Veckobrev v.31 – Trump föreslår senarelagt val

Coronaspridningen fortsätter att öka i USA och vissa andra länder, vilket oroar. Trump har föreslagit att höstens val ska senareläggas vilket även det fick marknaden att oroas något. Rapporterna fortsätter emellertid att komma in bra och väger upp det negativa nyhetsflödet. Slutresultatet blev att Världsindex trots allt var upp med ca 1% under veckan.

Makro
Republikanerna i senaten släppte sent på måndagen sin plan för hur ett nytt stödpaket mot coronaviruset ska läggas upp. I programmet på runt 1.000 miljarder dollar minskas bland annat arbetslöshetsstödet. Det nuvarande, mer frikostiga statliga stödet om 600 dollar per vecka, som håller i till och med fredag, föreslås minskas till 200 dollar medan ett nytt kuvert med 1200 dollar föreslås skickas till hushållen.

Veckans största makroekonomiska händelse var att andra kvartalets BNP siffror har börjat komma in. USA har sett sin största nedgång sedan andra världskriget med -9,9% kvartal över kvartal som motsvarar 32,9% annualiserad. EU:s största länder har också rapporterat t.ex. Tyskland, Frankrike och Spanien upprörde marknaden med -10,1%, -13,8% och -18,5% kvartal över kvartal förändringar respektive. Samtidigt rapporterades Europeiska kommissionens s.k. ”Economic Confidence index” som visat högre än väntat förbättring vilket anses som ljuset i tunneln.

Veckans sysselsättningsstatistik från USA fortsatte visa försämring vilket är resultatet av att flera amerikanska stater avbrutit återöppningen eller har börjat stänga ned igen.

Under torsdagen oroade sig marknaden bl.a. för ett uttalande på Twitter från Trump där han uttalade att han ansåg att C19-situationen borde leda till en senareläggning av höstens val. Hans idé har lockat support från varken Demokraterna eller Republikanerna. Medan politiska kommentatorer har diskuterat att det finns farhågor att Trump vill försöka att senarelägga valet då hans opinionssiffror för tillfället inte är nådiga.

Räntemarknaden

Amerikanska centralbanken lämnade sitt räntebesked under onsdagskvällen. Som väntat lämnade man både räntan och tillgångsköpen oförändrade. Jerome Powell sa vid presskonferensen efter räntebeskedet att Federal Reserve åtar sig fortsatt att använda våra verktyg för att göra vad vi kan, så länge det behövs, dvs allt som man möjligen kan göra.

Amerikanska 10-årsräntan backade något efter räntebeskedet från att ha handlats runt 0,58 innan ner till 0,53 i skrivande stund. Den svenska 10-årsräntan backade också något under veckan från att handlats runt 0,03 i början av veckan ner till -0,01 i skrivande stund.

Aktiemarknaden

Den amerikanska e-handelsgiganten Amazon är på väg till Sverige under hösten, uppger insatta personer för DN. “Etablering sker i höst, vi har fått de uppgifterna bekräftade”, säger Emma Hernell, vice vd på HUI Research, till tidningen. Hon tror att en lansering kommer att innebära tuffare konkurrens i Sverige och att priserna pressas. Böcker, hemelektronik och prylar är produkter som kan vara särskilt påverkade, enligt Emma Hernell. Bl.a. Clas Ohlsson har påverkats negativt i veckan på ovanstående uppgifter.

AstraZeneca och Millicoms rapporter under torsdagen var något vi hade sett fram emot.  AstraZeneca levererade en mycket bra rapport och den internationella telefonoperatören överraskade oss också positivt.

Den har varit en intressant vecka för US big tech dvs. Apple, Amazon, Facebook och Google. Dessa bolag hade en gemensam senathearing i Washington på onsdag i samband med Kongressens antitrust-utredning. På torsdag rapporterade sedan bolagen sina Q2 siffror som landat som en bomb. Alla hade ett utmärkt ”pandemikvartal” t.ex. världens högst värderade bolag Apple har lyckat att öka sina intäkter med 11% samtidigt att USA:s BNP, som diskuterats tidigare, tappat med nästan 10%. Bolagens kurser rörde sig med +5-6% i efter marknad handel under torsdags kväll.

I Sverigeportföljen hittar vi veckans vinnarna i Scandic Hotels, Boozt, Castellum, och Husqvarna som alla har stigit med 3,5 – 8%. I de globala portföljerna utmärker sig teknikbolagen Qualcomm, Taiwan Semiconductor samt Western Union med uppgångar på 6 – 15%.

Hur vi på Cicero Fonder har agerat under krisen:

Utgångsläget är att fonderna investerar i huvudsak i stabila kvalitets- och utdelningsbolag utifrån faktorförvaltningen. Denna modell har visat sig hålla emot ganska bra historiskt och innehaven förväntas leverera stabil avkastning under ekonomis återhämtningsperiod.

Blandfonderna

Blandfonder ska ha  en aktieexponeringen i normalläget på 60% (30% för Cicero World 0-50) aktieexponering men med möjlighet att vid exceptionella tillfällen halvera denna exponering. Vi baserar förvaltningen på vår unika faktormodell.

Under våren har vi undvikit branscher som är mest påverkat av pandemin såsom boknings-, flyg-, hotell-, och lyxvarubolag. Oljebolag investerar vi inte alls i med tanke på vår Hållbarhetsprofil.

Aktiefonderna

I fonderna Cicero Sverige och Eligo Strategi Offensiv baserar vi förvaltningen på vår väldiversifierade faktormodell.. Modellen har givit överavkastning under hela perioden som pandemin har varat.

Indexfonderna

Indexfondernas mandat är av naturen att följa index och de kommer därmed att göra det.

Räntefonder

Vi placerar primärt i bolag med starka balansräkningar som vi räknar med ska klara sig bättre än genomsnittet i oroliga tider. Vi har också sedan länge dragit ner durationsrisken. Vi har även i räntefonderna Hållbarhet som ledstjärna och investerar därmed inte alls i oljesektorn. Vi har i likhet med aktieförvaltarna sålt all flygbolagsexponering sedan tidigare.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.