Veckobrev v.32 – Faller inflationen äntligen?

Marknadens återhämtning har fortsatt även denna vecka. Inflation och producentpriser kom båda in lägre än väntat i USA vilket gav marknaden hopp om att inflationstrenden har vänt….

Världsindex är slutligen upp med 0,8% för veckan.

Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Alcadon.

Vi har ägt bolaget under en kortare tid för fondernas räkning. Alcadon tillverkar och säljer nätverkslösningar. Bolaget står för spjutspetsteknik med mycket bra kvalité i sina produkter. Man bedriver nätbyggnation och underhåll inom flera typer av nät såsom el, fiber, koppar, mastrelaterade mobilnät såsom 5G och optiska nät. Bolaget växer kraftigt inom alla affärsområden och i veckan tog man klivet in i Storbritannien. Bolaget förvärvade igår natt det brittiska bolaget Networks Centre Holding som är en professionell distributör av produkter och kompletta system för nätverksinfrastruktur. Man köper det på skuldfri basis via sin starka balansräkning för 31,5MGBP. NWC hade per den sista juni en omsättning på 42,6MGBP och en EBITDA på 3,6MGBP. Detta implicerar en EV/EBITDA om 8,8x R12. Förvärvet adderar enligt bolaget ca 1,24 SEK, vilket ger ca 43% tillväxt före syneriger om man ser på 2022 prognoserna. Förvärvet ger Alcadon insteget in på UK-marknaden, vilket är en av de snabbast växande marknaderna i Europa, spännande.

Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Alcadon primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7, Hållbar Energi åt Alla. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet en fin accelererande tillväxt hittills.

Veckans händelse – KPI och PPI överraskar på nedsidan
Den amerikanska inflationen var i juli inte lika hög som befarat. Det gör i sin tur att Fed kanske inte behöver gå fram lika aggressivt med räntehöjningar. Beskedet från den amerikanska statistikmyndigheten lyfte världens börser på onsdagen. Konsumentpriserna i USA var oförändrade i juli, jämfört med juni. Jämfört med samma månad föregående år steg KPI med 8,5 procent. Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha ökat 0,2 procent jämfört med juni och därmed fann marknaden en lättnad i siffrorna och steg.

Även producentpriserna i USA, som presenterades på torsdagen, sjönk oväntat 0,5 procent i juli, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg PPI med 9,8 procent. Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,2 procent under månaden och ökat 10,4 procent mot samma månad föregående år.

Ovanstående var den tydligaste faktorn för marknadens positiva kliv under veckan.

Veckans Spaning

Trots tuffa tider med problem i både ”Supply Chain”- och inflationsledet har vi noterat under rapportperioden att det faktiskt finns väldigt många bolag som klarar sig bra i rådande miljö. Vestas, OX2 och Cadeler är exempel på sådana som fonderna äger. Vi skulle också helt kort vilja lyfta fram Transtema, som är ett bolag som vi verkligen gillar.

I samband med rapporten för det andra kvartalet på torsdagen meddelade Transtema nya finansiella mål. Rörelseresultatet förbättrades avsevärt under det andra kvartalet och aktien rusar på börsen. De nya målen är att omsättningstillväxten inklusive förvärv ska uppgå till minst 10 procent och ebita-marginalen ska uppgå till minst 7 procent. Transtema är verksamt inom nätverksteknik, i likhet med veckans bolag Alcadon, redovisar ett ebita-resultat på 49 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022, upp från 36,5 Mkr ett år tidigare. Vår slutsats blir att även om vi, kanske går mot tuffare tider finns det bolag som Alcadon och Transtema som fortfarande har affärsmodeller som fungerar, det gäller bara att hitta dem, och det är det som är vårt viktigaste uppdrag för våra kunders räkning.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan av Tomra, Permascand och Arise med uppgångar mellan 11%-16%.

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Readly, Wihlborgs och Instalco som alla är upp mellan 8% – 13%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Castellum, Alcadon och Corem som alla är upp mellan 8% – 11%.

Under strecket – Riksbanken skapar förtroende?
Riksbankens tuffa linje verkar fungera. Vi tror att man uttryckte glädje på Brunkebergstorg i veckan. Marknadens inflationsförväntningar (Prospera: se tabell nedan) faller överraskande på 2- och 5-års sikt. Detta kan naturligtvis bero på recessionsoro, men det lär vara glada nyheter även för bostadsägare när man funderar över hur högt RB:s styrränta kan gå i slutändan. Notera i bilden nedan att Money Market Players är aktörer i räntemarknaden såsom vi, och andra fondbolag, men även riksbanken och övriga banker.

Veckans räntespaning
Vi har haft en bra räntemarknad senaste tiden och kreditspredarna krymper i rask takt. Nivån för europeiska Invenstment Grade handlas nu kring 93bps, den toppade tidigare i år på 126bps. Den motsvarande för High Yield handlas nu runt 467bps och toppade tidigare i år på 626bps.

De långa räntorna har lite smått börja stiga igen. Amerikanska 10-årsräntan handlas i skrivande stund på 2,88% upp från 2,76% i början av veckan. Den motsvariga svenska 10-årsräntan har varit nästan oförändrad under veckan, startade på 1,33% och handlas nu runt 1,35%.

Primärmarknaden har vaknat till liv efter sommarledigheten och den oroliga marknaden i våras. Det har varit ett fåtal emissioner, vi har dock inte deltagit i någon emission för våra fonder under veckan.

 

Trevlig helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.