Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Vi går in i den period av året som ur ett statistiskt perspektiv brukar vara sämst på börsen. Hade man endast varit investerad på börsen under augusti och september varje år sedan år 2000 hade man bara haft hälften av pengarna kvar idag. Dessa är dessutom de enda två månaderna som sedan år 2000 uppvisar en totalt negativ avkastning under perioden.
Veckan har varit mycket avvaktande inför de amerikanska KPI-siffrorna på torsdagen. Teknikbolag och banker har haft det tufft i USA. De senare på grund av att Moody´s har sänkt kreditbetygen på ett antal banker på grund av bland annat stigande kreditförluster. När KPI väl kom in något bättre såg vi en viss lättnad på börserna.
Världsindex är därmed under veckan bara ner med drygt 0,5%.
Veckans Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera norska Borregaard som är ett relativt långväga innehav i portföljerna då aktien köptes in redan under 2019. Bolaget framställer primärt cellulosabaserade, förädlade högteknologiska produkter för industrin. Ur ny träråvara, men också av skogsbiprodukter, framställer man bland annat lignin biovanillin, bioetanol och mikrofibrer till ett flertal branscher. Bland bolagets produkter märks bindemedel för cement vilket kraftigt bidrar till att minska CO2-utsläppen vid cementproduktion. Företagets produkter återfinns dessutom i livsmedels- jordbruks- och läkemedelssektorn. Ett annat användningsområde är mikrofibrer från Borregaard som återfinns i högteknologiska funktionskläder. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och menar att man primärt bidrar inom sex av målen. Vi menar att bolaget åtminstone verkar i linje med FN:s mål nummer 9 ”Hållbar industri och innovationer”. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta följa detta företag under de närmaste åren. Borregaard växte med 20% 2022 och aktien är upp omkring 70% sedan vi valde att investera.
Veckans Händelse – Marknaden avvaktade inför amerikanska inflationssiffror
Som nämndes ovan är augusti och september årets sämsta börsmånader och marknaden har varit mycket försiktig inför de amerikanska inflationssiffrorna, som väntades in på torsdagen. Teknikbolagen som har gått bra i sommar blev föremål för vinsthemtagningar och banker gick dåligt då Moody´s sänkte flera kreditbetyg. Moody’s varnar för tuffare tider med höga räntor och fallande tillgångsvärderingar. I en stor översyn av sina kreditbetyg levererade Moody’s en bredsida mot sektorn på tisdagen. Tio mindre banker fick sänkta kreditbetyg medan elva banker istället fick utsikterna för sina kreditbetyg sänkta. Samtidigt meddelade Moody’s att de även ser över kreditbetyget för sex större banker, däribland relativa tungviktare som State Street, Truist och Bank of New York Mellon. Wall Street bjöd på en dyster öppning av tisdagshandeln, med banksektorn under särskilt stor press. Bankindex sjönk med 4,2% medan S&P 500 backade 0,8%. Översynen har triggats av flera faktorer, bland annat högre finansieringskostnader i och med de stigande räntorna och ökad risk för att vissa banker inte lever upp till sina kapitalkrav. Samtidigt ser Moody’s en generell risk för att kvaliteten på bankernas tillgångar kommer att försämras. Det gäller särskilt för de banker som har en större exponering mot kommersiella fastigheter, där värderingarna fortfarande pressas av en lägre efterfrågan tillsammans med det högre ränteläget. Ovanstående resonemang från Moody´s är intressant, man behöver inte ha speciellt mycket fantasi för att kunna applicera alla dessa negativt påverkande faktorer på svenska banker.
Så kom då inflationssiffrorna till slut på torsdagseftermiddagen. Konsumentpriserna i USA steg 0,2 % i juli, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg KPI med 3,2 %. Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha stigit med 3,3% jämfört med samma månad i fjol. Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,2 % i juli, och ökade 4,7 % jämfört med samma månad föregående år. Här väntade sig analytiker +4,8 % jämfört med samma månad i fjol. Slutsatsen blir att inflationen är på väg i rätt riktning och också överraskade aningens positivt jämfört med förväntningarna.
Jobbet är dock ännu ej klart och man kan anföra att energi är den klart tydligaste anledningen till nedgången i inflationstakten. Matpriserna stiger exempelvis fortsatt ganska mycket, se nedan.
Börserna reagerade emellertid med viss lättnad på beskedet.
Veckans Spaning – Våra val i läkemedelssektorn blir veckans vinnare
Novo Nordisk lyfter tvåsiffrigt efter att en studie över semaglutid nådde primärt mål. En dos om 2,4 mg semaglutid som är den verksamma substansen i både Novos diabetesläkemedel som i det nya viktminskningspreparatet Wegovy visar sig också ha minskat risken för allvarliga kardiovaskulära åkommor med 20 procent hos vuxna patienter med övervikt eller fetma. I den dubbelblinda studien jämfördes subkutan (endast under huden) injektion med 2,4 mg semaglutid en gång i veckan med placebo. Studien omfattade drygt 17.600 vuxna över 45 år med övervikt och en historik av kardiovaskulär sjukdom, men ingen historik av diabetes. Studien nådde sitt primära mål genom att demonstrera en statistiskt signifikant minskning av allvarliga kardiovaskulära åkommor. Novo Nordisk avser därför nu att ansöka om myndighetsgodkännanden för utökade indikationer beträffande 2,4 mg semaglutid i USA och EU under 2023. Vid godkännande kan man därmed nå en patientgrupp som man hittills inte har nått, patienter med kärlsjukdomar. Dessutom kan man tänka sig att friska patienter som endast använder Wegovy för viktminskning även får ett argument i förebyggande av kärlsjukdomar för att köpa det dyra läkemedlet (4000 kr per månad i Sverige). Vid bolagets rapportering av andra kvartalet på torsdagen valde man också att höja sin guidning för helåret.
Även den amerikansk läkemedelsjätte Eli Lilly rusade i veckan efter sin Q2- rapport som toppade analytikerestimat. Även Lilly skruvade upp sina prognoser för 2023. Bolaget redovisade ett justerat resultat per aktie på 2,11 dollar för det andra kvartalet 2023. Starkare än de 2 dollar per aktie som analytikerna hade förväntat sig. Bolaget prognostiserar nu en helårsomsättning för 2023 inom intervallet 33,4-33,9 miljarder dollar som ska jämföras med konsensus på 31,5 miljarder.
Nedan återfinns båda bolagen bland veckans vinnare och det är roligt att kunna meddela att de finns med i de internationella portföljerna.
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Novo Nordisk, Eli Lilly samt svenska Aros Bostad, med uppgångar mellan 10%-20%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Alcadon, Smart Eye, Camurus och Sivers Semiconductor med uppgångar mellan 5%-10%.
Veckans Räntespaning
Marknaden väntade spänt på inflationssiffran från USA som släpptes på torsdag eftermiddag. Siffran var helt i linje med förväntat och räntorna i USA föll direkt på beskedet för att sedan studsa tillbaka men till en något lägre nivå än innan beskedet. Det var välkomna siffror för FED som förväntas låta räntan vara oförändrad både i september och november. Efter KPI-statistiken har ett par FED ledamöter uttalat sig där de sammantaget säger att deras arbete har haft effekt men att det fortfarande återstår arbete för att få ner inflationen till målet.
Sett över veckan har räntorna varit relativt oförändrade. Likaså har kreditspreadarna i stort sett varit oförändrade under veckan.
Trevlig Helg önskar Cicero Fonder