Världens börser har varit avvaktande med en försiktigt positiv underton i veckan. Rapporter fortsätter att överraska positivt. FED är konsekventa i sin kommunikation i nya uttalanden.
Världsindex har stigit en knapp procent.
Veckans händelse
Kinesiska teknikjätten Tencent och Netease rasade i början av veckan efter att statliga kinesiska medier stämplat onlinespel som “opium”. I en artikel av kinesiska Economic Information Daily, uppges det att spelberoende bland barn är utbrett och att det nu krävs ytterligare restriktioner för gamingbranschen. Tencent är, bland annat, ett av världens största spelbolag med högprofilerade spel som ”Honor of Kings”. Artikeln togs senare i veckan bort och samtidigt meddelar Tencent att man överväger att förbjuda barn under 12 år att spela onlinespel i Kina. Vi skrev om Kinas kraftfullare ton mot de stora multinationella inhemska teknikgiganterna redan förra veckan och ovanstående får ses som en bekräftelse på detta. Regimen vill visa att man kan och kommer att ställa krav på bolagen framgent. Bolagen ska inte tro att de inte kan styras på grund av sin storlek. Staten visar vem som bestämmer. Vi lär få anledning att komma tillbaka i ämnet.
Veckans spaning
Även svenska bolag i dataspelsbranschen har drabbats hårt av det kinesiska utspelet angående Tencent. Exempelvis är både Stillfront och Embracer ner ca 10% under veckan. I båda fallen är den kinesiska exponeringen ca 10% av den totala försäljningen. Det betyder i sin tur att veckans kursrörelser allt annat lika sätter intäkterna från Kina till noll framöver, vilket kan tyckas en aning överdrivet.
Under torsdagen annonserade Embracer dessutom ett intressant förvärv på 3 Mdr SEK vilket fick oss att försiktigt köpa lite i bolaget för fondernas räkning.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Sleep Cycle, Fastpartner, Kinnevik och Fasadgruppen 7% – 15%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Avanza, Sectra Ferronordic och SBB som alla är upp mellan 8% – 10%.
Det är roligt att se att två topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Gartner, Novo Nordisk, Avanza och Cambi (med C alltså vattenreningsbolaget från Norge) är alla upp 8%-11%.
Veckans Viktigaste
Vi ser en utbredd ekonomisk återhämtning fortsätta. Orderingången på tunga lastbilar, Class 8, i Nordamerika uppgick preliminärt till 25,800 enheter i juli, upp med 30% jämfört med förra året. Också orderingången på maskiner och anläggningar från tyska företag steg 53 procent i juni, jämfört med motsvarande månad ett år tidigare. Det är viktigt att vi ser fortsatt återhämtning i världsekonomin för att börsen ska få stöd att fortsätta att utvecklas bra.
Något som har bidragit negativt till den ekonomiska återhämtningen är halvledarkrisen som vi har diskuterat några gånger på detta forum. Volvo Cars, som kanske är på väg att börsnoteras, rapporterade en försäljning som sjönk med 9 procent i juli jämfört med samma månad i fjol. Försäljningsminskningen förklaras just med den globala halvledarbrist som uppstått i pandemin. Detta är en faktor som påverkar snart sagt alla tillverkande bolag och som vi tyvärr inte ser något närstående slut på.
Veckans räntespaning
Enligt Feds vicechef Richard Clarida kommer de signifikanta finanspolitiska stimulanser i år att snabba på USA:s ekonomiska återhämtning. Federal Reserve kan därmed överväga att börja höja räntan från nuvarande nivå i början av 2023. Han menar vidare att han räknar med, givet nuvarande utsikter för inflation och sysselsättning, att en policynormalisering under 2023 skulle vara “helt konsistent med vårt nya flexibla ramverk med mål för genomsnittlig inflation”. En räntehöjning kan “definitivt inte finns på radarskärmen just nu”. Han sade också att USA-ekonomin har gjort framsteg för att nå tröskeln för en nedtrappning (tapering) av tillgångsköpen, och att Fed vid kommande FOMC-möten på nytt kommer att utvärdera framstegen och ge förhandsavisering om en kommande tapering. Allt från ovanstående pressträff på onsdagen är i linje med den tydliga kommunikation vi har hört under lång tid från FED. Speciellt sedan inflationsoron tidigare i år, senast i maj, har man valt att med jämna mellanrum påminna marknaden om detta. Vi har heller inte sett de avvikande kommentarer från vissa ledamöter, bland annat Kaplan, som tidigare satte oro i marknaden.
Slutligen
I ett led i debatten kring värderingar på börsen sprang vi på S&P 500 Shiller Cyclically Adjustmented P/E Ratio. Tidsserien är framtagen av Robert Shiller, den välrenommerade amerikanska nationalekonomen som bland annat är känd för att tillhandahålla en tillförlitlig statistisk serie på amerikanska huspriser, Case/Shiller index, och 2013 tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.
Tidsserien nedan för P/E tal är justerad för ränteläget vid varje given tidpunkt och vill man vara negativ kan man notera att nivåerna i grafen nedan börjar bli höga och som vissa menar förebåda en kraftigare nedgång likt 1929 och 2000. Som tur är brukar historiska jämförelser av detta slag sällan kunna visa speciellt mycket om framtiden. Man får se det som anekdotiskt. Exempelvis fanns det väldigt många IT-bolag år 2000 som inte tjänade pengar utan endast drevs av idéer, hype och försäljningstillväxt. Idag tjänar de flesta bolag pengar och tillväxt drivs av ett starkt teknikskifte i form av digitalisering och globalisering.