Veckobrev v.31 Fitch sänker USA:s kreditbetyg till AA+

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

I veckan har Fitch sänkt USA:s kreditbetyg till AA+, vilket inte kan vara en kioskvältare men marknaden har ändå handlat svagt negativt på nyheten.

Världsindex är därmed under veckan ner med ca 1,1%.

Veckans Bolag – Calliditas
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi återbesöka Calliditas vars vision är att via sin forskning utveckla läkemedel för att hjälpa människor med sällsynta sjukdomar i linje med FN:s mål nummer 3 ”Att förbättra hälsa och välmående”. Den av bolagets produkter som kommit längst heter Nefecon och bekämpar sjukdomarna Payers Plack och IgA (kronisk njurinflammation). Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s expertpanel, har i år godkänt Nefecon i EU vid behandling av Iga-nefrit hos vuxna med risk för snabb sjukdomsprogression. Efter ett godkännande kommer man att sälja stort i åtminstone Europa.

Nefecon levererar redan beprövad verksam substans (Budesonid) till rätt ställe i kroppen. Den specialbehandlade kapseln passerar magsäcken intakt och löses i stället upp i tolvfingertarmen. Effekten blir en betydligt bättre behandling av problemen än de som finns tillgängliga idag.

Calliditas är, enligt oss, mycket nära ett kommersiellt genombrott och att investera nu är åtminstone till betydligt lägre risk än vad man har behövt göra under de senaste åren.

Veckans Händelse – USA:s kreditbetyg sänks
Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänkte på tisdagen USA:s kreditbetyg till AA+ med stabila utsikter från AAA.

I sitt beslut pekade Fitch på den förväntade försämringen av offentliga finanser under kommande år och en hög och växande offentlig skuldbörda. Fitch pekade också på de återkommande förhandlingarna om skuldtaket som bara lösts med uppgörelser i sista minuten.

Vi tycker att det är bra att kreditvärderingsinstituten vågar ta tuffa beslut, i motsats till vad man gjorde under finanskrisen på 00-talet. Det är inte förvånande att man sänker USA:s kreditbetyg, det borde man ha gjort för mycket länge sedan om man kikar på budgetunderskotten, se nedan, överskott har inte existerat sedan år 2000.

Ränte- och valutamarknaden reagerade dock knappast alls på nyheten emedan aktiemarknaden faktiskt reagerade negativt på uppgifterna.

Veckans Spaning – Även SBB får sänkt kreditbetyg
Standard & Poor’s sänker också sitt långsiktiga kreditbetyg på fastighetsbolaget SBB med fyra steg från BB- till CCC+ med hänvisning till stora kommande förfallande skulder och likviditetspress. Utsikterna för det nya betyget är negativa.

Det nya betyget är inte av så kallad investeringsbar grad utan så kallad skräpstatus, i och för sig i likhet med det föregående betyget. Det sistnämnda innebär att kreditvärderingsinstitutet är oroliga för hur återbetalningsförmågan på utestående obligationer faktiskt är trots att SBB:s belåningsgraden på bolagets fastigheter i vart fall inte överstiger 60%.

Att säkerställa tillräcklig finansiering tar längre tid än förväntat, och vi tror att SBB:s tillgång till kapitalmarknaderna förblir avlägsen. Vi bedömer även att företaget i ökande grad är beroende av gynnsamma ekonomiska omständigheter såsom att generera tillräckligt med tillgångsförsäljningar på utmanande marknader för att kunna klara av kortsiktiga åtaganden, vilket enligt vår syn ytterligare ökar likviditetsrisken. Innan bolaget säkrar en tydlig och långsiktig finansiering kommer aktien vara extremt volatil och svår att investera i på fundamentala grunder. Ur ett obligationsperspektiv kan läget emellertid bli annorlunda och vi känner idag att det kan vara intressant att börja kika på SBB ur ett obligationsperspektiv.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av svenska Ferroamp, Cinis Fertilizer och amerikanska Clorox, med uppgångar mellan 8%-27%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Xspray, Oneflow och Storytel med uppgångar mellan 7%-16%.

Veckans Räntespaning
Det har varit en relativt lugn vecka på räntemarknaden. Den största nyheten var nedgraderingen av kreditbetyget för USA som nämnts ovan.

Efter en längre tid med krympande kreditspreadar så fick vi se att spreadarna steg något under veckan som varit. Europeiska spreadar för invesment grade steg från 67,8 bps till 71,3 bps i skrivande stund. Motsvarande siffra för high yield spreadar ökade från 380,4 bps till 399,1 bps.

Samtidigt har vi sett ett litet uppställ i yieldkurvan under veckan då längre räntor har stigit mer än de korta. Den svenska 10-årsräntan har stigit med ca 14 bps under veckan medan 2-åringen stigit med ca 4bps. I USA steg 10-åringen med ca 22 bps samtidigt som 2-åringen steg med 3 bps.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.