Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Veckan har inneburit återhämtningar drivet av lägre volatilitet och inflation som höll sig i schack. Världsindex är under veckan därmed upp drygt 4%.
Veckans Bolag – Oneflow
Ett av våra intressanta hållbara bolag är Oneflow Group som har genomfört en riktad nyemission under veckan. Bolaget tillfördes 90m SEK och därmed ska finansieringsbehovet fram till lönsamhet vara löst, vilket vi ser som mycket positivt och deltog därmed i emissionen för fondernas räkning. Vi räknar med att man maximalt framöver kommer att ha ett negativt kassaflöde på 10m SEK per kvartal och därmed kommer emissionslikviden tillsammans med nuvarande kassa på drygt 50m SEK med råge ta bolaget till lönsamhet.
Oneflow är en plattform för digitala avtal som omvandlar statiska pappersavtal som måste skickas fysiskt fram och tillbaka parter emellan till dynamiska digitala dokument. Det gör att man kan använda samma avtal genom hela arbetsflödet och möjliggöra för ändringar från alla parter under förhandlingarna. Digitala avtal gör att processer går fortare, beslut blir smartare och affärer snabbare. Det är ett enklare och smidigare och sätt att hantera avtal för team i alla former och storlekar. Naturligtvis signeras avtalet slutligen digitalt när alla parter är redo.
Tillväxten i bolaget är stark med en försäljning som för närvarande växter drygt 30% och vi bedömer att man kommer att ha sitt första lönsamma kvartal under 2025. Under 2024 har man utvecklat ett AI-verktyg som tillägg i sin programvara. Man erbjuder nu att en AI analyserar ett nytt avtal och kommer med förslag på ändringar både med avseende på lagrum men också med avseende på risker med avtalet för den skrivande parten. Verktyget föreslår förändringar som förbättrar avtalet och håller också reda på ingångna avtal som kan behöva uppdateras på grund av nya lagar eller för att de är på väg att löpa ut. Vi tror det nya verktyget kan ge en riktigt fin skjuts till affärerna. Just nu Betatestar man på ca 10 kunder och hoppas kunna rulla ut fullskaligt under Q4 i år.
Vi ser fram emot en fortsatt spännande tid som aktieägare i Oneflow för fondernas räkning.
Veckans Händelse – Inflationen är i schack
Veckans viktigaste siffra var inflationen i USA som steg 0,2 procent i juli, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg KPI med 2,9 procent. Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha stigit med 0,2 procent jämfört med månaden före och ha stigit med 3,0 procent jämfört med samma månad i fjol, så resultatet kom in något lägre än väntat.
De viktigaste punkterna var:
Used cars -2.3%
New cars -0.2%
Airline Fares -1.6%
Apparel -0.4%
Car Insurance +1.2%
Furniture +0.3%
Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,2 procent i juli, och ökade 3,2 procent jämfört med samma månad föregående år. Här väntade sig analytiker +0,2 procent jämfört med månaden före och +3,2 procent jämfört med samma månad i fjol.
Den svenska inflationen KPIF (KPI med fast ränta) steg 0,1 procent i juli, jämfört med föregående månad, och steg 1,7 procent jämfört med samma månad föregående år.
Väntat var en ökning med 0,1 procent jämfört med månaden före och en ökning med 1,6 procent jämfört med samma månad föregående år. I juni var KPIF-inflationen 1,3 procent vilket innebär att vi nu har två månader i rad med inflation klart under Riksbankens mål på 2%. De flesta bedömare tror på en sänkning från Riksbanken på augustimötet på tisdag.
Veckans Spaning – Är recessionen i USA på väg?
Goldman Sachs har i veckan höjt sannolikheten för en recession i USA till 41%, baserat på flera viktiga faktorer:
Åtstramande penningpolitik: FED-höjningar av räntorna för att bekämpa inflationen har ökat risken för att ekonomin saktar ner kraftigt och man ser inte att FED kommer att reagera tillräckligt snabbt med sänkningarna.
