Veckobrev v.3 Tvärbroms för kinesisk tillväxt men ändå inte så illa som väntat

Veckan har efter en stark inledning bjudit på vinsthemtagningar. Under torsdagen kom amerikansk arbetslöshetsstatistik som fortsatt visar på en (alltför) stark arbetsmarknad vilket fick marknaden att fundera kring fler räntehöjningar. Världsindex är därmed ner knappt 1% under veckan.

Veckans Bolag – Adtraction
Vi har i veckan för fondernas räkning investerat i ett nytt bolag, svenska Adtraction, Bolaget tillhandahåller affiliate tjänster (marknadsföring på internet). Med målet att skapa en transparent plattform och leverera en bättre användarupplevelse med förbättrad kundsupport etablerades Adtraction 2007. Med rötter i affiliate marketing har Adtractions affärsmodell successivt utvecklats och anpassat sig till nya typer av partners och ny teknik som möjliggör mer spårbara, transparenta och skalbara partnerskap. Adtraction vuxit till att bli det ledande företaget i Norden när det gäller att dra nytta av partners för marknadsföringsändamål, både när det gäller intäkter och antal kunder.

Bolaget har vuxit snabbt, intäkterna är upp 4 gånger sedan 2016 och man gör vinst utan justeringar men aktiekursen har fallit mycket under 2022 som många tillväxtbolag. Bolaget valde i veckan att genomföra en riktad nyemission i syfte att finansiera ett förvärv i Danmark, vilket kommer att innebära att vinsten ökar med nästan 100% på EBITA, från 39 Mkr till ca 75 Mkr. På dagens nivåer tycker vi att det ser mycket attraktivt ut. När vi dessutom hade möjlighet att komma in i bolaget på rabatt i nyemissionen slog vi till. Det blir spännande att följa bolagets resa in i 2023.

Veckans händelse – Tvärbroms för kinesisk tillväxt men ändå inte så illa som väntat.
Kinas BNP växte under fjärde kvartalet med 2,9% på årsbasis, ned från 3,9% föregående kvartal. Tillväxten under hela 2022 hamnade därmed på 3,0%, långt under det officiella tillväxtmålet på ”runt 5,5%” och ett av de sämsta utfallen sedan kulturrevolutionen på 1970-talet. Statistiken var ändå inte så illa som förväntat. Analytikerprognoserna låg på en tillväxt på 1,6% under kvartal fyra och 2,7% för helåret, och decemberdata för industriproduktion och detaljhandel i december slog också estimaten.

Vi har blivit mer optimistiska kring utsikterna för kinesisk ekonomi och förväntar oss nu en tillväxt på drygt 5% 2023, jämfört med exempelvis Bloomberg-konsensus som ligger på 4,8%. Slopade Covid-restriktioner har lett till nya nedgångar i ekonomin under början av året men den snabba virusspridningen innebär att effekterna förväntas bli snabbt övergående, åtminstone i de tätbefolkade storstadsområden som står för merparten av tillväxten. I till exempel Peking ser rörligheten, mätt som trängsel i trafiken, redan ut att vara tillbaka på normala nivåer. Regeringen har också lovat att stötta ekonomin med nya policystimulanser, exakt hur omfattande dessa blir kommer att stå klart i mars när det officiella tillväxtmålet för 2023 presenteras. Kanske kan Kina åter bli motorn i världsekonomin som överraskar oss med tillväxt som skapar den mjuklandning, åtminstone på global nivå, som vi alla hoppas på när inflationen ska bekämpas med räntehöjningar.

Samtidigt vill vi i det lite längre perspektivet påminna om att Kinas ekonomi samtidigt mötte växande motstånd från demografin; under 2022. Befolkningen sjönk för första gången sedan 1961, vilket markerar en historisk vändning för de senaste årtiondenas globala tillväxtmotor, vilket naturligtvis på sikt kommer att innebära utmaningar med en åldrande befolkning och färre i arbetsför ålder som ska dra lasset framåt.

Veckans Spaning – Enligt estimaten når de amerikanska bolagen botten i Q1 2023
Vi vill ta tillfället i akt och diskutera estimaten för de kommande kvartalen, bäst data finns i USA, som ju också brukar vara den ledande börsen. Estimaten har kommit ner under hela 2022. Tittar man i tabellen nedan kan vi konstatera att marknaden förväntar sig negativ vinsttillväxt på aggregerad nivå även under Q1 2023, men sedan vänder det till positiva tal. I tabellen nedan studerar vi den översta raden: ”Forecast EPS”

När vi tittar på estimaten på sektornivå kan vi notera att den finns en cyklisk sector; Industrials (industribolag), Som knappt har reviderats ner alls under 2022. Vinsttillväxten förväntas att komma från mycket starka +20% 2022 till fortsatt mycket bra +12% till 13% 2023 och 2024. Tittar man bara på siffrorna i estimaten är det svårt att se att en recession är i antågande. Fler och fler bedömare börjar nu också att tala om ”softlanding” snarare än recession.

Det finns ett antal slutsatser vi kan dra från estimaten. Till att börja med vågar vi påstå att om estimaten kommer visa sig vara rätt kommer det absolut att vara en bra tid att äga aktier under de närmaste månaderna. Med så kort tid tills botten förväntas passerad, och med beaktande att börsen alltid går före verkligheten, har vi lätt att se att aktier kommer att gå bra.

Naturligtvis får man inte glömma att estimaten kan vara fel och det första kvittot får vi under de kommande veckornas rapportflod. Vi vill av den anledningen hävda att den kommande rapportperioden kommer att vara den viktigaste på länge. Kollektivt negativa överraskningar och nya nedrevideringar av estimat kan leda till nya bistra tongångar på börsen. Låt oss hoppas på motsatsen, hittills har rapportsäsongen börjat bra i USA med 80% av de rapporterande bolagen som har slagit estimaten, men det är få som har rapporterat ännu.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Cadeler, Cambi och Ferroamp alla upp mellan3%-4%. Notera att ovanstående alla är hållbara impact-bolag.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Medicover, Xbrane och Dedicare med uppgångar mellan 7%-10%.

Veckans Räntespaning
Det är fortsatt god stämning på kredit och räntemarknaden. Kreditspreadarna har fortsatt gå ihop och långräntorna är på året i en sjunkande trend.

I Europa har vi fått inflationssiffror och inflationen sjönk till 9,2%, från 10,1% i november. Kärninflationen steg till 5,2% från 5%. Detta var i linje med förväntningarna och hade ingen större effekt på marknaden. Samtidigt rapporterades om att ECB överväger att höja med 25bps i mars efter en 50bps höjning i februari, sen ytterligare någon höjning senare på året.

Det har varit en del emissioner på marknaden vilket alltid är trevligt. Vi har deltagit i en grön hybrid från European Energy. Bolaget lånade upp 175m Euro i syfte att refinansiera sin tidigare hybridobligation. Intresset var gott och boken var kraftigt övertecknad.

 

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.