Veckobrev v.30 – Trippelhöjning igen!!!

FED valde att höja räntan igen med 0,75% i torsdags, trots detta har marknaden gått starkt under veckan.

Världsindex är slutligen upp med drygt 1,8 % för veckan.

Veckans händelse
FED levererade åter 75 punkters räntehöjning på torsdagskvällen, hädanefter menar Fedchef Powell att storleken på kommande höjningar kommer att vara mer beroende av inkommande data. Då vi åter har fått se nya högsta-nivåer för både total KPI (9,1%) och löneökning (6,7% – Atlanta Fed Wage growth tracker) fanns det inte mycket annat att göra än att leverera ytterligare 75 punkters höjning trots vikande konjunkturindikatorer.

Dock anser sig FED nu ha höjt till en neutral nivå för räntan och betonar att storleken på höjningen vid nästa möte om åtta veckor, och framöver, kommer att vara beroende av inkommande data. Marknaden tog avsaknaden av en tydlig guidning till ytterligare kraftiga höjning som duvaktigt och en signal att FED är på väg att svänga. Vi förväntar oss nu att man gör just vad man säger och studerar data och om det behövs höjer med 25 punkter i taget.

Den senaste tidens nedgång i råvarupriser pekar mot något ljusare utsikter för KPI, men marknadens fokus på löner kanske nu i stället kommer att intensifieras. Avtalsrörelsen i Sverige drar i gång snart och det är inte svårt att tänka sig höga krav givet inflationen. Som vi tidigare har påpekat är detta dock något som vi helst vill undvika då det endast skulle skruva inflationsspiralen ett varv till.

Ytterligare ett orosmoment inför framtiden är att FED för närvarande har en ganska hoppfull prognos på att en uppgång i arbetslösheten om endast 0,4% till och med 2024 räcker för att få ned inflationen. Om FED:s prognos blir verklighet tror vi det är tveksamt att det räcker för att dämpa inflationen.

Veckans Spaning – Varför stiger marknaden trots trippelhöjning
Vi såg kraftigt stigande aktiemarknader och en svagare dollar efter det amerikanska räntebeskedet och ibland kan man verkligen undra vad marknaden hade förväntat sig. Sannolikt måste det ha varit väldigt få som tänkte sig en ännu kraftfullare höjning och troligtvis måste de som trott på ett annorlunda uttalande från FED ha varit lika få. Kanske är det vi upplever helt enkelt ett så kallat Bear-market Rally, en uppgång som inte är helt lätt att motivera då det finns flera dystra faktorer som lurar runt hörnet, men trading och flöden leder ändå till att marknaden stiger.

Inom teknisk analys brukar man tala om att ett Bear-market Rally typiskt sett ska fylla halva nedgången och vid ett sådant scenario skulle man nå 15 000 vilket skulle kunna indikera en uppsida på ytterligare drygt 15% om man tittar på teknikbörsen Nasdaq i USA som får sägas vara ledande i denna börsnedgång.

Strateger och analytiker vill dock ogärna luta sig mot så lösa resonemang som vi presenterar ovan, man vill ha vetenskapliga resonemang och tydliga teoretiska förklaringar till allt som händer, vilket vi naturligtvis också kan tala kring; Styrkan under veckan i marknaden kan förklaras av att investerare har varit fokuserad på att prisa ’peak räntor’ i USA, med risk att man ignorerat att kvantitativ åtstramning bara just börjat och kommer accelerera under kommande månader. Marknaden förväntar också sig efter veckans möte en topp för FED räntan vid årsskiftet på 3,32%, en minskning på 8 punkter sedan innan mötet.

Glöm inte bort att avsaknaden av en stor strukturell köpare av statsobligationer och en illikvid sommarperiod kan komma att öka risken kring de planerade auktionerna för längre statsobligationer den 10e-18e augusti, och dessa blir ett första test för hur marknaden kommer reagera på kvantitativ åtstramning. Vi tror därför att det är för tidigt att peka mot ett strukturellt skifte i dollar- och aktiemarknadsutveckling så länge likviditeten kommer krympa genom kvantitativ åtstramning, samtidigt som vi har fortsatt höga riskpremier i marknaden på grund av exempelvis recessionsrisker, inflation och kriget i Ukraina.

Slutsats: oavsett om marknaden handlar på fundamenta eller befinner sig i ett Bear-market Rally är det för tidigt att blåsa faran över men vi på Cicero Fonder har sedan månadsskiftet höjt risknivån en aning och tänker stanna vid denna ståndpunkt ytterligare en tid

Veckans Vinnare
Hållbara bolag med fokus på förnyelsebar energi har gått mycket bra under veckan. Demokraterna i USA kom till slut överens med senator Joe Manchin om ny lagstiftning kring klimatåtgärder och sjukvårdskostnader värt $433 miljarder. Detta är en viktig framgång för Biden administrationen och Demokraterna inför höstens kongressval. För att propositionen nu ska träda i kraft behöver Demokraterna stöd i både senaten och representanthuset i kongressen, vilket Biden har uppmanat till behöver ske snabbt. Cicero Fonder har, som ni vet mycket investeringar i denna typ av hållbara bolag vilket förklarar veckans fina utveckling i flera fonder.

I de globala fonderna toppas listan av Enphase Energy, Flat Capital och Sunrun med uppgångar mellan 15%-21%.

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Axfood, Nordea och Sectra som alla är upp mellan 2% – 3%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flat Capital, Profilgruppen och Titania som alla är upp mellan 8% – 19%.

Under strecket – ljus i mörkret?
Vi noterar att Walmart kom med trista siffror i veckan i kölvattnet av att Target tidigare också har vinstvarnat. Det är tydligt att den amerikanska konsumenten är mer försiktig.

Walmart visade på måndagen tydligt hur inflationen pressar kundernas plånböcker och försäljning och vinst sjönk i kvartalet.

Enligt en analys vi har tagit del av från Bank of America kan de missade förväntningarna dock bero på överlager. Då dessa detaljister har haft så fantastiska tider under de senaste 5–10 åren med kunder som har varit vid god kassa är det värsta som kan hända som detaljhandlare att man inte säljer allt som kunderna vill ha på grund av för små lager. Därför har lagerhållningen succesivt ökat under de senaste åren. Enligt BoA kan detta också vara en liten nyckel till att lösa inflationsknutar. Ingen detaljist vill hålla för stora lager, om man inte säljer allt måste man rea vilket skapar nedåttryck på inflationen. Sannolikt gäller samma resonemang för många bolag runt om i världen, inte minst de med inhemsk anknytning som vi har diskuterat de senaste veckorna såsom BHG och H&M mfl.

Veckans räntespaning
Veckans stora händelse var beskedet från FED som vi tidigare nämnt. Räntebeskedet var väntat och redan inprisad i marknaden, däremot så finns en recessionsoro i marknaden vilket har fått räntorna att backa i under veckan. Den 10-åriga räntan i USA startade veckan på närmare 2,8% och i skrivande stund handlas den kring 2,68%. Den motsvariga räntan i Sverige inledde veckan på 1,38% och handlas nu kring 1,29%.

Det är i övrigt fortsatt väldigt lugn aktivitet på kreditmarknaden och vi har fått se en liten återhämtning då kreditspreadarna fortsätter att krympa. Spreaden på det euoropeiska investment grade indexet handlas just nu på 101,8 bps, den toppade under våren på 126 bps.

 

Trevlig helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.