Avmattning i konsumtionen: Konsumenternas efterfrågan har börjat visa tecken på avmattning, vilket i så fall påverkar tillväxten negativt.
Försvagad arbetsmarknad: Det finns tecken på att arbetsmarknaden börjar försvagas, se nedan, vilket i sig leder till lägre konsumtion och investeringar.
Globala osäkerheter: De geopolitiska spänningarna ökar både i mellanöstern och Ukraina-krisen och svagare global tillväxt, exempelvis i Kina, men även i EU, bidrar också till ökade risker för avsvalnande ekonomi i USA, och naturligtvis även globalt.
Sammanfattningsvis ser Goldman Sachs en kombination av inhemska och globala faktorer som kan leda till en recession, vilket de anser motiverar deras justerade prognosen. Fed och hur snabbt de kommer att agera spelar som vanligt en nyckelroll för marknadens förväntningar kring recessionen och på torsdagen var St. Louis Feds Alberto Musalem ute och meddelade att han tycker att tiden för en räntesänkning närmar sig och hans kollega, Raphael Bostic i Atlanta, säger att han är öppen för en sänkning i september. Att oron för konjunkturen har lagt sig sedan förra veckan gör dock att den 50 punkterssänkning på Fed-mötet 18 september som för en vecka sedan var nästan helt inprisad nu ser något mindre sannolik ut med bara -33 pkt inprisat för närvarande. Räkna med att jobbsiffran för juli om tre veckor blir det som avgör hur stor sänkningen blir. På torsdagen fick vi också bekräftat att Fed-chefen Jay Powell kommer att använda sin slot på centralbankskonferensen i Jackson Hole nästa fredag för att tala om läget i ekonomin.
De största riskerna med en eventuell amerikansk recession är dels att en recession leder till ökad arbetslöshet när företag minskar sin arbetskraft för att spara kostnader, vilket i sin tur minskar konsumenternas köpkraft och förvärrar den ekonomiska nedgången.
Banker och finansiella institutioner kommer också att drabbas av ökade kreditförluster, särskilt om företag och konsumenter har svårt att betala sina skulder, som vi såg i finanskrisen 2008.
Som världens största ekonomi kommer en amerikansk recession dessutom att få globala effekter, särskilt för länder som är beroende av export till USA, men även för länder med hög skuldsättning, där skuldproblematiken ökar om tillväxten faller som exempelvis Frankrike, Italien och Spanien som alla är betydelsefulla ekonomier.
Dessutom är det lätt att förstå att företag kan skära ner på kapitalinvesteringar, vilket fördröjer teknologisk utveckling och långsiktig tillväxt. Förtroendekris: En recession kan leda till en förtroendekris på marknaderna, vilket förvärrar den ekonomiska nedgången genom att öka osäkerheten och minska investeringar och konsumtion ytterligare. Följderna av en amerikansk recession kan vara långvariga, med en långsam återhämtning och en ökning av sociala problem som fattigdom och ekonomisk ojämlikhet.
Ytterligare en indikator på tillståndet i den amerikanska ekonomin dök upp på torsdagseftermiddagen då det var dags för ”Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd, vilka dock minskade med 7.000 personer jämfört med förra veckan och uppgick till 227.000 personer. Analytiker hade räknat med 235.000 och siffran pekade därmed på en något starkare ekonomisk utveckling som balans mot de svagare ekonomiska datapunkter som vi har mottagit den senaste tiden, vilket har fått marknaden att oroa sig för recession. Börserna i USA gick starkt på torsdagskvällen.
Trots att jobbtillväxten i USA har avtagit de senaste månaderna har styrkan det senaste året avvikit från andra indikatorer, som visar en mer märkbar avkylning.
