan 8% -12%. I övrigt hittar vi vinnarna i japanska NSK och Amada samt franska Klepierre och Faurecia, alla med uppgångar på mellan 8%-15%.

Hur vi på Cicero Fonder har agerat under krisen:

Utgångsläget är att fonderna investerar i huvudsak i stabila kvalitets- och utdelningsbolag utifrån faktorförvaltningen. Denna modell har visat sig hålla emot ganska bra historiskt och innehaven förväntas leverera stabil avkastning under ekonomis återhämtningsperiod.

Blandfonderna

Blandfonder ska ha en aktieexponering i normalläget på 60% (30% för Cicero World 0-50) aktieexponering men med möjlighet att vid exceptionella tillfällen halvera denna exponering. Vi baserar förvaltningen på vår unika faktormodell.

Under våren har vi undvikit branscher som är mest påverkat av pandemin såsom boknings-, flyg-, hotell-, och lyxvarubolag. Oljebolag investerar vi inte alls i med tanke på vår Hållbarhetsprofil.

Aktiefonderna

I fonderna Cicero Sverige och Eligo Strategi Offensiv baserar vi förvaltningen på vår väldiversifierade faktormodell. Modellen har givit överavkastning under hela perioden som pandemin har varat.

Indexfonderna

Indexfondernas mandat är av naturen att följa index och de kommer därmed att göra det.

Räntefonder

Vi placerar primärt i bolag med starka balansräkningar som vi räknar med ska klara sig bättre än genomsnittet i oroliga tider. Vi har också sedan länge dragit ner durationsrisken. Vi har även i räntefonderna Hållbarhet som ledstjärna och investerar därmed inte alls i oljesektorn. Vi har i likhet med aktieförvaltarna sålt all flygbolagsexponering sedan tidigare.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.