Världens börser har varit fokuserade på starka jobbsiffrorna samt inflationsdata från USA med en försiktigt positiv underton i veckan. Rapporter fortsätter att komma in om än i en lite mindre strid ström än de senaste veckorna.
Världsindex har stigit en knapp procent.
Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera amerikanska Enphase Energy som är ett bolag vi nu har ägt i ett par år för fondernas räkning. Enphase Energy är ett amerikanskt energiteknikföretag med huvudkontor i Fremont, Kalifornien. Enphase designar och tillverkar mjukvarudrivna energilösningar som spänner över solenergi, energilagring samt webbaserad övervakning och kontroll. Man tillhandahåller smarta system för både hushåll och kommersiell verksamhet. Den amerikanska regeringen har beslutat om stora infrastrukturella investeringar för att bland annat förbättra de amerikanska vatten- och elnäten. Tillväxten är redan bra i bolaget och vi tror att det är ett intressant läge för bolaget nu, givet ovannämnda statliga investeringar. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål i stor omfattning, men man tangerar främst nummer 7 ”Hållbar energi åt alla” Det ska bli väldigt roligt att fortsätt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling.
Veckans händelse
Senaten röstade till slut JA till delar av Joe Bidens infrastrukturella stimulanspaket. Totalt har föreslagits investeringar på 3500 miljarder dollar av vilka 1 200 i tisdags godkändes av Senaten. Kongressen återstår slutligen innan investeringarna kan börja. Merparten handlar om infrastruktur såsom tåg, vägar, vatten- och elnät men också satsningar på förnyelsebar energi.
Ovanstående kommer att vara direkt positivt för flera av fondernas bolag såsom exempelvis norska, världsledande vattenreningsbolaget Cambi och förra veckans presenterade hållbara bolag American Water Works.
Veckans spaning
I president Joe Bidens stora infrastrukturplan finns ett tillägg om hårdare regler för kryptotillgångar. Det förslaget röstades igenom i senaten på tisdagen. Enligt förslaget måste alla som sysslar med bitcoin, precis som börsmäklare, rapportera sina och sina kunders transaktioner till amerikanska skatteverket, IRS. Då kan verket kräva in skatt på bitcoin-vinster – vinster som bitcoin-spekulanterna inte alltid skriver in i sin deklaration.
Bitcoin handlades relativt oförändrad på uppgifterna trots uppenbart negativa skatteeffekter av förslaget. Sannolikt menar marknaden att detta samtidigt är ett amerikanskt erkännande av kryptovalutor som en ”riktig” tillgång.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Calliditas, Clas Ohlson, Readly och Beijer Alma som alla är upp mellan 4% – 11%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Ferronordic, Dedicare och Transtema som alla är upp mellan 11% – 15%.
Det är roligt att se att alla topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Calliditas, Komplett, Aker Horizons och Kalera är alla upp 9%-11%.
Veckans Viktigaste
Vi tillägnar denna sektion helt åt att fundera kring konjunktur- och återhämtningstakt och i dess spår ränte- och börsutveckling.
Bilden i Europa och USA ser för närvarande lite olika ut. Återhämtningen går långsammare i Europa. Exempelvis fick vi i veckan tyska ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin. Siffran blev en stor besvikelse och sjönk till 40,4 i augusti jämfört med 63,3 i juli, vilket kan jämföras med en förväntansbild på 56,7. I Europa ser vi heller inga tendenser till gryende inflation. Analyshuset Goldman Sachs är också ganska njuggt inställd till börsutvecklingen under resterande delen av 2021 i Europa i en färsk analys. Man förväntar sig endast 2% ytterligare uppsida jämfört med 8% i USA.
I USA däremot är återhämtningen i full fart. De absoluta nivåerna på BNP är tillbaka på nivån vi såg innan pandemin. Arbetsmarknaden har en liten bit kvar till total återhämtning men vi fick mycket starka jobbsiffror i fredags som bidrog till starkare dollar och räntor.