Varje år anpassar den amerikanska arbetsmarknadsmyndigheten BLS och reviderar den sysselsättningsnivå som rapporterats av CES (Current Establishment Survey) för att hantera svar och urvalsfel i undersökningen. Revideringen har vanligtvis inte satt någon meningsfull prägel på den nuvarande synen på arbetsmarknaden, delvis eftersom den är lite “gammal” när den släpps i augusti varje år, medan den slutliga revideringen inte publiceras förrän i februari året därpå. Wells Fargo frågar sig i en intressant analys om 2024 års revidering kan vara mer betydande. De noterar att data till och med fjärde kvartalet 2023 från Quarterly Cencus of Employment and Wages (QCEW), som är de viktigaste administrativa uppgifterna som används i revideringen, innebär att antalet sysselsatta dras ned.
Om gapet mellan utfallen från BLS och QCEW bestod till och med mars 2024 skulle det innebära att den genomsnittliga månatliga takten i sysselsättningstillväxten revideras ned från 246.000 till 189.000 personer, vilket är rejält.
Det finns flera möjliga skäl till att CES-undersökningen sannolikt har överskattat jobbtillväxten. En är att modellen för antalet startade och nedlagda företag ännu inte fångat ett svagare affärsklimat några år efter pandemin. Sjunkande svarsfrekvens på CES och olika egenskaper mellan de företag som svarar och de som inte gör det kan vara en annan faktor.
Under första halvåret i år har antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn (Non-Farm Payrolls) i USA ökat med i snitt 218.000 personer, och preliminärt ökat mer än konsensusprognoserna alla månader bortsett från april. Det är bara den senaste rapporten, som visade att sysselsättningen ökade med 114.000 personer i juli, som har verkat bekräfta de andra måtten för efterfrågan på arbetskraft.
De månader som omfattas av referensperioden – april 2023 till och med mars 2024 – kommer att göra även den preliminära uppskattningen något daterad och kommer inte att säga något explicit om sysselsättningstillväxten under de efterföljande månaderna. Dessutom tycks FOMC-medlemmar redan vara uppmärksamma på potentialen för nedrevidering, vilket framgick av protokollet från det senaste FOMC-mötet i juni.
Samtidigt tillägger banken att en stor negativ revidering skulle indikera att sysselsättningsstyrkan avtog redan före april, vilket gör riskerna för den fulla sysselsättningen i Feds dubbla mandat mer framträdande mitt i en utbredd avmattning i andra arbetsmarknadsdata.
Den preliminära revideringen publiceras den 21 augusti, vilket i år kan bli en avgörande datapunkt för synen på styrkan i den amerikanska arbetsmarknaden och kanske potentiellt påskynda amerikanska räntesänkningar.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Nvidia och förra veckans presenterade bolag Sivers Semiconductors samt japanska Fujikura som alla är upp mellan 15–17%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Sivers Semiconductors, Smart Eye och Nibe med uppgångar mellan 6%–17%.
Veckans Räntespaning
Förra veckan var fokus på amerikansk konjunkturoro och skakiga marknader. Denna vecka har oron lagt sig och riskaptiten har ökat. Detta efter att statistik över detaljhandeln och arbetslöshetsdata kommit in på ok nivåer. Även inflationen anses vara under kontroll. Allt detta pekar på att Fed kan börja sänka räntan på nästa möte i september.
Räntorna har fluktuerat en del under veckan men är nu tillbaka på ungefär samma nivåer som förra veckan. En svensk 10-årig statsobligation handlar nu på 1,98%.
I rapportväg fick vi en Q2-rapport från Heimstaden Bostad nu under fredagen. Rapporten var stabil och odramatisk. Hyresintäkterna ökade med 7% och NOI-marginalen ökade till 71%. Ränteteckningsgraden ligger kvar på 1,6X. Vi tror dock att Investment Grade-betyget är under press om det inte sker några större avyttringar eller tillskott av aktiekapital.
Det är fortfarande relativt lugnt på primärmarknaden för krediter och vi har inte deltagit i några nyemissioner under veckan. Vi räknar dock med att det blir betydligt högre aktivitet kommande veckor.
Trevlig helg önskar Cicero Fonder