I onsdags kom inflationsstatistik i USA och USA-räntorna sjönk något samtidigt som dollarn tappade efter att siffrorna strypt lite av syret till oron för en okontrollerad inflationsbrasa. Fokus låg på förändringstakten i inflation och dess bäring på Federal Reserves planer att börja dra ned på tillgångsköpen (tapering), särskilt då KPI för juni överraskade på uppsidan med den högsta inflationstakten på 13 år, och högsta kärninflationen på 30 år. Inflationstakten i juli blev nu 5,4 procent, oförändrad från juni vilket marknaden gillade då förändringstakten därmed slutade att stegras. Marknaden har under hela 2021 försökt utröna om och när den amerikanska centralbanken kommer att inleda tapering (stopp för stödköp på obligationsmarknaden). Tapering kommer att vara det första steget mot en normalisering av räntemarknaden i USA. Man har emellanåt oroat sig för att tapering ska bidra till lägre tillväxt då det låga ränteläget har gynnat bolags tillväxt och investeringar. Marknaden söker efter indikationer på ovanstående i varje centralbanksuttalande. Under sommaren har FED flera gånger meddelat att tapering och räntehöjningar ligger en bit bort men i veckan har vi hört en del andra tongångar. Både ledamöterna Eric Rosengren, Raphael Bostic och James Bullard har talat om att tapering kan vara nära förestående. Man menar bland annat att återhämtningen i aktiviteten kommer att fortsätta i takt med att fler återgår till arbetskraften och konsumtionen är stark. Man menar även att Bidens stimulanspaket ytterligare kommer att driva tillväxten allt starkare.
Det är intressant att USA och Europa går i sådan otakt vilket möjligen kan försätta Europa i en prekär tillväxtsituation den dagen USA börjar strama åt. Många länder i Europa har ansträngda ekonomier vilket skapade oro under återhämtningen efter finanskrisen. Även den gången gick återhämtningen betydligt trögare än i USA. Vad gäller tapering och räntehöjningar lägger vi örat mot rälsen och kommer att vara beredda att agera.
Veckans räntespaning
Veckans stora händelse var inflationssiffran från USA som kom i onsdags. I juni överraskade inflationen rejält på uppsidan och marknaden var spänd på hur hög juliinflationen skulle bli. Den amerikanska inflationen överraskade inte på uppsidan den här gången utan var i stället i linje med vad som var förväntat (5,4%). Marknaden tolkade detta som att toppen i inflationen nu är nära och långräntorna föll tillbaka några punkter.
I Sverige, på kreditmarknaden, har det fortsatt varit lugnt och vi har inte deltagit i några emissioner. Vi räknar med att det tar fart igen kommande veckor då semesterveckorna går mot sitt slut.
Slutligen
Vi vill säga några ord om en intressant tidsserie. Baltic Dry index (BDI) visar utvecklingen för kostnaderna för torrlaster till sjöss och anses av vissa vara en relativt bra konjunkturmätare på grund av att det mäter kostnaden för att skeppa råmaterial, så kallad dry bulk, (t.ex. järnmalm, kol eller spannmål). Dessa produkter används av världens olika industrier och ekonomier. Indexet mäter torrlast-raterna på 40 rutter världen över.
BDI index har funnits sedan januari 1985 och indexet baseras på dagliga charterpriser noterade hos skeppsmäklare i London för ett genomsnitt av representativa rutter.
Då merparten av torrvaror som fraktas till sjöss är råvaror till industrier anses indexet ge en tidig indikation på hur det står till i den globala ekonomin genom att visa efterfrågan på nämnda råvaror.
Som ett led i debatten kring tillväxten i världsekonomin är det intressant att studera de senaste månadernas styrka. Få andra konjunkturindikatorer visar på en så otvetydig återhämtningsstyrka som BDI. I veckan fick vi nya starka siffror och indexet visar tydligt på att återhämtningen i världsekonomin är stark och global.
Trevlig helg!